Cum au incasat Dan Barna si reprezentanti ai Forumului German Brasov din bani UE destinati persoanelor defavorizate

Distribuie!by În orașul de sub Tâmpa, banii pentru grupurile defavorizate au finanțat inclusiv campania unui politician local. loading... Firma lui Barna a pus pe picioare aici două întreprinderi sociale, cumva gemene. Prima era o tipografie, a doua executa producție video. N-au mai făcut asociații, ci direct SRL-uri. Ambele au înghițit […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

În orașul de sub Tâmpa, banii pentru grupurile defavorizate au finanțat inclusiv campania unui politician local.

loading...

Firma lui Barna a pus pe picioare aici două întreprinderi sociale, cumva gemene. Prima era o tipografie, a doua executa producție video. N-au mai făcut asociații, ci direct SRL-uri. Ambele au înghițit peste 367 de mii de euro și aveau un numitor comun: patroana Corina Macedonschi, soție de consilier local și candidat la primărie din partea Forumului Democrat German în 2016.


Cristian Macedonschi, soțul doamnei, este totodată un potent om de afaceri, calitate din care organizează festivalul Oktoberfest. Printre plasamente imobiliare, deține companii de turism, recrutare, consultanță. și restaurantul Cucino din centrul Brașovului.

Într-una dintre întreprinderi (Smart Multimedia), care primise 741.324 lei de la Barna & Jaliu pentru producție video, doamna Macedonschi îl avea ca asociat pe vărul ei, Răzvan Atanasescu, fost coleg de liceu cu Dragoș Jaliu, partenerul lui Dan Barna.


Atanasescu a fost director de vânzări la Pro TV, apoi a lucrat prin televiziunile est-europene ale consorțiului media. Înființase și o agenție de producție. Deci, cum a ajuns în proiectul social?

“Am plecat de la Sîrbu, am făcut agenția mea de publicitate în București, dar m-am întors în Brașov pentru afacerea asta. Noi am început discuția cu Mace (Cristian Macedonschi – n.r.) și cu Jaliu, suntem prieteni. Cu el am fost și coleg. Dar inițiativa a fost a mea.”

Erau obligați să găsească “experți în economie socială” și cinci persoane vulnerabile. Richard Szabo a fost specialistul din proiect. Cameraman cu experiență, s-a angajat la Smart Multimedia în iunie 2015, cooptat fiind de Atanasescu, fost coleg la ProTV: “Avea nevoie de mine că mă pricepeam la videoEram meseriașul din caracatiță”. Apoi, s-a străduit să uite întreaga poveste.

Robert Adams, neamțul bănuit de furtul echipamentelor Foto: Facebook

Robert Adams, neamțul bănuit de furtul echipamentelor Foto: Facebook

Sediu au găsit rapid la un tip, Robert Adams, pe care Atanasescu îl știa tot din epoca Pro TV, că intermedia drepturile de difuzare ale meciurilor UEFA prin compania sa din Germania. La acesta acasă, în localitatea Sînpetru, pe strada Republicii, au fost parcate ambele întreprinderi sociale pe fonduri UE. “Era stilul ăla săsesc, cu o poartă mare și două case. În cea mică era Transilvania Print (tipografia – n.r.), în cea mare Smart Multimedia (casa de producție – n.r.)”, își amintește operatorul Szabo.

Neamțul Adams a încasat aproximativ 15.000 de euro chirie de la ambele, adică 1700 de euro lunar, timp de nouă luni, cât a durat implementarea proiectului. Bani pe care neagă azi că i-ar fi luat, deși extrasele de cont depuse la decontare îl contrazic.

Adams e prieten vechi cu afaceristul Cristian Macedonschi, dar s-au certat între timp fix de la această întreprindere. Și el a fost consilier local din partea Forumului Democrat al Germanilor la Sânpetru.

Adams nu s-a mulțumit doar cu chiria, ci s-a implicat profund în afacere, fără vreo calitate legală. De pildă, în 2015 s-a dus în Germania să cumpere echipamentele necesare firmei cu 40 de mii de euro și plănuia să-l înlăture pe Atanasescu.

“Eu mă bucuram. Ce mișto, l-am prins pe Dumnezeu de-un picior. O să alerg prin toată Europa, filmez chestii. Să vezi atâtea echipamente de 40.000 de euro, toate în cutii, cutiuțe, bureței, mamă, să pui mâna pe ele, toate noi – eram foarte entuziasmat”, oftează cameramanul.

Instruirea lui Szabo în Germania, pentru echipamentele achiziționate, s-a decontat tot din bani europeni și a costat aproape 7000 de euro: “N-am făcut nimic, am băut bere și am mâncat cârnați. Eu am ales sculele, le-am asamblat, configurat, instalat. Cabluri, mufe, matrice, mixere, tot ce era.”

Cursul video fusese facturat în Germania de firma unuia Dieter Struck (Broadcast Consulting Limited), prieten cu Robert Adams. La telefon, Struck ne-a lămurit rapid:  “Nu sunteți singurii care întreabă. Robert a venit și m-a rugat să-i scriu o factură, apoi compania lui de aici să scrie alta cu aceeași valoare către mine și i-am dat banii. Am intrat în încurcătură cu fiscul german, fiindcă Smart Multimedia nu avea un număr valid de TVA și am plătit impozit pe sumă.”

Robert Adams avea treabă, oricum. Și-a închiriat până și propria mașină întreprinderii sociale, un Audi din 2001, pentru transportul angajaților. Serviciu decontat tot din bani europeni. L-a pus și pe cameraman să facă asta. Banii ieșeau din SRL și ajungeau cash la ei. 24.000 de lei. “Era o coajă din ’87, abia mergea, am închiriat-o și mi-a cerut tot (banii – n.r.) înapoi”, povestește Szabo.

HAOS SUPREM

În timpul acesta, Răzvan Atanasescu, administratorul casei de producție și colegul lui Dragoș Jaliu, tocmai avea o cădere nervoasă, provocând un accident auto cu cinci mașini avariate. Intrase în colaps financiar. E tulburat și acum:

Am avut un break down nasol în iulie 2015. M-au lăsat singur. Nu mai știam de unde să aduc bani, înțelegi? Să aduc de acasă, de undeva, că erau oameni de plătit, taxe, scule. Bani erau prevăzuți, dar nu se deblocau. Am avut accidentul că nu mai dormeam nopțile, am intrat în depresie. Luam pastile ca să dorm și, reacție inversă, m-au agitat. Nu vreau să-mi amintesc. Trei luni de recuperare la Predeal”.

Sora lui a fost angajată, ca persoană vulnerabilă, în ambele întreprinderi sociale, cu salariu cumulat de 5259 lei pentru șase ore pe zi: reporter la casa de producție și secretară în tipografie. Evolua însă într-un paradox. Extrasele de cont ale Smart Multimedia arată că Silvana Atanasescu a împrumutat firma în iunie 2015 cu 19.000 de lei, din care s-au acoperit salariile cu o lună înainte de accidentul fratele său. Rolurile se inversaseră: ajuta ea, în loc să fie ajutată.

La două luni după accident, sora lui Atanasescu și-a depus demisiile, iar el și-a cedat participațiile și a renunțat la funcția de administrator.

Nu știu dacă Barna și Jaliu cunoșteau ce se întâmplă, dar după ce mi-am revenit, le-am spus că cedez drepturile. Nu vreau să mai am de-a face cu nimeni “, a decis Atanasescu. Azi se judecă cu societatea fiindcă, din cauza furnizorilor neplătiți, i-au fost blocate conturile.

Treaba lui Barna și Jaliu în proiectele sociale însemna poliția banilor: plan de afaceri, rambursări, plăți, investiții etc. Barna însuși a semnat referatele de necesitate pentru tipografie, iar o colegă din firmă pe cele ale casei de producție. Jaliu a fost reprezentantul legal în proiectul european.

La Smart Multimedia, proiectul a continuat cu alt manager în locul lui Atanasescu, Laura Huzuneanu. Ea constată că, la nici doi ani de la înființare, echipamentele video de 40 de mii de euro au dispărut, deși trebuiau să își păstreze destinația trei ani după implementare. S-a oprit direct la poliție.

Cameramanul Szabo știe că ar fi fost scoase din România de neamțul Robert Adams la începutul lui 2017, motiv pentru care a dat prompt cu subsemnatul. S-au mai perindat la secție Dragoș Jaliu, Macedonschi și Atanasescu. Echipamentele fac obiectul unor litigii și dosare penale aflate în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov, ne-a transmis sec noua șefă Huzuneanu.

Și Barna e la curent cu sculele evaporate: “Unul dintre antreprenori a plecat cu ele. Colegul meu a dat declarație la poliție. Repet, dacă sunt nereguli, sunt de acord să se întâmple orice cu cei care le-au săvârșit. Niciun fel de dubiu. (…) Dacă au folosit subvenția sau nu știu, au făcut iregularități, să răspundă.”

L-am sunat pe suspectul principal, Robert Adams, adăpostit acum în Germania, să-l întrebăm dacă echipamentele pe care le caută toată lumea sunt la el. Cică nu, dar pentru că nu și-a recuperat niște bani împrumutați la întreprindere, a cerut unui executor judecătoresc să-i pună acesteia bunurile sub sechestru. Nimeni nu are acces la ele. Nici măcar poliția. Doar el, avocatul, executorul și custodele știu misterul.

Casa de producție a mai investit 10.000 de euro în website și închiriere de aparatură foto. Beneficiarul (Brainworx Europe) e firma unui fotograf german, Bernard Moestl. Numai că site-ul apare în rapoartele de activitate ca fiind realizat de cameramanul Richard Szabo, care ne-a dovedit cu hardul personal că e la originea fișierelor din faza de concepere. La capătul celălalt al banilor, n-a răspuns nimeni la telefon.

CORTINA DE VULNERABILI

În 2016, când Smart Multimedia era sub monitorizare, iar echipamentele încă la locul lor, consilierul afacerist Cristian Macedonschi s-a lansat în campanie electorală. Candida la primăria Brașov din partea Forumului Democrat German și operatorul a primit ordin să-l însoțească în peripluri cu sculele din dotare. L-a alergat Robert Adams de i-au sărit capacele.

“Hai că avem de filmat la Forumul German, în Piața Sfatului să împărțim baloane, un clip nu știu unde, apoi ce se discuta la primărie, cum se înfoia Macedonschi în ședințe – și puse pe youtube cât de repede se putea. Toate pentru campanie. Vorbeau la telefon și mă pomeneam: hai să mergem acolo, facem aia. Iar salariul întârzia, uneori și patru luni“, retrăiește Szabo acele zile.

Dan Barna nu vede o problemă. Dacă intrau bani, e bine. Dar habar n-avea, adaugă el, că întreprinderea socială nu tăia facturi pe serviciile electorale prestate.

Cristian Macedonschi a refuzat să răspundă la întrebări.

Cristian Macedonschi este consilier local în Brașov și susținător al lui Klaus Iohannis. Foto: Facebook

Cristian Macedonschi este consilier local în Brașov și susținător al lui Klaus Iohannis. Foto: Facebook

100 de mii de lei s-au mai scurs din conturile ambelor întreprinderi sociale către sociologul Romulus Oprică (Brandberry SRL) din Brașov pentru niște studii de piață care seamănă izbitor între ele.

Tipografia, la rândul ei, a fost căpușată de cei 875 de mii de lei trimiși de Barna & Jaliu pentru o revistă de promovare a orașului, “Best of Brașov”, dar și alte tipizate. Oficial, au angajat patru persoane vulnerabile, printre care fosta nevastă a lui Bogdan Manea, partenerul tradițional al lui Macedonschi (avea să preia ulterior o parte din tipografie).

Dar nu înainte ca firma lor (Bonima) să fi primit un contract de publicitate (8.800 lei) și altul pentru organizarea galei de lansare a revistei (38.362 lei). Este o altă incompatibilitate, având în vedere că soția lui Macedonschi patrona tipografia.

Încadrată la categoria risc, Ioana Manea s-a angajat în octombrie 2015 la tipografie ca asistent manager, pe 2000 de lei, pentru două ore pe zi. În realitate, femeia n-o duce rău: administrează restaurantul Cucino din centrul Brașovului, deținut de Macedonschi și fostul ei soț.

“Vă rog mult să nu mai mă deranjați! Dacă era important, stăteam de vorbă, dar nu e. Am altă treabă, nu vă cunosc, nu cred că trebuie să vă dau socoteală”, s-a rățoit doamna Manea într-un final, după câteva eschive.

 

Explicație Foto: Ioana Manea are și astăzi la profilul de Facebook o fotografie cu soțul ei.

Explicație Foto: Ioana Manea are și astăzi la profilul de Facebook o fotografie cu soțul ei.

“Habar n-am dacă au avut activități în campanie electorală sau nu, dar dincolo de asta, vorbim de niște ani în care întreprinderile au dat locuri de muncă. Ăsta a fost obiectivul. Dacă sunt persoane din grupul țintă care nu îndeplineau criteriile, a fost o problemă de selecție. Dacă îndeplineau, abordarea nu e ok. Merge pentru presă…”, a comentat Barna.

Totuși, la finalul perioadei de finanțare, s-a dus special cu Jaliu la Brașov ca să verifice achizițiile și angajările.

Cameramanul Richard Szabo vorbește despre mai mulți angajați fictivi: “Veneau unii, primeau în mână 200 de lei, semnau, săru’ mâna, pa, plecau și restul banilor nu mai știu”. Cu salarii decente pe hârtie, aceștia figurau oficial drept colegii săi, ai doamnei Manea, ai fraților Atanasescu – diferența fiind că oamenii se trag pe bune din grupuri vulnerabile.

Trebuiau să apară în organigrama proiectului social, chiar dacă, între timp, se risipiseră care încotro.

Un exemplu e Dan Ivan, angajat pe rând în ambele întreprinderi: manipulant în tipografie (1305 lei net) și reporter la casa de producție (3125 de lei net). A crescut într-o casă de copii. Cameramanul Szabo reține că Ivan a trecut puțin la început, apoi încasa doar de formă niște bani: “El lucra în construcții, lua bani așa, zilier. Și a zis: bă nu mai vin. Și ajungea numai să-și ia ăia 200 de lei o dată-n lună. Ivan, Cătănescu și mai era un al treilea.”

Florin Cătănescu, orfan și el, era încadrat ca al doilea operator tv cu salariu cuprins între 1956 lei și 2525 lei (octombrie și noiembrie 2015). Acum lucrează la o asociație pentru copiii defavorizați. L-am întrebat ce a făcut efectiv la întreprinderea din Sânpetru, dar ne-a trimis la Cristian Macedonschi: “Încerc să evit conversația pentru că nu-mi place, e un subiect închis pentru mine.”

Nici Tibor Ruczui, editorialist la revista “Best of Brașov” (tipografia socială), cu salariu de 1185 de lei în acte, nu are regrete: “Am fost angajat la spartul târgului și plătit ca un cerșetor, cred că mai mult de formă. Și când mi-am dat seama, am plecat destul de dezamăgit”.

În mână a primit doar 500 de lei. Îi arătăm dispoziția de plată care indică 1185 de lei. Semnătura nu este a lui, ne lămurește Ruczui. A fost falsificată. I-o arătăm pe cea din contractul de muncă. O recunoaște. Peste fals tronează ștampilele firmei lui Barna și ale OIR POSDRU Alba, organismul care a verificat proiectele după implementare.

Pe parcurs, pagina de Facebook a revistei s-a transformat în canalul prin care Macedonschi promovează viziuni politice și meniul restaurantului Cucino.

Pagina de Facebook a revistei Best of Brașov promovează restaurantul consilierului local Cristian Macedonschi

Pagina de Facebook a revistei Best of Brașov promovează restaurantul consilierului local Cristian Macedonschi

La sfârșitul lui 2015, s-a terminat finanțarea UE, adică anul de implementare în care s-a tocat subvenția. Urma cel de sustenabilitate, deci afacerea socială era obligată să aibă comenzi și să se autofinanțeze.

Pe  6 decembrie 2016, noul manager Laura Huzuneanu intră în panică și scrie către coordonatorul regional, firma lui Barna și Jaliu, un mesaj care începe în felul următor: Vă rog măcar citiți mailul meu, pentru a știi cum stăm”. Printre destinatari, hop și neamțul Adams lângă afaceristul Macedonschi, amândoi fără calități oficiale în schemă.

Salariile erau neplătite din septembrie. Facturile, la fel. Impozitele, deloc. Se temea de un control,. Echipamentele lipseau, deși trebuiau să producă minimum trei ani. Nu înțelegea de ce nu răspunde nimeni la e-mailuri și telefon. S-a dus la poliție după jumătate de an.

Având în vedere specificul liniei de finanțare, s-au orientat către persoane cunoscute și de încredere pentru a înființa întreprinderile sociale, ne-a răspuns Dragoș Jaliu. Nu a știut de angajați fictivi, nici că Smart Multimedia era angrenată în campania electorală a lui Macedonschi și ar fi făcut mai multe demersuri ca să recupereze echipamentele de la Robert Adams.

SURSA> RISE PROJECT

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

DOSAR RC/ PĂPUȘARUL. Cine e cel mai protejat miliardar mafiot cu afaceri în România ajuns ieri pe banca acuzaților
Cum face Trump de CÂȘTIGĂ mereu? Secretul unui MARE POKERIST
Ungaria pregătește o „declarație de război“ față de România și alți vecini. Vrea refacerea „Ungariei Mari”
Un tribunal din Germania a ACHITAT primul algerian acuzat de ATAC SEXUAL în noaptea de Revelion, la Koln | UPDATE
Opt convoaie militare vin în România
PLANUL UCIGAS DE LA COLECTIV – Candidatul la presedintie Alexandru Cumpanasu acuza: „Cu o saptamana-doua inainte de a izbucni focul care a omorat 67 de copii, auzisem din Sistem ca va avea loc o tragedie si ca guvernul Ponta va fi dat jos prin forta strazii. N-am stiut locatia... Tinerii au fost ucisi pentru un scop de care presedintele Romaniei de azi nu este strain... Nu au murit accidental... Dupa a doua zi de proteste, a inceput politizarea” (Video)
Declaraţiile şoc ale ministrului Agriculturii. "Este carne de vită care după 40 de ani congelată a ajuns în România. Statul nu îşi face datoria, instituţiile statului, ANPC-ul, veterinarii”. Transcrierea declaraţiilor. VIDEO
RUȘINE DRAGNEA. RUȘINE PSD. Liviu Dragnea a declarat că PARTENERIATUL CIVIL pentru persoanele de același sex TREBUIE LEGALIZAT. fără a spune NIMIC despre Dreptul INALIENABIL al copiilor de avea o MAMĂ și un TATĂ.
Adevărata miză a invaziei din Afganistan? O ”mică” comoară de 3000 de miliarde de dolari!
DEZVĂLUIRI BOMBĂ | Cioloș declanșează MAREA DESPĂDUCHERE! Vor urma trei luni de foc, asa cum Romania nu a mai cunoscut poate de pe vremea epurarilor staliniste,... pentru a se instala monarhia !
AVERTISMENTUL UNUI CUNOSCUT ACTOR ROMAN: EXISTA UN CURENT ANTIROMANESC BINE ORGANIZAT, DIN AFARA TARII!
5 medici au fost dati disparuti sau ucisi dupa ce au facut publice descoperirile lor despre vaccinuri! Disparitiile medicilor sus-mentionati au avut loc chiar inainte de anuntarea rezultatelor cu privire la vaccinuri.
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro