Cei mai bogați 8 oameni din lume dețin o avere egală cu jumătate din populația globului

Distribuie!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Cei mai bogaţi opt miliardari ai lumii deţin o avere cumulată de 426 de miliarde de dolari, echivalentă cu cea a jumătăţii sărace a populaţiei globale, formată din 3,6 miliarde de oameni, potrivit unui raport publicat luni de Oxfam, citat de publicaţia The Guardian.

Organizaţia de caritate cere un nou model economic pentru inversarea tendinţei de accentuare a inegalităţilor care ajută la explicarea brexit-ului şi a victoriei lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din Statele Unite.


În raportul publicat pentru a coincide cu Forumul Economic Mondial(World Economic Forum – WEF) de la Davos din această săptămână, Oxfam afirmă că este „dincolo de grotesc că o mână de oameni bogaţi în frunte cu fondatorul Microsoft, Bill Gates, au o avere cumulată de 426 de miliarde de dolari, echivalentă cu avuţia a 3,6 miliarde de oameni.

Oxfam atribuie creşterea inechităţii restricţiilor agresive asupra salariilor, evaziunii fiscale şi presiunilor exercitate de companii asupra producătorilor, adăugând că afacerile sunt mult prea concentrate pe generarea de profituri mari către proprietari şi directorii generali.

Forumul Economic Mondial a avertizat săptămâna trecută într-un raport că amplificarea inegalităţilor şi a polarizării sociale reprezintă cele mai mari riscuri din economia mondială în 2017 şi ar putea rezulta în inversarea procesului de globalizare.


loading...

Între cei opt miliardari menţionaţi de Oxfam se află Gates, fondatorul Zara, Amacio Ortega şi Warren Buffett, renumitul investitor şi director general al Berkshire Hathaway. Acestora li se adaugă Carlos Slim Helu, magnat al telecomunicaţiilorşi proprietar al conglomeratului Grupo Carso, Jeff Bezos, fondatorul Amazon, Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, Larry Ellison, director genewral al Oracle şi Michael Bloomberg, fost primar al New York-ului şi fondator şi proprietar al companiei de presă şi informaţii în servicii financiare Bloomberg.

Anul trecut, Oxfam a anunţat că cei mai bogaţi 62 de miliardari ai lumii au o avere cumulată egală cu jumătate din populaţia globală. Numărul miliardarilor a fost redus însă la opt în 2017 pentru că noi informaţii au arătat că sărăcia din China şi India este mai gravă decât s-a crezut iniţial.

În timp ce participanţii la forumul dela Davos sunt aşteptaţi luni, iar printre ei se vor afla de la preşedintele chinez Xi Jiping şi până la cântăreaţa Shakira, WEF a publicat propriul raport referitor la creştere şi dezvoltare, în care se afirmă că veniturile au scăzut în medie cu 2,4% în perioada 2008-2013, în 26 de state avansate.

În topul dezvoltării publicat de WEF pe primele cinci locuri se află Norvegia, Luxemburg, Elveţia, Islanda şi Danemarca, în timp ce Marea Britanie se află pe 21, iar Statele Unite pe 23.

Creşterea inegalităţilor nu este o problemă legată de „legea de fier a capitalismului” ci o problemă legată de alegerea politicilor corecte, explică WEF.

https://www.presalibera.net/cei-mai-bogati-8-oameni-din-lume-detin-o-avere-egala-cu-jumatate-din-populatia-globului_1882783.html

Citiți și...

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

GDI

Gazetadeinformatii.ro

Lasă un răspuns

Close
Citește mai multe:
Jurnaliștii italieni văd „Umbra lui Soros peste România”. Rolul jucat de Klaus Iohannis și Sandra Pralong în ceea ce ar putea fi o nouă „primăvară”. Nu arabă, ci românească!

Un blog afiliat ziarului italian Il Giornale scrie despre protestele din România, analizând de unde a pornit valul de nemulțumire,

Atentate la Bruxelles Teroristul cu pălărie, un jurnalist independent | Era căutat de luni bune de poliție

  Faycal Cheffou, arestat joi, este barbatul cu palarie neagra care apare in fotografia difuzata de politie cu cei trei

Atentatele din Paris: anuntate in melodia celui mai faimos rapper german BUSHIDO-nemtii au inceput sa creada in CONSPIRATII

Piesa faimosului rapper german, cu tata tunesian face valva printre conspirationistii germani dinainte de atacurile de la Paris, deoarece multi

Iohannis: eroii nostri au murit in primul razboi mondial pentru “integrarea europeana” nu pentru reintregirea Romaniei

"Într-o perioadă în care Uniunea Europeană este privită de unii cu scepticism, iar valorile sale sunt puse uneori la îndoială

Marian Godină îl face praf pe fostul ministru Gabriel Oprea

Poliţistul Marian Godină, devenit celebru în special în mediul online pentru povestirile din trafic, dar şi pentru lupta sa cu

Rezultatele analizei fizicienilor: Lumina Sfanta din Biserica Sfantului Mormant este un miracol

Un fizician rus a prezentat primele masuratori pe care le-a înregistrat asupra descărcărilor electrice pe timpul coborîrii Sfîntului Foc (Lumina

Închide