DETALII neconvenabile autorităților în SCANDALUL Apei. Nereguli grave pe bandă rulantă

Distribuie!by loading... Scandalul apei de izvor îmbuteliate este departe de a se fi încheiat. Noi detalii ies la iveală de la acțiunea heirupistă (sau poate nu) a ANPC de la începutul primăverii. Un scandal scurt care a lovit țintele (mărci și firme) și apoi nimeni nu a mai spus nimic. […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

media-145986575454238200

loading...

Scandalul apei de izvor îmbuteliate este departe de a se fi încheiat. Noi detalii ies la iveală de la acțiunea heirupistă (sau poate nu) a ANPC de la începutul primăverii. Un scandal scurt care a lovit țintele (mărci și firme) și apoi nimeni nu a mai spus nimic. Între timp însă au intrat pe fir cei de la Poliție, ANSVSA și DSP.

Lucrurile stau pe scurt cam așa:


La mijlocul lunii martie (mai precis 19 martie) a izbucnit un mega-scandal legat de apa minerală plată îmbuteliată care se vindea în marile lanțuri de magazine.  Inspectorii de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au aplicat atunci amenzi contravenționale în valoare de 50.000 de lei pentru abateri de la limitele microbiologice în cazul a 5 tipuri de apă de masă și apă de izvor îmbuteliată, comercializate în unele rețele comerciale din București.

Au urmat reacții și contrareacții. Unele lanțuri de hypermake-uri și supermarke-uri au anunțat că vor exclude de la vânzare sortimentele indicate, iar producătorii s-au trezit cu pagube uriașe în urma controlului și mai a comunicării publice a ANPC.


La doar o săptămână diferență de la Controlul ANPC asistăm la o adevărată lovitură de teatru – Laboratorul pe concluziile căruia și-a bazat ANPC-ul controlalele și deciziile a fost închis pentru 3 luni de zile de o inspecție comună de la Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara și Poliție.

STIRIPESURSE.RO a încercat apoi să observe care sunt de fapt interesele din spatele așa-zisului interes în apărarea consumatorului. Din ancheta noastră au rezultat clar următoarele aspecte:

–          ANPC nu a respectat normele in vigoare pentru prelevare în vederea testării;

–          Valorile NTG-ului (numărului total de germeni) specificate de lege trebuie măsurate în condițiile impuse de lege, ele nefiind reglementate în afara acestor condiții.

–          ANPC a actionat abuziv, decizia amendării și a scoaterii produselor de la comercializare trebuia luată de Ministerul Sănîtății;

–          ANPC nu a păstrat secretul profesional în legătură cu numele brandurilor implicate, conform HG 700 / 2012.

În aceste condiții întreaga operațiunea derulată de ANPC arată din ce în ce mai mult ca o lovitura comandată aplicată anumitor firme care îmbuteliaza apa de izvor.

Înainte de toate însă sunt necesare câteva informații generale:

Potrivit reglementărilor în materie, după îmbuteliere, valorile NTG-ului (numărului total de germeni) trebuie determinate la cel mult 12 de ore de la îmbuteliere, în condițiile în care apa este păstrată la o temperatură de 4 grade Celsius (+/- 1 grad). Acest lucru este imposibil în condițiile în care produsul a fost transportat și depozitat la diferite temperaturi (raft + depozitele supermarketurilor).

Valorile NTG-ului NU SUNT REGLEMENTATE în afara acestor condiții.

Mai mult decât atât, este foarte important de reținut faptul că, procedura în sine de prelevare inclusiv în ceea ce privește asigurarea martorilor din cadrul instituțiilor abilitate în acest sens și care pot emite opinii și păreri avizate nu a fost respectată:

Art. 12 – alin. 2 din HG 1020 / 2005

(2) După îmbuteliere numărul total de germeni nu poate depăşi 100/ml, la o temperatură cuprinsă între 200C – 220C, în 72 de ore, pe agar-agar sau pe un amestec agar-gelatină, şi 20/ml la o temperatură de 370C, în 24 de ore, pe agar-agar. Numărul total de germeni va fi măsurat într-un interval de 12 ore de la îmbuteliere, apa fiind păstrată pe această durată la temperatura de 40C (+/- 10C).

De asemenea, literatura de specialitate a admis faptul ca NTG – numarul total de germeni – nu este dăunător sănătății și nici nu este incriminat în patologia gastro-intestinală infecțioasă.

Aspecte sub semnul întrebării ale acțiunilor inspectorilor ANPC:

1. Nu au efectuat controlul oficial respectând toate normele în vigoare privind procedura de prelevare a probelor în vederea analizei.

Conform “Art. 5. – Metode de prelevare” din “PROCEDURA SPECIFICĂ DE PRELEVARE A PROBELOR DE PRODUSE ALIMENTARE ÎN VEDEREA TESTĂRII MICROBIOLOGICE”:

“Probele prelevate în vederea testării microbiologice trebuie să fie predate laboratorului specializat în cel mai scurt timp posibil, astfel încât să nu depăşească 24 ore din momentul prelevării (ora prelevării va fi înregistrată pe procesul verbal de recoltare şi pe eticheta probei). Responsabilitatea respectării acestei prevederi este a inspectorului care realizează prelevarea.

Probele primite în laboratorul specializat în vederea testării microbiologice se introduc în lucru în cel mai scurt timp posibil, cu precizarea că intervalul maxim este de 24 ore de la momentul primirii, respectiv maximum 48 ore din momentul prelevării lor. Responsabilitatea respectării acestei prevederi este a laboratorului specializat care realizează testarea microbiologică.”

De asemenea, prelevarea in sine a produselor nu se realizeaza de catre inspectorii ANPC acestia neavand atributii stabilite in acest sens, ci de catre inspectorii ANSVSA din cadrul Serviciilor/Compartimentelor de Siguranţa Alimentelor aparţinând DSVSA judeţene şi a municipiului Bucureşti.

“Art. 5.1. Scopul prelevarii. Prelevarea în cadrul controlului oficial” din “PROCEDURA SPECIFICĂ DE PRELEVARE A PROBELOR DE PRODUSE ALIMENTARE ÎN VEDEREA TESTĂRII MICROBIOLOGICE”:

“Prelevarea oficială se desfăşoară în cadrul controlului oficial privind siguranţa alimentelor de către inspectorii ANSVSA (Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentului) din cadrul Serviciilor/Compartimentelor de Siguranţa Alimentelor aparţinând DSVSA (Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor) judeţene şi a municipiului Bucureşti.”

De asemenea, prelevarea probelor in cadrul controlului oficial se face in mod obligatoriu in prezenta operatorului economic sau a unui reprezentant oficial al acestuia (un martor).

2. ANPC a luat abuziv măsura de amendare și retragere de la comercializare a produselor

Nu a fost respectată procedura în ceea ce privește modalitatea de interpretare a rezultatelor astfel obținute, acesta fiind analizate de către laboratoare neautorizate RENAR  (cum a demonstrat STIRIPESURSE.RO intr-un articol anterior) și în consecinta nu pot emite interpretări care să constituie baza sancțiunilor aplicate în acest sens, în mod abuziv.

Pe lângă acest aspect, confom art. 30 din HG 1020 / 2005, inspectorii ANPC au dreptul să ia măsuri (amenzi sau scoaterea de la comercializare) doar în cazul în care se găsește una din aceste bacterii prevazute în art. 13 din HG 1020 / 2005.

În cazul controalelor ANPC s-a descoperit o valoare mai mare a numărului total de germeni, care este reglementat de art. 12, caz care trebuie gestionat de Ministerul Sănătății, conform Art. 30 din HG 1020 / 2005.

Legea reglementează clar în articolul 13 din HG 1020 / 2005 lista cu bacteriile care NU trebuie să existe în apa de izvor nici la sursă, nici în timpul comercializării.

ATENTIE: Nicio bacterie din aceasta listă nu a fost conținută de niciuna din apele verificate de inspectorii ANPC, ceea ce ridică uriașe semne de întrebare cu privire la măsurile luate ulterior de inspectorii ANPC.

Art. 13 din HG 1020/ 2005

‘’La sursă şi în timpul comercializării ei o apă mineral naturală nu trebuie să conţină:

a)paraziţi şi microorganisme patogene;

b)Escherichia coli şi alte bacteriic oliforme şi streptococci fecali în 250 ml de eşantion examinat;

c)bacterii anaerobe sulfitoreducatoare cu înmulţire prin spori în 50 ml de eşantion examinat;

d)Pseudomonas aeruginosa în 250 ml de eşantion examinat.”

+

Art. 30 din HG 1020 / 2005

(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează următoarele fapte:

a) nerespectarea prevederilor art. 7, 8, 9 şi 10, cu amendă de la 6.000 lei (RON) la 20.000 lei (RON);

b) nerespectarea prevederilor art. 13 (la comercializare), ale art. 18, 19, 20, 21, 22, 23, ale art. 24 alin. (1), ale art. 26 lit. a), c), d) şi e) şi ale art. 27, cu amendă de la 200 lei (RON) la 10.000 lei (RON);

c) nerespectarea prevederilor art. 12, 13, 15, 16, 17, art. 24 alin. (1) şi (3) şi ale art. 26 lit. a) şi e), cu amendă de la 400 lei la 4.000 lei (RON).

(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute la alin. (1) se fac de către personalul anume împuternicit din cadrul:

a) ANRM, pentru nerespectarea prevederilor alin. (1) lit. a);

b) Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, pentru nerespectarea prevederilor alin. (1) lit. b);

c) Ministerului Sănătăţii, pentru nerespectarea prevederilor alin. (1) lit. c).

 

3. Alt aspect care ne duce cu gandul la o executie de branduri: Divulgarea numelor brandurilor implicate

În Art. 9 alin. 1 din HG 700 / 2012 – Hotarare privind organizarea si functionarea

Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor se precizeaza clar faptul ca personalul autoritatii imputernicit sa efectueze controale are obligatia sa pastreze secretul profesional in legatura cu aspectele descoperite in cadrul controalelor, nicidecum sa lanseze in presa numele brandurilor implicate.

Art.9 alin.1 din HG 700/2012

“Personalul Autoritatii imputernicit sa efectueze controale si verificari este obligat sa pastreze secretul profesional in legatura cu aspectele tehnologice, economice si comerciale de care ia cunostinta in exercitarea atributiilor de serviciu, conform actelor normative in vigoare.”

*****

Uriașe semne de întrebare cu acțiunea ANPC de la începutul primăverii. Cum arată situația acum? Niște firme și branduri de apă de izvor îmbuteliate cu mari probleme de credibilitate, laboratorul care a făcut măsurătorile închis de ANSVSA, Poliție și DSP pentru nereguli majore și o lipsă totală de comunicare din partea ANPC.

Până la o soluționare definitivă (posibil pe calea instanțelor de judecată) a ceea ce a fost de fapt acțiunea ANPC, producătorii dau asigurări că produsele sunt în regulă și pot fi consumate.

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro