CUTREMUR cu magnitudinea de 8,2 în Chile

Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

CUTREMUR cu magnitudinea de 8,2 în Chile


3
Un cutremur cu magnitudine de 8,2 a zguduit marţi seară nordul Chile, determinând Serviciul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă să ordone evacuarea coastelor de nord ale ţării din cauza unui risc de tsunami. Autorităţile au emis alertă de tsunami în Chile, Ecuador, Peru şi Honduras.
Aproximativ 300 de deţinute au evadat dintr-o închisoare din nordul Chile, în urma seismului
Aproximativ 300 de deţinute au evadat de la închisoarea din Iquique, oraşul cel mai apropiat de epicentrul cutremurului cu magnitudinea de 8,2 grade, produs marţi seara, în nordul Chile, a anunţat ministrul de Interne Rodrigo Peñalillo, citat de AFP.
El a anunţat că aproximativ 300 de deţinute au fugit de la închisoarea Iquique, unde au fost mobilizate efective ale Forţelor Armate “ca măsură preventivă” pentru a ajuta poliţia să le aducă înapoi.
Un avion care transporta circa 100 de membri ai Forţelor speciale este, de asemenea, aşteptat la Iquique pentru a evita posibile jafuri.
Seismul a avariat turnul de control al aeroportului din acest oraş şi toate zborurile în trei mari oraşe din nord – Antofagasta, Iquique şi Arica – au fost anulate.
Comunicaţiile telefonice şi serviciile de apă potabilă nu au fost afectate, dar întreruperea electricităţii afectează mai multe regiuni.
Primele valuri seismice au atins deja Pisagua, în nord, şi ar urma să ajungă până la Punta Arenas, în extremul sudic al ţării, în următoarele ore, potrivit autorităţilor.
La Iquique, subsecretarul din Ministerul de Interne Mahmud Aleuy a declarat că marea s-a retras 2,5 metri, un indiciu al unui tsunami.
UPDATE 8:19 Preşedintele chilian declară stare de catastrofă naturală în nordul ţării
Preşedintele chilian Michelle Bachelet a decretat stare de catastrofă naturală în regiunile Arica şi Tarapacan (nord, în apropiere de frontiera cu Peru), cele mai afectate de seismul cu magnitudinea de 8,2 din nordul ţării, relatează AFP.
“Am decretat stare de catastrofă naturală pentru Arica şi Tarapaca”, a declarat ea cu câteva minute înainte de a semna decretul la palatul prezidenţial Moneda. Ea va merge miercuri în zonele afectate de seism.
UPDATE 7:51 Honduras declară alertă de tsunami după cutremurul din Chile
Honduras, care se teme de consecinţele cutremurului cu magnitudinea de 8,2 grade, care a afectat coasta de nord a statului Chile, a declanşat alerta de tsunami, au anunţat autorităţile, citate de AFP.
Alerta se referă la golful Fonseca din nord-vestul ţării, pe malul Pacificului, unde Comisia permanentă de prevenire a riscurilor (Copeco) a stabilit că există cel mai mare risc.
Copeco le-a ordonat căpităniilor din porturile vizate să restrângă navigaţia ambarcaţiunilor de talie mică şi medie pe o perioadă de 18 ore.
Alerta se referă la circa zece sate de coastă din departamentele Choluteca şi Valle din sudul ţării.
UPDATE 7:27 Cinci morţi în urma cutremurului din Chile
Cel puţin cinci persoane au murit în urma cutremurului cu magnitudinea de 8,2 grade produs marţi seară în nordul Chile, a anunţat ministrul chilian de Interne, Rodrigo Peñalillo, citat de AFP.
“Anunţ cu tristeţe moartea a cinci persoane, patru bărbaţi şi o femeie, la Iquique şi Alto Hospicio, victime ale unei crize cardiace sau zdrobite sub dărâmături”, a declarat ministrul.
Cutremurul s-a produs la ora locală 20.46 (miercuri, 02.46 ora României), la aproximativ 89 de kilometri sud-vest de Cuya, la o adâncime de 46,4 kilometri, potrivit Centrului seismologic naţional al Universităţii din Chile.
Centrul american pentru Studii Geologice a anunţat de asemenea producerea unui cutremur cu magnitudine de 8. Alerta de tsunami ar viza alte două ţări, şi anume Ecuador şi Peru, potrivit Centrului american.
La rândul lor, serviciile naţionale din Ecuador şi Peru au anunţat că au emis alerte de tsunami.
“Vom fi atenţi la coastele noastre şi ne pregătim”, a anunţat preşedintele Ecuadorului, Rafael Coreea, pe contul său de Twitter.
O alertă de tsunami a fost declanşată pentru coasta de sud a statului Peru, a anunţat marţi seara Marina peruviană.
“Este o alertă pentru care luăm toate măsurile de precauţie”, a anunţat pentru AFP comandantul Marinei de Război, Colbert Ruiz.
“O alertă înseamnă că trebuie să fim atenţi, dar nu confirmă sosirea unui tsunami”, a precizat el, adăugând că lucrează în coordonare cu Serviciul pentru Apărare Civilă pentru a evalua pericolul. “Până acum, nu există nimic”, a spus el.
Drumurile de-a lungul coastei din Lima, capitala statului Peru, au fost închise, a anunţat primăriţa Susana Villaran.
Potrivit Centrului de alertă pentru tsunami din Pacific, cu sediul în Hawaii, cutremurul a provocat valuri de 2,11 metri.
Cutremurul a fost resimţit mai ales în Tacna, Arequipa şi Moquegua, potrivit Institutului peruvian de Geofizică.

Sursa www.gazetanord-vest.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

Iohannis, USR și PNL au blocat timp de 7 luni legea care ar fi putut să o salveze pe tânăra din Caracal
Şase avioane de luptă F18 ale armatei canadiene au aterizat astăzi în România, la Câmpia Turzii. Militarii canadieni vor participa la exerciţii împreună cu piloţi români. În ultima perioadă, NATO a trimis zeci de avioane în ţările din vecinătatea Ucrainei, ca răspuns la acţiunile agresive ale Rusiei.
De ce nu-i acuza nimeni pe MASONI ca EXECUTA SALUTUL “NAZIST” ?! Pentru ca NAZISMUL a fost CREATIA MASONERIEI!
Untold - NEO/NOE/EON NicOlaE - Nicolae , Antihristul român care nu deranjează pe nimeni, nici măcar pe ortodocșii români Partea 1.
Ion Cristoiu: ”Nu cumva Serviciile secrete străine se bat pe teritoriul nostru folosindu-ne pe post de useful idiot?”
S-a sucit: Ludivic Orban nu mai dublează alocatiile si nici nu mai mareste pensiile. La fel va face și cu autostrăzile si cu tot!
Scandalul Panama si o dezvaluire-bomba din culisele guvernului Ponta
Încă o dovadă că nu le pasă | Parlamentul a dat o lege care risca sa transforme Romania intr-o mare de betoane
Ungaria se pregăteşte de naţionalizarea giganţilor din domeniul utilităţilor. Companii din Germania, Franţa şi Italia vor fi afectate
Un deputat USR, declarație șocantă: „Noi, membrii Comisiei SRI, habar nu avem de nimic!”
Gheorghe Funar la Timisoara: Romania nu mai exista ca tara! E prevazuta mutarea statului Israel pe teritoriul Romaniei!
George Soros atac murdar la Trump: ”Este un impostor, un șarlatan, un dictator în curs de devenire”
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro