Comuna unde n-a ajuns curentul, dar ştie de acum rezultatul alegerilor

Distribuie!by loading... Bătrâna este o comuna din Hunedoara care este aşa cum îi arată numele. Are patru sate şi doar 127 de locuitori declaraţi la ultimul recensământ, iar media de vârstă sare de 60 de ani. Bătrâna deţine însă trei recorduri: este cea mai săracă din România, are cei mai […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

f

loading...

Bătrâna este o comuna din Hunedoara care este aşa cum îi arată numele. Are patru sate şi doar 127 de locuitori declaraţi la ultimul recensământ, iar media de vârstă sare de 60 de ani. Bătrâna deţine însă trei recorduri: este cea mai săracă din România, are cei mai puţini alegători, 108, şi ştie deja înainte de alegeri cine va fi primarul. Liberalul Radu Herciu este singurul candidat la funcţia de edil, iar PNL este singurul partid care a depus lista de consilieri. Spune că nu face promisiuni, că vrea să vorbească faptele pentru el. Până la al cincilea mandat pentru care candidează acum nu poate spune că în comună a ajuns curentul electric. Doar la primărie şi la câteva case din centru se aprinde becul. Fără curent în toate casele, drumuri, puţini alegători, dar conştiincioşi, sunt alte două comune: Ceru-Băcăinţi, din Alba, şi Brebu Nou, din Caraş Severin, care au 218, respectiv 281 de alegători. Gândul a vorbit cu cei trei primari şi a făcut tabloul acestor comunităţi sărace înainte de alegeri.

Bătrâna, comuna unde “stâlpii au luat calea prăpădului”

În comuna Bătrâna, din judeţul Hunedoara, în prezent sunt 108 alegători, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă. La ultimele alegeri, respectiv cele prezidenţiale, desfăşurate în noiembrie 2014, 90% au venit la vot. Media de vârstă este de 62 de ani.

Comuna, care are în componenţă patru sate, a fost condusă, din 2000 până în prezent, de primarul Radu Herciu, membru PNL.

La alegerile locale din 5 iunie, Herciu nu are niciun contracandidat, situaţie reîntâlnită, de altfel, şi în cadrul Consiliului Local, unde toţi membrii sunt liberali.

“Mi-am depus candidatura deja. O reţetă a succesului este dacă eşti aproape de cetăţean şi de nevoile lui şi îi împlineşti cât mai multe din problemele cu care se confruntă. Eu bănuiesc că cetăţeanul te mai alege, iar dacă îl minţi, te trimite undeva”, a declarat, pentru Gândul, Radu Herciu.

Întrebat cu ce promisiuni merge în campania electorală, Herciu a răspuns că nu face promisuni, de obicei, iar sătenii ştiu acest lucru. Cu toate că susţine că deţine un program, Herciu a punctat că acesta „nu trebuie spus”.

“Încerc să las în urma mea fapte. E mai bine ca oamenii să vadă fapte decât promisiuni neîmplinite. Nici nu aş avea ce să le promit. Eu am un program, sunt născut în această localitate, am crescut şi am îmbătrânit aici. Eu am un program pentru Bătrâna, care nu trebuie spus. Ceea ce simt eu că e nevoie pentru Bătrâna, simt şi cetăţenii. Este o comuniune între primar şi cetăţeni în a pune în aplicare proiectele pe care le putem, pentru că totul depinde şi de partea financiară. Nu putem promite dacă nu avem fonduri”, a detaliat primarul comunei Bătrâna.

La Bătrâna, curentul electric nu a ajus decât până în satul din centru, iar de internet nici nu poate fi vorba în comuna, ci doar la primărie, potrivit actualului primar.

“Oamenii au fie un generator, fie şi-au montat panouri solare şi se descurcă, dar nu sunt pe deplin mulţumit pentru că nu le asigură necesarul de energie. De internet nici vorbă. A fost un proiect implementat, dar cred că a fost mai mult o bătaie de joc. Nici nu l-a pus nimeni în funcţiune. Oamenii s-au bucurat şi ei, au crezut că pe acei stâlpi o să se întindă fire, să le aducă curentul şi firele sunt pe jos şi stâlpii au luat calea prăpădului”, a detaliat Radu Herciu.

Întrebat care sunt realizările cu care se poate mândri, Herciu a menţionat asfaltarea străzilor principale din satul Bătrâna şi finalizarea alimentării cu apă a acestui sector, precum şi mai multe “pietruiri de drumuri” în satele Faţa Roşie şi Piatra.

Pe de altă parte, Herciu a declarat că “cea mai dureroasă neîmplinire” a sa este faptul că satul de centru nu are un drum de legătură cu restul judeţului, deşi Guvernul a dat o hotărâre, în acest sens.

“Situaţia este neclară. Drumul este clasificat ca drum judeţean printr-o Hotărâre de Guvern 540 din 2000, dar nici până în prezent această Hotărâre de Guvern nu s-a aplicat şi pentru comuna Bătrâna. Guvernul a dat o hotărâre foarte bună, numai că cei care trebuiau să o pună în aplicare tergiversează lucrurile. Ar fi trebuit să se respecte (n.r – hotărârea de Guvern), dar Direcţia Silvică nu doreşte să predea acest drum către Consiliul Judeţean şi mă întreb mereu de ce nu se poate pune în aplicare o Hotărâre de Guvern? E cineva mai presus de Guvern?”, a afirmat Herciu.

Ceru-Băcăinţi, comuna unde nu se poate face alimentarea cu apă

În comuna Ceru-Băcăinţi, din judeţul Alba, în prezent sunt 218 alegători, potrivit Autorităţii Electorale Permanente. La alegerile prezidenţiale din 2014, la turul al doilea, prezenţa la vot a fost de 61%. Comuna are în componenţă zece sate şi, din 2012, l-a avut primar pe Girgiu Remus Florin, ales pe listele USL, care speră la un nou mandat începând cu 5 iunie 2016.

Un element inedit al site-ului primăriei, unde nu se regăsesc informaţii nici despre primar, nici despre declaraţia sa de avere, îl reprezintă secţiunea dedicată “Cărţii de oaspeţi”, unde vizitatorii sunt invitaţi să se semneze în limba engleză.

Promisiunile de campanie nu prea se regăsesc nici în repertoriul primarului Giurgiu Remus Florin, care susţine că nu prea are ce să le promită sătenilor, în condiţiile în care nu are fonduri, iar baza şi-o pune în proiecte.

“În ultimele cinci luni din 2014 am fost fără salarii la primărie. În situaţia asta suntem şi anul acesta. Poate prin noi proiecte….dar şi acolo suntem îngrădiţi, să ne ferească Dumnezeu, pentru că nu beneficiem de un număr de locuitori, nu beneficiem de…câte condiţii pun ăştia!”, a afirmat, pentru Gândul, Florin Giurgiu.

Potrivit acestuia, cei mai mulţi dintre săteni sunt de vârsta a doua şi a treia.

“Avem şi la 18 ani, cred că vreo doi, şi restul până la 90 de ani”, a spus primarul comunei Ceru-Băcăinţi.

“Suntem o comună de dealuri răspândite, vai de capul nostru, într-o înfundătură”

În ceea ce priveşte condiţiile de trai din această comună, alimentarea cu apă nu se poate realiza, în condiţiile în care “casele sunt foarte răspândite şi sunt toate pe dealuri”, iar curentul electric nu îşi face simţită prezenţa peste tot.  Cu toate acestea, primarul se încumetă să garanteze că îl va introduce în toate locuinţele.

“Să introducem curentul la toţi, să terminăm drumurile, că mai avem ceva de lucrat la ele”, a adăugat Florin Giurgiu ca obiective pe care vrea să le îndeplinească, dacă va obţine un nou mandat de primar.

În schimb, de conectarea la internet beneficiază, momentan, doar primăria şi şcoala.

“Nu am avut semnal la telefonie. Un an şi jumătate nu am avut pe nicio reţea posibilă. De la 1 ianuarie 2015 şi până prin februarie anul ăsta nu am avut niciun fel de telefonie. Suntem o comună de dealuri răspândite, vai de capul nostru, într-o înfundătură”, a adăugat primarul comunei Ceru-Băcăinţi.

Florin Giurgiu îşi doreşte să dezvolte turismul din zonă. “Zona e frumoasă, dar nu suntem cunoscuţi. Vrem să ne promovăm şi noi. Sperăm ca drumurile să se schimbe şi la noi. Am vrea să facem un tranzit de la noi spre Munţii Apuseni, să ne legăm de munţii Apuseni şi avem intrare pe autostradă între Orăştie şi Aurel Vlaicu, din judeţul Hunedoara şi atunci poate s-ar schimba şi la noi ceva”, a adăugat acesta.

Pe de altă parte, întrebat de ce declaraţia sa de avere nu se regăseşte pe site, acesta a răspuns: “Poate că deocamdată nu au pus-o pentru că, înafară de casa şi câteva 5 – 6 ha de teren de munte, nu avem altceva nimic. O maşină pe care o putem folosi şi atât. Nu avem cum au alţii, săracii, de nu le încape într-o declaraţie”.

Brebu Nou, comuna unde fosta clădire a primăriei se trasformă în centru de arte

În comuna Brebu Nou, din judeţul Caraş Severin, sunt, la ora actuală, 281 alegători, potrivit Autorităţii Electorale Permanente. La ultimele alegeri, prezenţa la cel de-al doilea tur a fost de 50%.

Comuna Brebu Nou e alcătuită din două sate şi e condusă, din 2012, de Iosif Gabriel Bordea, membru PSD. “Primul şi ultimul” mandat, după cum însuşi Bordea declară, care şi-a depus candidatura pentru funcţia de consilier local.

„Din motive personale cu familia. Nu îmi mai permite timpul”, şi-a motivat Bordea decizia.

Potrivit acestuia, în Consiliul Local se regăsesc membri atât de la UDMR, cât şi de la PSD, PNŢCD şi PNL.

 “Din 500 de case, 50 sunt locuite permanent”

În ceea ce priveşte media de vârstă a locuitorilor din comună, Bordea susţine aceasta se plasează între 30 şi 50 de ani, în contextul în care tineri nu prea sunt. Potrivit acestuia, doar 50 de familii locuiesc permanent în cele două sate.

“Din 500 de case, 50 ar fi locuite permanent, iar celelalte sunt case de vacanţă”, a declarat Bordea pentru Gândul.

Potrivit acestuia, toate casele au electricitate, internet şi sunt conectate la reţeaua de apă.

Întrebat dacă consideră că primăria a primit suficiente fonduri, acesta a precizat că bugetul revenit instituţiei pe care a condus-o a fost mult mai mare în perioada în care Victor Ponta era premier, faţă de cel revenit de când este Dacian Cioloş în fruntea Executivului. În schimb, acesta afirmă că primăria nu are datorii.

Referindu-se la obiectivele pe care le are în vedere, acesta a menţionat reţeaua de apă, la care încă se lucrează, dar şi dispensarul comunei, fondurile existente fiind aproape suficiente pentru finalizarea ambelor proiecte.

“Mai avem fosta clădire a primăriei, unde şi acolo am început să modernizăm şi am vrea să facem un centru de arte. Acolo nu ne ajung banii. Un centru pentru cei care sunt interesaţi să dezvolte proiecte pe pictură, pe sculptură, pe muzică, pe tot ce ţine de artă”, a mai spus Gabriel Bordea.

Pe de altă parte, întrebat ce a realizat în mandatul său, Bordea a enumerat renovarea căminului cultural din Gărâna şi “drumul de la pârtia de schi”, care este în execuţie şi care beneficiază de finanţare în proporţie de 50%.

“Tot în mandatul meu a început şi acum se lucrează. S-ar fi finalizat anul acesta dacă am fi primit acelaşi buget. Aşa, am semnat contractul numai pe sumele pe care le-am avut disponibile”, a mai afirmat Bordea.

 

 


Sursa:

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro