Conacul Brâncoveanu de pe Valea Prahovei, vechi din secolul al XIX-lea, va fi demolat pentru construirea unui supermarket

Distribuie!by Până să ajungă în staţiunea regală Sinaia,orice turist ar putea vizita Breaza,staţiune renumită pentru aerul curat şi stilul de dans popular „Ca la Breaza”. Şi cam atât. Nimeni nu ştie că acolo se află un frumos conac ce a aparţinut familiilor Brâncoveanu – Bibescu,vechi din secolul al XIX-lea,şi care […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Până să ajungă în staţiunea regală Sinaia,orice turist ar putea vizita Breaza,staţiune renumită pentru aerul curat şi stilul de dans popular „Ca la Breaza”. Şi cam atât. Nimeni nu ştie că acolo se află un frumos conac ce a aparţinut familiilor Brâncoveanu – Bibescu,vechi din secolul al XIX-lea,şi care acum,din indiferenţa atât a proprietarilor,cât şi a primăriei,urmează a fi demolat pentru a se construi un supermarket. La fel de important este şi faptul că,nu cu mult timp în urmă,tot în Breaza,a fost dărâmată o biserică ridicată la începutul anilor 1700,odată clădire de patrimoniu.

loading...

Despre frumosul conac care astăzi este într-o stare destul de bună,comparativ cu multe alte clădiri istorice care nu au mai putut fi salvate,se spune că a fost achiziţionat de marele ban Grigore Brâncoveanu. Acesta nu a putut avea copii cu soţia sa Elisabeta Balş,aşa că,în 1824 a adoptat-o pe Zoe Mavrocordat. Zoe,acum Brâncoveanu,a moştenit întreaga sa avere. Mai târziu,aceasta s-a căsătorit cu Gheorghe Bibescu,domnul Ţării Româneşti la acea vreme. Moşia a rămas de-a lungul timpului în familiile de boieri ale României,aparţinând pe rând lui Grigore Basarab Brâncoveanu,după Primul Război Mondial prinţului Constantin Brâncoveanu,iar în 1949 avea să fie naţionalizată. După multe procese în instanţă,conacul a reintrat în posesia moştenitorilor familiei Brâncoveanu,însă pentru a fi catalogat clădire de patrimoniu nici vorbă.

Nu numai faptul că a fost locuit de personalităţi importante ale istoriei noastre sau faptul că datează din secolul al XIX-lea face conacul special,ci şi faptul că asupra arhitecturii sale şi-au pus amprenta arhitecţi celebri străini,care au lucrat pentru familiile bogate ale României:unul dintre ei a fost Paul Gottereau,cel care a proiectat o mare parte a Palatului Regal de pe Calea Victoriei. În arhivele naţionale găsim fotografii ale frumosului conac,dar şi numeroase inventare  care precizează prezenţa unor opere de artă însemnate la conacul din Breaza,semnate de artişti precum Toniţa,Enea,Popp,Jalea,Băeşu,dar şi scoarţe româneşti,vase Galle şi o impresionantă bibliotecă.

Cu toate acestea,pentru conacul Brâncoveanu unde Martha Bibescu și Anne de Noailles şi-au găsit inspiraţia,instituţiile statului nu au făcut nimic. Şi cu toate că locuitorii oraşului au iniţiat o petiţie online,iar acum un protest,clădirea se pare că în curând va fi dărâmată pentru a fi construit un supermarket. 

 


Sursa: historia.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

Sorin Ovidiu Vîntu: ”SRI nu mai aparține românilor ci americanilor. Propriul tău serviciu de informații îți este inamic!”
Serviciile secrete de 6 ORI MAI NUMEROASE decât Securitatea lui Ceaușescu
Luați o porție de multiculturalism! „Femeile, o specie pe cale de dispariție în inima Parisului”, reportajul zguduitor despre cum au ajuns migranții și musulmanii să facă legea într-un cartier parizian:Dacă ieșim din casă riscăm să fim violate!
Implicarea soților Iohannis în traficul internațional de copii şi schimbarea la față a lui Dan Tăpălagă
21 august 1968: 51 de ani de la cel mai demn moment al României după al doilea război mondial. Ceaușescu se opune și condamnă vehement invazia sovietică în Cehoslovacia. Istoricul F.Constantiniu: „A fost his finest hour!”
”Intelligence” de Prahova, SRI de Rahova (Coldea, pleacă!)
Trump împotriva tuturor și toți împotriva lui! Fotografia simbol a reuniunii G7
Big Brother: ANAF subjugă ICI – Protocol cu privire la furnizarea de informații despre proprietarii domeniilor de internet .ro
Un alt nivel de batjocură: Autoritățile le-au deschis dosar penal unor săteni din Iași care și-au asfaltat singuri drumul (VIDEO)
Daca ai inteles acest articol ti-ai salvat singur viata ! ! !
Razboiul continua in timp ce Ucraina se dezintegreaza ! Totul a inceput cu niste proteste ale unor tineri frumosi si liberi !
Ce ar trebui să lămurească candidatul PNL Marian Munteanu ? A colaborat cu Securitatea?
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro