Dacă nu ar fi existat Ceaușescu nu am fi avut Teatrul National din Craiova, construcție emblematica a artei teatrale românești contemporane

Distribuie!by Actuala clădire a teatrului craiovean, un adevărat simbol arhitectural al orașului, creație a arhitectului Alexandru Iotzu, a fost inaugurată în 21 aprilie 1973. loading...   Arhitectul Alexandru IOTZU ar fi implinit, astazi, 101 de ani ! Un gand pios, admiratia si recunostiinta noastra. Arhitectul Alexandru IOTZU este creatorul Teatrului […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Actuala clădire a teatrului craiovean, un adevărat simbol arhitectural al orașului, creație a arhitectului Alexandru Iotzu, a fost inaugurată în 21 aprilie 1973.

loading...

 

Arhitectul Alexandru IOTZU ar fi implinit, astazi, 101 de ani !
Un gand pios, admiratia si recunostiinta noastra.


Arhitectul Alexandru IOTZU este creatorul Teatrului National din Craiova.
Constructie emblematica a Craiovei, situata in plin centru, Teatrul National face parte din seria celor trei teatre care au marcat evolutia arhitecturii si a artei teatrale romanesti contemporane Realizate in aceeasi perioada -1964-1972, innoitoare ca expresie arhitecturala, dovedind cunoasterea evolutiei programului si comparate deseori, Teatrul National din Bucuresti (autor arh. Romeo Belea), Teatrul de Stat din Targu Mures (autor arh. Constantin Savescu) si Teatrul National din Craiova (arh. Alexandru Iotzu) reprezinta punctul culminant in construirea de edificii culturale in Romania secolului XX.
Fondat in 1850, Teatrul National din Craiova si-a desfasurat activitatea aproape fara intrerupere..Terenul din centrul orasului fusese rezervat de catre edili pentru edificarea noii constructii. O dovedeste proiectul realizat, pe la 1940, de arhitectul Constantin Iotzu. Din cauza izbucnirii razboiului, proiectul nu s-a realizat…..
Lucrarea este incredintata arhitectului Alexandru Iotzu, recomandat de experienta in proiectarea teatrelor (reconstructia teatrului din Arad -1958; reconstructia teatrului Mic din Bucuresti -1959-1961). Pornind de la amplasament, studiul in profunzime al terenului, cunoasterea detaliata a realizarilor si experimentelor arhitecturii teatrale, arhitectul va realiza aici capodopera creatiei sale, punandu-si amprenta inconfundabila asupra imaginii orasului.
Teatrul National din Craiova este unul dintre exemplele in care calitatea exceptionala a creatiei de arhitectura a stimulat dezvoltarea unei activitati teatrale ce a facut din Nationalul craiovean o “vedeta a lumii.

Text – Arh. Ana Maria HARITON
Foro – Arh. Ana Maria HARITON si Aurelian STROE
Stirea furnizata de dl. arh. Pavel POPESCU


Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro