CUTREMUR cu magnitudinea de 8,2 în Chile

Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

CUTREMUR cu magnitudinea de 8,2 în Chile


3
Un cutremur cu magnitudine de 8,2 a zguduit marţi seară nordul Chile, determinând Serviciul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă să ordone evacuarea coastelor de nord ale ţării din cauza unui risc de tsunami. Autorităţile au emis alertă de tsunami în Chile, Ecuador, Peru şi Honduras.
Aproximativ 300 de deţinute au evadat dintr-o închisoare din nordul Chile, în urma seismului
Aproximativ 300 de deţinute au evadat de la închisoarea din Iquique, oraşul cel mai apropiat de epicentrul cutremurului cu magnitudinea de 8,2 grade, produs marţi seara, în nordul Chile, a anunţat ministrul de Interne Rodrigo Peñalillo, citat de AFP.
El a anunţat că aproximativ 300 de deţinute au fugit de la închisoarea Iquique, unde au fost mobilizate efective ale Forţelor Armate “ca măsură preventivă” pentru a ajuta poliţia să le aducă înapoi.
Un avion care transporta circa 100 de membri ai Forţelor speciale este, de asemenea, aşteptat la Iquique pentru a evita posibile jafuri.
Seismul a avariat turnul de control al aeroportului din acest oraş şi toate zborurile în trei mari oraşe din nord – Antofagasta, Iquique şi Arica – au fost anulate.
Comunicaţiile telefonice şi serviciile de apă potabilă nu au fost afectate, dar întreruperea electricităţii afectează mai multe regiuni.
Primele valuri seismice au atins deja Pisagua, în nord, şi ar urma să ajungă până la Punta Arenas, în extremul sudic al ţării, în următoarele ore, potrivit autorităţilor.
La Iquique, subsecretarul din Ministerul de Interne Mahmud Aleuy a declarat că marea s-a retras 2,5 metri, un indiciu al unui tsunami.
UPDATE 8:19 Preşedintele chilian declară stare de catastrofă naturală în nordul ţării
Preşedintele chilian Michelle Bachelet a decretat stare de catastrofă naturală în regiunile Arica şi Tarapacan (nord, în apropiere de frontiera cu Peru), cele mai afectate de seismul cu magnitudinea de 8,2 din nordul ţării, relatează AFP.
“Am decretat stare de catastrofă naturală pentru Arica şi Tarapaca”, a declarat ea cu câteva minute înainte de a semna decretul la palatul prezidenţial Moneda. Ea va merge miercuri în zonele afectate de seism.
UPDATE 7:51 Honduras declară alertă de tsunami după cutremurul din Chile
Honduras, care se teme de consecinţele cutremurului cu magnitudinea de 8,2 grade, care a afectat coasta de nord a statului Chile, a declanşat alerta de tsunami, au anunţat autorităţile, citate de AFP.
Alerta se referă la golful Fonseca din nord-vestul ţării, pe malul Pacificului, unde Comisia permanentă de prevenire a riscurilor (Copeco) a stabilit că există cel mai mare risc.
Copeco le-a ordonat căpităniilor din porturile vizate să restrângă navigaţia ambarcaţiunilor de talie mică şi medie pe o perioadă de 18 ore.
Alerta se referă la circa zece sate de coastă din departamentele Choluteca şi Valle din sudul ţării.
UPDATE 7:27 Cinci morţi în urma cutremurului din Chile
Cel puţin cinci persoane au murit în urma cutremurului cu magnitudinea de 8,2 grade produs marţi seară în nordul Chile, a anunţat ministrul chilian de Interne, Rodrigo Peñalillo, citat de AFP.
“Anunţ cu tristeţe moartea a cinci persoane, patru bărbaţi şi o femeie, la Iquique şi Alto Hospicio, victime ale unei crize cardiace sau zdrobite sub dărâmături”, a declarat ministrul.
Cutremurul s-a produs la ora locală 20.46 (miercuri, 02.46 ora României), la aproximativ 89 de kilometri sud-vest de Cuya, la o adâncime de 46,4 kilometri, potrivit Centrului seismologic naţional al Universităţii din Chile.
Centrul american pentru Studii Geologice a anunţat de asemenea producerea unui cutremur cu magnitudine de 8. Alerta de tsunami ar viza alte două ţări, şi anume Ecuador şi Peru, potrivit Centrului american.
La rândul lor, serviciile naţionale din Ecuador şi Peru au anunţat că au emis alerte de tsunami.
“Vom fi atenţi la coastele noastre şi ne pregătim”, a anunţat preşedintele Ecuadorului, Rafael Coreea, pe contul său de Twitter.
O alertă de tsunami a fost declanşată pentru coasta de sud a statului Peru, a anunţat marţi seara Marina peruviană.
“Este o alertă pentru care luăm toate măsurile de precauţie”, a anunţat pentru AFP comandantul Marinei de Război, Colbert Ruiz.
“O alertă înseamnă că trebuie să fim atenţi, dar nu confirmă sosirea unui tsunami”, a precizat el, adăugând că lucrează în coordonare cu Serviciul pentru Apărare Civilă pentru a evalua pericolul. “Până acum, nu există nimic”, a spus el.
Drumurile de-a lungul coastei din Lima, capitala statului Peru, au fost închise, a anunţat primăriţa Susana Villaran.
Potrivit Centrului de alertă pentru tsunami din Pacific, cu sediul în Hawaii, cutremurul a provocat valuri de 2,11 metri.
Cutremurul a fost resimţit mai ales în Tacna, Arequipa şi Moquegua, potrivit Institutului peruvian de Geofizică.

Sursa www.gazetanord-vest.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

Explodează bomba – Medicii declară că vaccinurile pot cauza Sindromul Hemolitic Uremic
Am vândut aurul din Apuseni pe 20 de ani. Utilajele sunt pe drum
De la Afacerea Roșia Montană la Dosarul Microsoft. Nu sunt coincidențe. E un sistem
Senator ex-PSD: Ponta a fost racolat ca ofiter acoperit in '97-'98, cand era procuror
Seful de campanie al lui Nicusor Dan este pro-Putin. Face vizite „repetate” în Rusia
Jurnalist: analiza pe discursul lui Iohannis de la Bistrița- Conform DEX, Iohannis e analfabet
Document: Mihail Șora cerând conducerii PCR să ia în calcul admiterea sa în partid, motivând că are „vechime” în comunism încă din 1945, când a intrat în Partidul Comunist Francez. Funcțiile deținute de „simbolul Emag” în cei mai negri ani de stalinism
Johannis despre explorările pentru gazele de șist: Mi se pare un lucru excepțional de bun
Fost torționar bolșevico-comunist pocăit: din cauza unora ca mine s-au realizat nenorocirile în comunism. Să spună și Brucan ca mine adevărul ce a făcut!
DNA și Moscova, sfârșitul lui Grindeanu
Putin şi-a încercat forţele în Siria! Atacul chimic a avut loc cu știința Moscovei, care avea trupe speciale la baza Shayrat | Kremlinul își asumă riscul unei confruntări cu SUA
ÎN PIAŢA VICTORIEI, FALȘII PROTESTATARI ANTI-SISTEM AU ATACAT VIOLENT ŞI VICIOS PE ADEVĂRAŢII PROTESTATARI ANTI-SISTEM | Protestul # REZISTeste un FALS PROTEST ANTI-SISTEM | ASA ARATA O COLONIE !!! PROTESTATARI MANDRII CA SUNT SCLAVI SLUGARNICI IN PROPRIA TARA !!! ASTIA DA "PATRIOTI" ...
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro