Dezastru ecologic in rezervatia naturala Cheile Lapusului Maramures

Distribuie!by Iată cum arată o lucrare adevărată de închidere şi ecologizare a perimetrelor miniere nefolosite în prezent. Un program naţional cu sute de milioane euro investiţi de la bugetul de stat. Apa ieşită pe străzile din Comuna Băiuţ nu este toxică decât pentru peşti, deci nu avem motiv să ne […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Iată cum arată o lucrare adevărată de închidere şi ecologizare a perimetrelor miniere nefolosite în prezent. Un program naţional cu sute de milioane euro investiţi de la bugetul de stat. Apa ieşită pe străzile din Comuna Băiuţ nu este toxică decât pentru peşti, deci nu avem motiv să ne facem griji prea mari pentru localnici. Şi nici pentru impactul asupra mediului. Nu e cine ştie ce. Doar ne-a dat asigurări expertul A* C*, subprefectul judeţului, că situaţia e sub control şi atunci când Râul Săsar a devenit brusc roşu, plin cu deversările provenite din tunelul minier Cavnic – Şuior – Baia Sprie.

loading...

Noi stăm foarte liniştiţi, nu e vorba de asta, dar oare cum stau cei de la Agenţia de Mediu, Garda de Mediu, Apele Române, Prefectura Maramureş? Ce spun oficialii Ministerului Economiei, o instituţie care are în acest an DECÂT 50 milioane euro alocate pentru programele de conservare şi închidere a minelor statului? Ce spun cei care, la începutul lunii ianuarie, 2018, când a avut loc ultimul ACCIDENT ECOLOGIC (nu altceva, a fost un accident!), ne dădeau asigurări că situaţia e sub control? Care control? Deocamdată vedem doar efectele negative ale unor lucrări pentru care statul a cheluit enorm, a înfundat bani în conturile C*, o societate căpuşă a Ministerului Economiei. Cine a efectuat recepţia lucrărilor? Cine răspunde pentru dezastrul produs? Nimeni, ca de obicei?

Mii de pești din Râul Lăpuș au murit, ca urmare a unei poluări accidentale cu ape de mină.

Potrivit Europa FM, semnalul de alarmă a fost tras de reprezentanții Asociației de Pescuit Sportiv Cheile Lăpușului, care spun că este vorba despre un adevărat dezastru ecologic.

Autoritățile județene au anunțat, însă, că nu sunt probleme. Marți, localnicii au povestit că au auzit un zgomot puternic şi că o galerie din mină s-ar fi prăbuşit, iar râul Lăpuș a fost poluat. Mai mulţi peşti au fost găsiţi morţi pe mal, iar apele au spălat şi un drum judeţean, pe o lungime de aproximativ 400 de metri.  Prefectura Maramureș a transmis că echipa de intervenție care s-a deplasat în teren nu a constatat și înregistrat mortalitate Piscicolă în râul Lăpuș. Oamenii din zonă afirmă că este pentru a 4-a oară când se întâmplă așa ceva în Rezervația Naturală Cheile Lăpușului.

Autoritățile locale au susținut că nu s-a întâmplat nimic rău, din punct de vedere ecologic

Râul Lăpuş a fost poluat accidental, marţi, cu ape de mină după producerea unui zgomot puternic în Galeria Breiner a fostei Mine Băiuţ, informează un comunicat de presă al Prefecturii Maramureş citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, apele de mină având culoarea roşiatică nu au afectat flora şi fauna râului Lăpuş, iar specialiştii nu au constatat ca urmare a deversării accidentale mortalitate piscicolă pe cursul de apă. De asemenea, s-a lucrat pentru curăţarea şi degajarea zonei afectate de materialul antrenat de apele de mină. La debuşarea din galerie, apa prezenta o culoarea roşiatică, specifică coloristicii metalelor existente în perimetrele miniere Văratic, Cizma şi Breiner.

Drumul judeţean a fost spălat pe o lungime de 400 de metri. În prezent, fenomenul deversării accidentale de ape de mină este în diminuare. Specialiştii de mediu au prelevat probe de apă la debuşarea şi secţiunile caracteristice pentru evaluarea stării de calitate.  Aceeaşi sursă afirmă că despre producerea poluării accidentale la galeria Breiner au fost anunţate instituţiile abilitate de la nivel central.

La faţa locului s-au deplasat pompieri militari din cadrul Pichetului de Pompieri de la Târgu Lăpuş, specialişti de la Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureş, CNMPN Remin, SC Conversmin, Primăria Băiuţ, respectiv SVSU Băiuţ. Echipele de intervenţie alcătuite din pompieri militari şi personalul SVSU Băiuţ au acţionat cu utilaje pentru devierea apelor de mină şi protejarea gospodăriilor situate în zonă.

Totodată, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a reunit în şedinţă extraordinară şi a dispus măsuri pentru convocarea CNMPN Remin, SC Conversmin, administratorilor judiciari şi administratorului special în vederea alocării de resurse necesare pentru punerea în siguranţă a galeriei Breiner

Sursa: Agerpres Europa FM

(Foto ape Băiuţ: Ioan Buda, Text Todoran Adrian)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

Mega-scandal sexual înaintea alegerilor parlamentare. Ea este cea mai ”perversă” candidată PNL! CANCAN.ro a aflat cum a pătruns doamna Ciocan pe listele partidului Alinei Gorghiu
Secretarul general al PNL despre Klaus Iohannis: Este un om al cărui destin a fost scris de Dumnezeu! ... De cine , de un Dumnezeul al tolerantei ?
Alte cazuri de fete dispărute în care Poliția n-a acționat: «Mi-a spus să stau liniștit că fata e în călduri»
Mașina românească de teren, Aro, era al patrulea vehicul de teren din lume ca performanță. De ce au distrus fabrica?
Pr. Argatu: „La vremea de apoi, curvia va fi la drumul mare, în ziua mare fără nici un fel de ruşine”
Îmbolnăvire și control planificate sub rețeaua de telefonie mobilă 5G
Emilia Şercan decriptează mesajul lui Ghiţă | „Sunt dispus să arunc statul în aer. Pic eu, pică şi ei” Video
DEZVALUIRI ȘOC: CUM SE ARANJAU DOSARELE IN ROMANIA PE AXA KOVESI-AMBASADA SUA- BIDEN
Atenție, vor să scoată AURDERM de pe piața românească deoarece este singurul produs românesc care chiar funcționează vizibil în cazul unei exeme, dermatite, iritații....oamenii mor de infecții luate din spitale dar pe ei îi arde să retragă produse care chiar îsi fac treaba...
Dovada că atacul chimic din Siria a fost inscenat (Video)
O femeie din Sibiu a murit de gripă, deși fusese vaccinată. Așa că mai ușor cu FAKE NEWS-urile din PRESĂ!!!!
S-A REINSTAURAT DEMOCRATIA LA CSM – Membrii noului Consiliu Superior al Magistraturii au revenit asupra deciziei de a pune botnita jurnalistilor interesati de problemele Justitiei. CSM a stabilit ca sedintele Plenului vor fi difuzate in direct, pe site-ul institutiei, ca si pana acum. Este o hotarare inteleapta a noului CSM care a evitat un grav derapaj de la principiile democratiei si transparentei
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro