Cehii investesc masiv în cărbune. România a închis 300 de mine

Distribuie!by   loading... Guvernul din Cehia a luat o decizie importantă în ceea ce priveşte majorarea extracţiei de lignit, o resursă care se regăseşte din abundenţă şi în Oltenia. În ciuda politicilor agresive ale organizaţiilor non-guvernamentale, Guvernul ceh a aprobat chiar în această săptămână un plan care vizează mărirea producţiei […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

 

loading...

banda-carbune-bun

Guvernul din Cehia a luat o decizie importantă în ceea ce priveşte majorarea extracţiei de lignit, o resursă care se regăseşte din abundenţă şi în Oltenia. În ciuda politicilor agresive ale organizaţiilor non-guvernamentale, Guvernul ceh a aprobat chiar în această săptămână un plan care vizează mărirea producţiei de cărbune la mina Bilina, care aparţine companiei CEZ. De 24 de ani nu mai fuseseră date astfel de aprobări şi exista chiar şi o interdicţie în acest sens. Astfel, operaţiunile miniere se vor extinde dincolo de planurile aprobate în 1991.

„O decizie responsabilă”

CEZ va avea acces la rezerve de cărbune de 120 de milioane de tone. Ministrul ceh al Industriei şi Comerţului, Jan Mladek, a anunţat că mineritul va funcţiona astfel până în 2055, iar lignitul este necesar pentru susţinerea sistemului energetic din Cehia. „Nu este un pas uşor, dar este o decizie responsabilă când vine vorba de securitatea energetică a ţării în deceniile următoare”, a spus Jan Mladek.

Cărbunele va fi folosit de CET-uri. CEZ deţine 13 termocentrale pe cărbune în nordul Cehiei, iar în România este prezentă din 2005, prin preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA. CEZ este o companiei a statului ceh.

Ce a făcut şi ce face România?

În timpul în care Cehia mizează până în anul 2055 pe producţia de cărbune, România are în derulare un program masiv de închidere a minelor. Numai în Gorj au fost închise până în prezent 13 mine, iar în următorii ani vor urma alte 21 de mine. În total, 34 de mine de subteran şi de suprafaţă din judeţul Gorj vor fi închise.

Potrivit Conversmin SA, societatea care se ocupă de punerea în operă a programului de închidere de mine, la nivelul României, dintr-un număr total de 566 de mine şi cariere aprobate până în prezent la închidere, prin 11 Hotărâri de Guvern, au fost executate lucrări de închidere şi ecologizare pentru un număr de 295 obiective miniere din ţară.

De asemenea, la 261 de mine şi cariere miniere vor începe lucrările de închidere în anii următori, întrucât există aprobări în acest sens.

 


Sursa:

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro