Copiii dintre dealuri, Un băiețel care era cu oile pe dealuri a izbucnit în plâns când a văzut dulciurile.

Distribuie!by loading... de Roxana Garaiman În weekendul 22-24 aprilie, PressOne a însoțit un convoi umanitar organizat de clubul Off-Road Adventure Romania din București, care a dus câteva tone de ajutoare pentru circa 300 de oameni necăjiți din comuna Șopotu Nou, județul Caraș-Severin. Acești oameni trăiesc în condiții greu de imaginat pentru cineva […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Untitled

loading...

de 

În weekendul 22-24 aprilie, PressOne a însoțit un convoi umanitar organizat de clubul Off-Road Adventure Romania din București, care a dus câteva tone de ajutoare pentru circa 300 de oameni necăjiți din comuna Șopotu Nou, județul Caraș-Severin.


Acești oameni trăiesc în condiții greu de imaginat pentru cineva care iese rareori din oraș. Dar ei reprezintă un sfert din populația acestei comune din Munții Banatului.

Majoritatea localnicilor practică agricultură de subzistență. Dacă într-un an nu se face porumbul sau cartoful, oamenii abia mai au ce mânca. La fel dacă vreo nenorocire le omoară animalele din bătătură.


Principala lor sursă de venit o reprezintă subvențiile agricole pentru zone defavorizate.

Circa 100 de persoane și 40 de mașini de teren au participat la campania umanitară

Ajunși acolo, am decis să scriem despre copiii pe care i-am întâlnit. Am vrut să aflăm ce visuri au acești copii – uitați, la fel ca alte mii, în sate dintre dealurile României.

off road romania

Loredana are 12 ani și am găsit-o pe o culme din fața casei, în brațe cu o soră mai mică. În total sunt 7 frați, dintre care cei mai mici sunt gemeni de 4 ani. Tatăl lor are 65 de ani, iar mama, 42.

Cel mai departe de casă, Loredana a ajuns până la Bozovici, o comună aflată la 20 de kilometri. La școală, cel mai mult îi place Limba română, dar nu știe ce vrea să se facă atunci când va fi mare.

“- Îți place de vreun băiat? – Nu, că n-am Facebook. N-am nici telefon.”

ionut umanitara off road

Ionuț, fratele de 10 ani al Loredanei, se laudă că a fost până la Timișoara când era mai mic. A stat internat în spital, pentru o operație la o mână.

Îi place la școală, pentru că învață într-o sală frumoasă, dar și mai mult îi place să se uite la desene animate.

De curând, părinții au făcut abonament TV, pe care îl plătesc din alocațiile copiilor. Aceasta e singura sursă de venit a familiei.

res-off-road-umanitar-2016-LM_0773

Dintre toți frații, Cristi e cel mai sălbatic. Pentru că nu prea a mai văzut străini în bătătură, puștiul de 7 ani s-a ascuns sub pat. Abia l-am convins să iasă de acolo și să ne zâmbească.

Ca să-i domolească teama, Piciul, cum i se spune șefului convoiului umanitar, s-a apucat să-i arate cadourile.

– Uite, ți-am adus un ghiozdan cu Superman și un tricou cu Balotelli. Știi cine e Balotelli?

– Fotbalist.

– Aici ai penar cu creioane, carioci, pastă corectoare, marker, pixuri, aoleo, câte ai aici. Îți plac?

– Daaa.

– Aici avem și dulciuri. Ăsta e un iepuraș de ciocolată. Iar ăsta ce este?

– Un pinguin.

– E, nu chiar. Un puișor.

Lanterna este, de departe, surpriza care l-a încântat cel mai tare pe Cristi

Lanterna frontală este cadoul care l-a încântat cel mai tare pe Cristi.

off road romania

Când am ajuns la casa Mihaelei, știam că are 16 ani și eram pregătiți să-i oferim un ghiozdan pentru domnișoare. Fata purta basma.

– De ce porți basma? Uite ce păr frumos ai…, a întrebat o șoferiță.

– Că e măritată, a răspuns, în locul fetei, un bărbat din convoi, care cunoștea tradiția.

– Ești măritată?

– Este, are și un copil de trei luni, a intervenit și socrul fetei.

Mihaela are doar 4 clase. Nu ne poate spune de ce a renunțat la școală, dar dă din cap, că e fericită în proaspătul rol de mamă.

Mai dă din cap și că-și iubește soțul. L-a cunoscut acum un an, când băiatul a venit în Sichevița, satul părinților ei.

Mihaela, împreună cu soacra sa, Ruja

Mihaela, împreună cu soacra sa, Ruja.

E încălțată, la fel ca mulți alți săteni, cu opinci. Oamenii și le confecționează singuri, dar nu din piele argăsită, ca odinioară, ci din cauciuc tăiat din anvelope.

“Femeile necăjite taie cameră de mașină și o coase așa. Asta e talpa țăranului de jos. La mine, uite, unul e de-un fel și unul de alt fel”, spune socrul Mihaelei.

Sofica împreună cu bunica sa

Sofica e în clasa a 7-a și locuiește cu fratele ei mai mare și cu bunica lor, Vieta. Mama Soficăi a fugit cu un drăguț, acum cinci săptămâni, ne spune Vieta.

– Care e visul tău cel mai mare?

– Nu știu, nu m-am gândit.

– Ți-ar plăcea să rămâi aici la bunica, să-ți întemeiezi familie?

– Da.

– Cum îți place să-ți petreci timpul?

– Cu familia mea.

– Adică?

– Să-i ajut la treburi.

Loredana visează să ajungă profesoară într-o bună zi

În satul Răchita, am oprit în fața școlii primare. Aici învață patru copii, iar în toamnă vor mai veni trei, ne-a informat un bătrân care se rezema într-un toiag.

Puțin mai sus, pe iarbă, Loredana, o fată de 18 ani care s-a mutat la Reșița, stătea de vorbă cu două prietene din copilărie, Mirela și Firuța.

res off-road umanitar 2016 LM_1286

Loredana a plecat la oraș ca să urmeze un liceu mai bun. Acum, în vară, va susține examenul de Bacalaureat, dar n-are emoții.

“Dacă înveți de la început, nu-ți este greu nici la sfârșit”.

Loredana spune că la oraș se face mai multă carte, pe de o parte pentru că elevii au acces la mai multe informații, dar și pentru că profesorii sunt mai bine pregătiți. În plus, la oraș ai mai multă liniște să înveți.

– Este diferit la oraș, pentru că nu e atât de mult de lucru. Este, într-un fel, o viață mai bună, dar tot aici îți place mai mult.

– De ce? Ce-ți lipsește cel mai mult acolo?

– Dragostea părinților.

Loredana e ambițioasă și vrea să urmeze, poate chiar la București, Facultatea de Pedagogie. Visul ei este să devină profesoară.

“Îmi plac mult copiii și am răbdare cu ei”.

umanitara off road

Un pic mai la vale ne întâlnim cu Andreea, o fată veselă, de 13 ani. Și ea vrea să facă și liceu, și facultate. E hotărâtă să se țină de carte ca să scape de corvoada cu animalele.

– Ai timp să și înveți cu toate treburile din gospodărie?

– Da, dar mai mult sunt cu vacile și cu niște purcei, și nu pot să scap de ei, sunt 15 cu toții.

– De-aia vrei să pleci la oraș?

– Da, ca să scap de ei.

Însă marele vis al Andreei e să fie cântăreață. Ne-a mărturisit că se uită cu emoție la “Românii au talent”. Apoi ne-a cântat puțin.

umanitara off road

Fănică s-a blocat când l-am întrebat câți ani are. S-a uitat la tatăl său, care e cioban. “15 ani, e în clasa a 8-a”, a răspuns bărbatul în locul lui. Și Fănică a repetat după el.

Dar adolescentul e o mână de om și pare a avea doar jumătate din vârstă.

– Ce materie îți place cel mai mult la școală?

– Mai mult cartea… și fiarele.

– Ce fiare? Tractorul?

– Da.

Frații și surorile lui Fănică păzesc oile tatălui lor

Frații și surorile lui Fănică păzesc oile tatălui lor.

Fănică mai are 6 frați, pe care i-am întâlnit pe drum. Erau pe dealuri, cu oile, și priveau în gol. Nu știau să spună cum îi cheamă și nici să reacționeze la vederea unei ciocolate.

Maria locuiește la Șopotu Nou de 35 de ani

În timp ce copiilor din Șopotu Nou le lipsește șansa unui viitor mai bun, părinții lor, chinuiți de muncă, îi au în grijă și pe propriii părinți, cărora nu au ce să le facă dacă îi doare ceva.

Maria e prima persoană care ne-a întâmpinat pe Valea Răchitei. Deși trecută de 50 de ani, are o candoare ca de copil.

Fetele ei s-au măritat prin alte sate. Ea a rămas acasă doar cu băiatul cel mare, care are 34 de ani și un handicap din naștere. Deși nu poate fi de niciun ajutor în gospodărie, el aduce singurul venit al familiei, pentru că încasează pensie de handicap.

“De 35 de ani sunt aici, de când m-am măritat. Avem 4 vaci, 4 cai, 7 porci, avem mult de lucru, dar tot e mai bine aici decât la Oravița, unde n-aveam nimic”.

Bătrâna familiei, Ana, are 92 de ani și abia se mai deplasează. De doi ani n-a mai ajuns la doctor.

Ana are 92 de ani, dar de doi ani n-a mai văzut-o niciun medic

Spitalul de la Bozovici, cel mai apropiat de comuna Șopotu Nou, s-a desființat, iar acolo a rămas doar un centru de urgențe. Cel mai apropiat spital se află la o distanță de 70 de kilometri, la Oravița.

off road umanitara

Pe o altă culme am întâlnit o femeie care se întorcea de la moară cu un lighean de mălai măcinat. Are 76 de ani și încă mai ține casa.

Locuiește cu fiul ei și cu doi nepoți, un băiat de 17 ani care este la școală, și fata de 20, care are un handicap din naștere.

– Aveți aici de toate, alimente pentru Paști, vedeți ce e de pus la rece, ce e de pus la cămară.

– Haideți, lăsați-mă să vă dau măcar o sticlă de țuică.

În Revensca trăiesc doar câțiva români. În rest, satul este locuit de cehi

În comuna Șopotu Nou se află și unul dintre cele 6 sate de cehi din România.

Ravensca mai numără astăzi circa 100 de locuitori, majoritatea bătrâni. Fiind situat la peste 800 de metri, aici s-a conservat cel mai bine limba ceha, astfel încât mulți tineri au plecat, după revoluție, în Cehia.

Carolina este patroana unui mic magazin din centrul satului. Ne-a explicat că cehii din Moravia s-au așezat aici încă din 1826. La magazinul ei se găsesc de toate, inclusiv opinci din cauciuc.

Carolina aduce marfă pentru magazinul său de la Reșița sau chiar din Cehia

Membrii clubului Off-Road Adventure Romania merg de circa 15 ani să ducă ajutoare în satele pierdute din Munții Banatului.

De data aceasta, au participat circa 100 de persoane, cu 40 de mașini de teren și trei dubițe de marfă. Distanța dintre București și comuna Șopotu Nou este de circa 460 de kilometri.

Membrii clubului și familiile lor au strâns circa 35.000 de lei, cu care au cumpărat tone de alimente, haine, produse de igienă, jucării și rechizite.

Puteți vedea mai jos o galerie foto de la acțiunea umanitară din weekendul 22-24 aprilie:

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

Sute de persoane au luat parte la marșul de protest împotriva legiferării parteneriatelor civile (VIDEO)
Mugur Isărescu verișorul regelui Mihai a încasat anul trecut salarii de 171.000 de euro de la BNR plus pensie de 2.000 de euro pe lună . Vă convine?
AM BĂTUT PALMA CU UNGARIA! Le dăm maghiarilor UNA DINTRE BOGĂŢIILE ŢĂRII!
Curve|Politica| Masonerie- Politicienii romani au beneficiat de serviciile sexuale ale unor moldovence
Cum e la liceu în Franța: Toată lumea are uniformă. Obligatorie este și coafura fetelor. Elevii nu absentează fără voia părinților, iar gadgeturile sunt interzise în școală. O analiză comparativă asupra sistemelor de educație din România și Franța și cum era viaţa in scoli pe vremea comunistă :
Cand râsul a devenit pericol public pentru tehnocrați
The Big Short: Cum s-au facut bani la ultima criza financiara si ce-i de facut cu criza care tocmai a inceput
MIHAI VITEAZUL SE-NTOARCE ÎN MORMÂNT. SOROŞIŞTII au apărut şi la Turda unde înființează o filială "Uniți Salvăm" pentru sponsorizatul lui Soros, Nicuşor Dan.
SEFA MAFIEI DIN DNA – Informatii bomba de la SIIJ: Kovesi a condus grupul de crima organizata de la DNA Ploiesti si a aprobat executii pe rechizitorii fara probe. SIIJ a pus mana pe circulara prin care Kovesi a dat liber ca acelasi martor sa fie folosit atat cu identitate reala, cat si cu identitate protejata. Marius Iacob si Calin Nistor i-au pus cruce Lulutei. Kovesi avea un fix mistuitor: sa puna gheara pe Ghita
De ce a venit Joe Biden în România?
Peter Pilz, politician austriac : Voi aveti padure ieftina si guvern la fel de ieftin
CUTREMUR în Guvern: Ministrul Educaţiei, INFORMATOR. Urmează demiterea (surse)
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro