CUM AU RESUSIT ISLANDEZII SA FACA O REVOLUTIE SI NOI NU SUNTEM IN STARE !

Distribuie!by   Revolutia Islandeza. Presa europeana si cea romaneasca nu ne-au spus nimic!!! loading... Intr-un articol apărut într-o publicatie din Spania, se vorbeste despre o veritabila revoluție care a avut loc in Islanda. La noi la știri bineințeles că nu a ”transpirat” nimic, căci nu se dorește ca modelul islandez […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

 


Revolutia Islandeza. Presa europeana si cea romaneasca nu ne-au spus nimic!!!

loading...

Intr-un articol apărut într-o publicatie din Spania, se vorbeste despre o veritabila revoluție care a avut loc in Islanda.
La noi la știri bineințeles că nu a ”transpirat” nimic, căci nu se dorește ca modelul islandez să se propage.
În Islanda guvernul a fost demis in totalitate , marile bănci au fost naţionalizate, s-a decis să nu se plătească datoria creata în Marea Britanie şi Olanda, din cauza politicii lor financiare rău intentionate şi s-a creat un grup popular pentru a rescrie constituţia. Şi toate acestea paşnic!
O revoluţie împotriva puterii care ne-a adus la criza actuală. De ce aceste fapte nu au devenit cunoscute timp de doi ani?
Ce se va întâmpla dacă alţi cetăţeni UE vor lua exemplul islandezilor?
Iata pe scurt istoria evenimentelor:
– 2008. Se nationalizeaza cea mai mare banca din tara. Se prăbuşeşte moneda, bursa isi suspenda activitatea. Ţara este în stare de faliment.
– 2009. Protestele populare din fata parlamentului fac sa fie convocate alegeri anticipate si provoaca demisia primului-ministru şi a membrilor guvernului in bloc.
– Continuă situaţia economica nefavorabila. Printr-o lege se propune rambursarea datoriei catre GB şi Olanda avand de plată suma de 3.500 de milioane de euro, o sumă pe care toate familiile islandeze ar fi urmar sa o plateasca lunar, pentru următorii 15 ani la, 5,5% interese.
– 2010. Oamenii ajung să iasa în stradă şi cer ca aceasta lege sa fie supusa referendumului. În ianuarie 2010, preşedintele refuză să o ratifice şi anunţa că se va consulta poporul. La referendumul organizat în luna martie 93% din voturi au fost impotriva acestei legi.
– Pentru toate acestea, guvernul incepe o anchetă pentru a rezolva responsabilităţile legale ale crizei. Începe arestarea mai multor bancheri seniori şi directori. Interpolul emite un ordin şi toti bancherii implicati pleaca din ţară.
– În acest context de criză, se alege o adunare pentru a elabora o nouă constituţie care să includă lecţiile învăţate în urma crizei şi pentru a o înlocui pe cea curenta, o copie a constituţiei daneze.
– Pentru a face acest lucru, se merge direct la poporul suveran. Se aleg 25 cetăţeni fără afiliere politică, din 522 care si-au depus candidaturile, care era necesar sa fie majori şi sa aiba sprijinul a 30 de persoane. Adunarea constituţională isi începe activitatea în februarie 2011 si prezinta un proiect de constituţie bazată pe recomandările poporului facute in urma a numeroase reuniuni din întreaga ţară.
Noua constitutie trebuie să fie aprobata de către actualul Parlament şi de cel care se va forma după alegerile legislative.
Aceasta este o scurtă istorie a Revoluţiei Islanda:
– demisia in bloc a guvernului ;
– naţionalizarea băncilor;
– Se stabileste organizarea unui referendum pentru a permite oamenilor să se pronunte cu privire la deciziile economice;
– închisoare pentru cei responsabili de criza şi rescrierea constituţiei de către cetăţeni.
S-a menţionat acest lucru în mass-media europeană? S-a comentat cu privire la acest lucru in talkshowrile politice? S-au văzut imaginile de la evenimente la televizor? Bineînţeles că nu…


Islandezii au fost în măsură să dea o lecţie intregii Europe si au reusit să se impotriveasca intregului sistem, oferind o lecţie de democraţie intregii lumi.

 

Islanda, mica tara-insulara Nord-Europeana experimenteza in prezent una din cele mai mari reveniri economice ale tuturor timpurilor.


Dupa privatizarea sectorului bancar finalizata in anul 2000, economia a fost aruncata intr-o vrie, cand, intr-o perioada de cinci ani, bancheri privati au imprumutat 120 de miliarde de dolari (de 10 ori mai mult decat intreaga economie islandeza).

S-a creat o bula economica uriasa, care a facut ca preturile la case sa se dubleze, astfel incat un mic procent din populatia islandeza s-a imbogatit destul de mult incat sa faca investitii in afara, sa cumpere resedinte, yacht-uri, avioane private, in timp ce restul islandezilor trebuiau sa se descurce sa plateasca o datorie de neplatit.

Islanda se confrunta cu un faliment national. Ca reactie la sistemul bancar esuat, in octombrie 2008 a inceput revolutia Islandei impotriva acestei tiranii financiare, in strada, mai degraba neoficial, in fata adunarii generale islandeze.

In 5 luni, principala banca a Islandei a fost nationalizata, oficialii guvernului au fost obligati sa demisioneze, vechiul guvern a fost lichidat si inlocuit cu un nou guvern. Prin martie 2010, populatia Islandei a votat la referendum exprimaandu-si refuzul de a plati datoria de 3 miliarde jumatate de euro creata de bancheri, astfel incat in jur de 200 de bancheri si persoane cu functii executive responsabile pentru criza economica din tara au fost arestate sau au fost puse sub acuzare.

In luna februarie a anului 2011, o noua adunare constitutionala s-a intrunit pentru a rescrie constitutia acestei tari micute, prin care se urmarea sa se evite capcana imprumuturilor in valute straine. In 2012, se preconiza ca economia islandeza urma sa depaseasca euro si media pentru tarile dezvoltate, conform Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica de la Paris.

Acest fragment video preluat din filmul Inside Job dezvaluie cateva aspecte referitoare la ce anume a cauzat criza financiara in Islanda.

Asadar, cum a prins radacini o astfel de revolutie incat i-a activat pe cetateni sa riposteze in mod eficient la hotia la scara mare infaptuita de bancheri si politicieni?

Lui Hordur Torfason, activist toata viata lui in Islanda i se atribuie organizarea asa-zisei “Revolutii din Bucatarie”, incepand cu o simpla veghe in fata Parlamentului, menita sa-l informeze pe trecator si sa ridiculizeze infractiunile ostentative ale elitei care lucra acolo. Cand comunitatea financiara externa (Fondul Monetar International si Uniunea Europeana) au facut presiuni asupra Parlamentului islandez poruncindu-i sa plateasca datoriile realizate in mod privat de bancheri, revolutia s-a declansat in mod oficial si aproape ca a devenit violenta atunci cand cativa islandezi au inceput sa arunce cu pietre asupra capitoliului, in incercarea de a presa guvernul sa reactioneze.

Torfason si sustinatorii sai stiau ca o abordare non-violenta ar fi mai eficienta, astfel incat au format un “zid uman” intre protestatarii furiosi care aruncau cu pietre si fortele de ordine , “zid” care se evidentia clar prin culoarea portocalie a hainelor pe care le purtau oamenii. Torfason era de parere ca o miscare este eficienta daca se utilizeaza ratiunea , informatia si demonstratiile pasnice, pentru a trimite un mesaj puternic catre politicieni ca populatia refuza sa plateasca datoria bancherilor.

Rezultatul final al rezistentei pasnice la tirania economica este un model pentru toate natiunile vestice care in momentul de fata sunt ruinate de catre un sistem bancar corupt.

 

Aceasta poveste este cu mult diferita fata de ce s-a intamplat in Statele Unite de cand a inceput criza bancara in 2008. Ajutoare financiare uriase au fost acordate bancherilor si nicio parte responsabila nu a fost pusa sub acuzare. Se pare ca inca suntem la mila cartelului care controleaza valuta si dolarul se confrunta cu o distrugere totala.

In Islanda, primul ministru a fost pus sub acuzare si peste 200 de acuzatii au fost aduse impotriva bancherilor si toti executivii celor mai mari 3 banci au fost arestati. Noul guvern a sprijinit cetatenii efectuand plati catre banci prin care se acopereau datoriile care depaseau 110 la suta din valoarea caselor detinute de datornici. Ca rezultat, “bancile au sters imprumuturi echivalente cu 13 la suta din produsul intern brut, usurand povara datoriilor pentru mai mult de un sfert din populatie”. (conform Bloomberg.com)

Da, tara a continuat eforturile financiare dupa revolutia din 2008. Dar deja in prezent Islanda prospera, cu o crestere economica de 2.9% in 2011 si 2.4% estimata de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica OECD pentru 2012 si 2013.

Lectia care trebuie sa fie invatata din criza Islandei este ca daca alte tari se gandesc ca e necesar sa fie consemnate datoriile, ar trebui sa ia aminte la cat de mult succes a avut acordul de 110 la suta. A fost cel mai amplu acord care s-a incheiat”.- Thorolfur Matthiasson, profesor de economie la Universitatea Islandei din Reykjavik (conformBloomberg.com)
“Este vorba despre viata noastra si despre viitorul copiilor nostri, al generatiilor de tineri.”– Hordur Torfason (sursa: vimeo.com)

Poate America sa spere la un miracol bancar ca al Islandei si cumva sa-si adune fortele pentru a cere sfarsitul coruptiei economice? Sau poate ca Hordur Torfason este disponibil sa ajute si America sa se mobilizeze.

 

Sursa: trueactivist.com, via Gandeste.org

 

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro