Carpathian Gold vrea să fure aurul de la Rovina prin companii offshore

Distribuie!by Samax România, subsidiara locală a companiei canadiene Carpathian Gold, vizează exploatarea a 116 tone de aur şi 426 de tone de cupru la Rovina, în judeţul Hunedoara, iar firma înregistrată în Baia Mare a iniţiat o serie de prezentări în comunitatea locală cu scopul să îi convingă pe săteni […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Samax România, subsidiara locală a companiei canadiene Carpathian Gold, vizează exploatarea a 116 tone de aur şi 426 de tone de cupru la Rovina, în judeţul Hunedoara, iar firma înregistrată în Baia Mare a iniţiat o serie de prezentări în comunitatea locală cu scopul să îi convingă pe săteni de beneficiile mineritului, după cum susţine organizaţia non-guvernamentală Mining Watch, acuzând că aurul va fi furat prin “promisiuni mincinoase şi companii offshore”.
Reprezentanţii ONG-ului au participat pe 18 octombrie la o astfel de întâlnire publică, în cadrul căreia directorul Samax România, Alexandru Nicolici, a prezentat strategia firmei cu privire la perimetrul minier de la Rovina.

loading...

Aceştia au explicat: “Carpathian Gold vede Rovina drept o mină bogată, cu rezerve impresionante de cupru. Sunt 22,4 tone de cupru comparat cu 6,1 tone de aur de extras pe an. Dar adevărata bogăţiei a Rovinei stă în aurul său. Valoarea metalelor, calculată la preţul pieţei, este dublă pentru aur faţă de cupru, adică aproximativ 237 milioane de dolari/an pentru aur faţă de aproximativ 110 milioane de dolari/an pentru cupru. Durata de viaţă estimată a minei este de 19 ani”.
Întrebat despre “studiul de sănătate” al proiectului, care este fluxul banilor şi care este diferenţa faţă de accidentul minier din anul 2000 (n.a. scurgerea de cianură produsă lângă Baia Mare, care a afectat mai multe râuri), Mining Watch susţine că “directorul Samax România a devenit tensionat, pierzându-şi răbdarea şi gesticulând amplu”.


Acesta a explicat că banii vin de la Bursa din Toronto, deşi Carpathian Gold se delistase în acest an potrivit Mining Watch.
Reprezentanţii ONG-ului au precizat: “Documentele de înregistrare obţinute de la Registrul Comerţului din România şi Insulele Virgine arată că, de fapt, există 3 companii offshore între Samax România SRL şi Carpathian Gold Canada. Două dintre acestea, Carpathian Gold LTD şi Samax România LTD, sunt înregistrate în Insulele Virgine, iar Ore Leave Capital LTD este înregistrată în Barbados. Aceste companii LTD, “cu răspundere limitată”, beneficiază de scutiri de taxe, iar în cazul în care declară faliment sau are loc un accident minier, Carpathian Gold va fi exonerată de orice responsabilitate”.

Potrivit Mining Watch, aceste offshore-uri nu există doar pe hârtie: “Prin ele circulă şi banii de investit şi cei obţinuţi ca profit. În iunie 2015, Alexandru Nicolici, care este administrator la două din aceste companii, a transferat suma de 90.000 de lei din Samax România LTD (Insulele Virgine) către Samax România SRL. Astfel, capitalul social al Samax România SRL s-a mărit de la 5.000 lei la 95.000 lei”.


Amintim că, în luna iunie, cotaţia acţiunilor companiei canadiene “Carpathian Gold” a explodat, după ce societatea anunţase că a ajuns la un acord cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) pentru obţinerea unei licenţe de 20 de ani pentru exploatarea zăcămintelor de la Rovina, prin subsidiara locală Samax România SRL.
Atunci au apărut şi primele semne de întrebare referitoare la corectitudinea anunţului companiei, iar reprezentantul Mining Watch, Roxana Pencea, ne-a spus că societatea Carpathian Gold nu primise încă, în mod oficial, licenţa pentru exploatarea zăcămintelor de aur şi cupru de la Rovina, întrucât decizia nu fusese publicată în Monitorul Oficial, conform legii. Anunţul Carpathian Gold a dus la o explozie a valorii acţiunilor companiei pe bursa de la Toronto, marcând o creştere de 200% în câteva zile, potrivit sursei citate, care a menţionat că informarea a fost lansată într-un moment cheie, întrucât Carpathian Gold se afla, practic, în stare de faliment din cauza dificultăţilor întâmpinate în avansarea unui alt proiect în Brazilia. Brokerii consultaţi de Ziarul BURSA ne-au explicat, la vremea respectivă că, dacă licenţa de exploatare nu fusese acordată companiei în mod oficial, conform legii, prin publicarea deciziei în Monitorul Oficial, atunci anunţul Carpathian Gold poate fi considerat o manipulare a pieţei de capital.

Potrivit Mining Watch, Carpathian Gold este o companie fără experienţă, ce deţine în concesiune doar două perimetre, în Brazilia, respectiv în ţara noastră. ONG-ul mai spune că perimetrul minier de la Rovina, concesionat de Carpathian Gold, are o suprafaţă de 93,5 kilometri pătraţi, de aproape trei ori suprafaţa oraşului Deva. Potrivit datelor companiei canadiene, Rovina este primul proiect minier deţinut 100% de o firmă străină, fără participarea statului român.

 

Sursa: bursa.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

Constantin Degeratu, declarații incendiare despre scutul de la Deveselu: Noi nu știm ce rost are scutul acesta aici. Nu ne apără de nimic
IMAGINILE DESFRÂULUI din Anglia.
OPRIȚI JAFUL. NORVEGIA. Sistemul de taxare al Petrolului. Norvegienii îi taxează pe cei care le extrag petrolul cu 78%. România e Jefuită Noi îi taxăm cu 19.5% : 3,5% redevențe şi 16% impozitul pe profitul sifonat
Înfrângere URIAŞĂ pentru contestatarii Legilor Justiţiei: CCR a RESPINS sesizările
Probele în baza cărora Curtea Supremă a condamnat-o pe Elena Udrea. Cazul „Gala Bute“ pe înţelesul tuturor
Chirurg estetician, despre cazul fetelor dispărute la Caracal: „Ştiţi câţi bani “produce” o faţă de calibrul acesta, pe zi?!? 50 000 DE EURO/ZI! Cred cu tărie că sunt în viaţă şi probabil sunt deja scoase din ţară!“
Dezvăluire șoc: noul premier, Sorin Grindeanu este fiul adoptiv al Monicăi Macovei și nepotul din flori al lui Dacian Cioloș – cu toții sunt artizanii Legii Big Brother
Utilizarea vaccinurilor realizate pe linii celulare umane provenite din fetuși umani avortați. Implicații medicale, bioetice și morale
Sibiul si primarița săsoaică a lui Iohannis ar putea adera la Alianta Vestului/ Scopul real? Ruperea Transilvaniei de România : "Ne luăm țara înapoi"
Prostituata cu microcip implantat sub piele pentru a putea fi urmarita si controlata de pestii ei | Medicii au ramas socati ce se poate intampla cu ajutorul acestor tehnologii!!!
Da, suntem în război! Dar dacă românii se vor trezi, nu vor putea fi opriți de nimeni! Interviu cu Pr. Dr. Mihai-Andrei Aldea
Când prostia devine program de guvernare
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro