Ce se ascunde în spatele blocadei economice a Qatarului | „Răscumpărarea” de un miliard de dolari care a supărat lumea arabă

Distribuie!by   loading... Intr-o mutare fara precedent, Arabia Saudita, Egipt, Bahrain, Emiratele Arabe Unite si Yemen au inghetat relatiile diplomatice cu Emiratul Qatar si au sistat toate legaturile aeriene, terestre si maritime cu acest stat, relateaza stirileprotv.ro Tarile arabe acuza Qatarul ca destabilizeaza intreaga regiune prin sustinerea unor grupari extremiste. […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

 

loading...

Intr-o mutare fara precedent, Arabia Saudita, Egipt, Bahrain, Emiratele Arabe Unite si Yemen au inghetat relatiile diplomatice cu Emiratul Qatar si au sistat toate legaturile aeriene, terestre si maritime cu acest stat, relateaza stirileprotv.ro

Tarile arabe acuza Qatarul ca destabilizeaza intreaga regiune prin sustinerea unor grupari extremiste. Masura radicala amplifica tensiunile in regiunea producatoare de petrol.


Ministerul roman de externe ii sfatuieste pe cei interesati sa se informeze inainte sa plece spre Doha intrucat compania Qatar Aiways nu mai poate tranzita spatiul celor 5 state arabe.

Aparent din senin, diplomatii qatarioti acreditati in Arabia Saudita, Egipt, Bahrein, Yemen si Emiratele Arabe Unite au primit luni ordin sa paraseasca aceste state in 48 de ore.


Cursele aeriene ale companiei din Qatar nu mai pot tranzita spatiul aerian al celor 5 tari. 3 dintre acestea sunt vecini imediati ai Qatarului. Neintarziat pe aeroportul international Hamad din Doha – care este si unul de tranzit pentru cursele catre Asia – s-a instalat haosul.

Iar magazinele in general aprovizionate cu marfa din Arabia Saudita au fost golite instantaneu de localnici. Sauditii au inchis si biroul local al televiziunii qatariote Al-Jazeera pe care o acuza ca promoveaza ideologia guvernului de la Doha.

qatar

In esenta, arabii acuza Qatarul ca destabilizeaza intreaga regiune prin sustinerea unor grupari extremiste precum Statul Islamic, Al Qaida, Hamas si Fratii Musulmani. Insa mai mult decat orice altceva ii supara apropierea Qatarului de Teheran.

Mutarea are totusi multe aspecte nedeslusite, in conditiile in care Qatarul gazduieste o importanta baza militara americana cu peste 11.000 de soldati, operand ca centru de comanda in ofensiva impotriva ISIS.

Foad Izadi, analist politic Iran: “Este in curs de desfasurare un seism geopolitic, iar esecul monumental din Siria rescrie aliante traditionale”

Potrivit agentiei Bloomberg, caderea Qatarului in dizgratie ar fi apogeul unei discordii ce dateaza din 1995. Atunci au inceput qatariotii sa exploateze cel mai mare zacamant de gaze lichefiate din lume, pe care il impart cu Iranul.

Avutia acumulata din vanzarile de gaze a transformat Qatarul in cea mai bogata natiune din lume, cu un venit anual pe cap de locuitor de 130.000 de dolari pe an. Asta a permis emiratului sa rupa dominatia Arabiei Saudite si a inlesnit apropierea de Iran.

Uzi Rabi, Centrul de Studii privind Orientul Mijlociu -Tel Aviv: “Statele arabe, mai ales Arabia Saudita, au fost incurajate de vizita lui Donald Trump la Riad, unde a spus raspicat ca Hamas este o grupare terorista la fel ca Statul Islamic, iar Iranul este un element care destabilizeaza regiunea.”

Potrivit Financial Times, in aprilie, Doha ar fi achitat iranienilor si unei grupari afiliate Al Qaida aproape 1 miliard de dolari, drept rascumparare pentru eliberarea a 26 de membri ai familiei regale rapiti in Irak, in timpul unei partide de vanatoare. In opinia expertilor, in fata actualei blocade economice totale, Qatarul n-ar avea alta optiune decat sa cedeze.

nasul.tv

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

DNA și Moscova, sfârșitul lui Grindeanu
Cultul personalității lui Ceaușescu, împins până la paranoia, este opera ziariștilor noștri, nu a fost dorit sau cerut de Ceaușescu. Corupția ziariștilor și a liderilor de opinie a distrus Țara
Palatul de la Snagov al lui Verestoy Attila
TERAPIE DE ȘOC PENTRU POPULAȚIE CU GAZELE ROMÂNEȘTI. Guvernul Cioloș-Soros ne-a NENOROCIT. A liberalizat PREȚUL LA GAZE în avantajul companiilor străine înainte să plece. Preţul la gaze, mai mare cu 10% din aprilie. OMV RÂDE ȘI-ȘI FREACĂ MÂINILE
Ilie Șerbănescu: „Oamenii au votat împotriva lui Dumnezeu. Să ne așteptăm la urgia Lui”
M-am săturat de proiecte de făurire a societăţii multilateral dezvoltate, domnule preşedinte! |
Ioan Munteanu, cel mai cutrămurător adevăr spus de la Tribuna Parlamentului României, de la 1945 încoace: „Neam de neamul nostru n-a cunoscut vreodată atâta violenţă, dezmăţ și nesupunere!”
Generalul de brigadă Vasile Hermeneanu: „Ați vrut o țară a procurorilor lui Lazăr și Kovesi, venali, corupți și aserviți unui președinte penal, cu salarii și pensii nesimțite de care nu se pot atinge nimeni! O aveți!”
Iohannis NU renunță la casa din Sibiu pierdută în justiție
Klaus Iohannis: "Am vorbit cu Laura Codruța Kovesi despre plagiat. Nu se simte vinovată"
Cristi Puiu la 50 de ani: „Acum trăim o formă de cenzură mult mai perversă”, față de perioada comunistă. „Aerul a devenit irespirabil”
Codrin, mesaj fulminant: ”Se impun direcții străine, PSD să capituleze necondiționat!”
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro