BINOMUL A DECLANSAT PRAPADUL IN MOLDOVA – Judecatoarele Andreea Ciuca, Florica Roman si Carmen Chirila demasca planul de epurare a judecatorilor din Republica Moldova care nu se supun noii ordini trasate de Maia Sandu. Ciuca: “Orice act care incalca Constitutia este un act ce nu are nicio putere juridica… Se interzice magistratilor accesul la justitie… Mijloc de sanctionare sau demitere a judecatorilor incomozi sau neobedienti fata de politic”

Distribuie!by loading... Judecatorii romani intervin pentru sustinerea magistratilor moldoveni supusi unor atacuri si actiuni de neimaginat din partea autoritatilor Republicii Moldova, sub pretextul “reformarii sistemului judiciar” si a europenizarii. Vineri, 27 septembrie 2019, la Chisinau s-a desfasurat Adunarea generala extraordinara a tuturor judecatorilor din Republica Moldova, intrunita in vederea dezbaterii proiectului […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

loading...

Judecatorii romani intervin pentru sustinerea magistratilor moldoveni supusi unor atacuri si actiuni de neimaginat din partea autoritatilor Republicii Moldova, sub pretextul “reformarii sistemului judiciar” si a europenizarii. Vineri, 27 septembrie 2019, la Chisinau s-a desfasurat Adunarea generala extraordinara a tuturor judecatorilor din Republica Moldova, intrunita in vederea dezbaterii proiectului de lege privind „reformarea Curtii Supreme de Justitie (CSJ) si a organelor procuraturii”, proiect care urmareste, printre altele, „restabilirea increderii in justitie” si reorganizarea CSJ prin reducerea numarului de judecatori, astfel incat de la 1 ianuarie 2020 in instanta suprema de la Chisinau sa figureze un numar total de 17 judecatori. Acelasi proiect vizeaza si sefii tuturor instantelor din Republica Moldova, care vor ajunge la randul lor sa fie evaluati de o comisie pur politica din care fac parte nu doar Presedintele tarii, dar si membrii Guvernului si ai Parlamentului, precum si experti straini selectati de ministrul Justitiei moldovean.

In acelasi timp in care in Republica Moldova se face valva pe proiectul de lege al Parlamentului, Procuratura Generala si Serviciului de Informatii si Securitate (DNA al lor si SRI-ul lor) actioneaza in echipa pentru eliminarea cu dosare penale a judecatorilor care nu le sunt pe plac. Au inceput cu judecatorul Ion Druta, presedintele Curtii Supreme de Justitie si au continuat cu alti doi judecatori de la Curtea de Apel din Chisinau peste care au dat valma in birourile de la instanta sub pretextul ridicarii de inscrisuri. Astfel cum chiar procuratura informa, aceste actiuni au avut loc ca urmare a sesizarii venite din partea Serviciului de Informatii si Securitate (facsimil).


UPDATE: O veste buna care da speranta. Adunarea generala extraordinara a judecatorilor din Republica Moldova reunita vineri, 27 septembrie 2019, a decis revocarea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. Decizia adoptata de judecatorii moldoveni vine dupa ce in ultima perioada CSM a fost acuzat ca nu intervine pentru apararea statutului judecatorilor si pentru asigurarea independentei justitiei in fata tentativelor flagrante ale puterii nou instalate de a “reforma” sistemul judiciar din temelii. In schimb, in perioada in care se cereau reactii pe scandalosul proiect de lege care a starnit revolta in sistem, CSM s a ocupat cu incuviintarea solicitarilor formulate de DNA-ul lor, la sesizarea serviciului secret, impotriva unora dintre cei mai curajosi si respectati judecatori din Moldova.

Judecatoarele Andreea Ciuca, Florica Roman si Carmen Chirila lupta pentru independenta colegilor din Republica Moldova

Grozaviile care s-au petrecut in aceste zile in Republica Moldova si despre care Lumea Justitiei a relatat pe larg (Click aici pentru a citi) i-au determinat pe judecatori sa convoace Adunarea generala extraordinara pentru a puncta la unison care sunt principalele probleme ale acestui proiect de lege si cum se rasfrang acestea asupra functionarii sistemului judiciar si a independentei justitiei.

Invitate la intrunirea Adunarii generale extraordinare a judecatorilor din Republica Moldova au fost si judecatoarele Andreea Ciuca (foto dreapta) – presedinta Asociatiei Magistratilor din Romania si presedinta a Curtii de Apel Targu Mures – judecatoarea Florica Roman (foto stanga) de la Curtea de Apel Oradea, dar si presedinta Judecatoriei Bicaz, Carmen Elena Chirila, care au expus argumentat pericolul implementarii unui astfel de proiect de lege, care vizeaza in esenta evaluarea judecatorilor intr-un raport politic pe care, halucinant, scribii proiectului l-au transformat in „temei juridic pentru transfer” ce nu poate fi contestat in instanta, incalcand nu doar inamovabilitatea judecatorilor ci si independenta justitiei.

Incredibil, dar adevarat, prin scandalosul proiect de lege al Parlamentului Republicii Moldova, pe care premierul sorosist Maia Sandu a anuntat ca il sustine in totalitate, se doreste ca judecatorii sa fie declarati admisi – cu scopul filtrarii componentei de la Curtea Suprema de Justitie, dar si de la varful celorlalte instante – doar daca obtin doua treimi din voturile membrilor unei comisii.

Judecatorii au primit interzis sa se prezinte in fata Justitiei

Or, tinand cont ca din cei 20 de membri, constituiti in doua comisii de evaluare (Comisia nr. 1 si Comisia nr. 2), doar patru membri provin din mediul judiciar (2 judecatori si 2 procurori), iar restul sunt fie politicieni, fie experti straini selectati de ministrul Justitiei, se ajunge la tragica situatie in care un judecator ajunge sa fie evaluat politic.

La fel de grav este si ca, in situatia in care doreste sa conteste evaluare facuta de, sa spunem, Comisia nr. 1 in fata careia s-a prezentat, judecatorul poate face acest lucru doar la Comisia nr. 2, care prezinta aceeasi structura ca si prima Comisie. Ultima faza a contestatiei o reprezinta Consiliul Superior al Magistraturii, in proiect fiind prevazuta cu termen de exceptie posibilitatea atacarii in justitie a deciziei CSM. Cu alte cuvinte, prin proiect se interzice atacare in instanta a hotararii CSM privina evaluarea judecatorilor, desi restul solutiilor Consiliului sunt atacabile in Justitie.

In acest sens, in timpul dezbaterilor judecatoarele Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea si Carmen Chirila de la Judecatoria Bicaz au facut vorbire despre experientele nefaste prin care au trecut magistratii romani in timpul “reformelor” care au coincis cu acapararea Justitiei de catre serviciile de informatii, aratandu-le colegilor moldoveni ca “nu trebuie sa repete aceste situatii de neacceptat pentru independenta Justitiei” fiind necesar ca in aceste momente “sa deceleze intre cei care lupta pentru independenta Justitiei sau doar o afirma”.

Andreea Ciuca: “Evaluarea performantelor profesionale ale judecatorilor nu ar trebui niciodata sa fie folosita ca un instrument de influenta politica”

O luare de pozitie fulminanta in cadrul Adunarii generale extraordinare a judecatorilor din Republica Moldova a avut, astfel cum deja ne-a obisnuit, judecatoarea Andreea Ciuca. Aceasta a subliniat in timpul luarii cuvantului ca, in opinia sa, proiectul de lege al Parlamentului incalca “in mod evident independenta justitiei”, prin aceea ca se ajunge in situatie ca judecatorii sa fie supusii evaluarii politice, cu incalcarea legilor in vigoare, a Constitutiei, dar si tratatelor internationale la care Republica Moldova este parte. Mai mult, Andreea Ciuca a criticat si lipsa de reactie a Consiliului Superior al Magistraturii din Republica Moldova, care nu a luat atitudine in fata acestor modificari legislative, desi au rolul de a lovi grav in independenta judecatorilor si in final in actul de justitie.

Publicam cateva dintre declaratiile sustinute de judecatoarea Andreea Ciuca in fata judecatorilor din Republica Moldova:

-“Orice act care incalca Constitutia este un act ce nu are nicio putere juridica. Acest proiect contravine Constitutiei, incala separatia puterilor in stat si pune politicul deasupra Justitiei.

-Opinia 17 a Consiliului Consultativ a Judecatorilor Europeni, care vizeaza evaluarea si care este destinata sa creasca calitatea actului de justitie este de asemenea incalcata prin prevederile acestui proiect de lege.

-Trebuie specificat din capul locului ca neasigurarea de catre stat a conditilor de munca care sa asigure calitatea actului de justitie nu poate fi imputabila judecatorilor pe calea evaluarii. In acest sens trebuie sa amintim despre Raport OSCE asupra situatiei Republicii Moldova din perspectiva evaluarii judecatorilor, Raport intocmit in 2014, in care se specifica faptul ca evaluarea performantelor profesionale ale judecatorilor nu ar trebui niciodata sa fie folosita ca un instrument de influenta politica ori ca un mijloc de sanctionare sau demitere a judecatorilor incomozi sau neobedienti fata de politic.

-Legat de posibilitatea contestarii de catre judecatorul evaluat a Raportului intocmit de comisia politica, mi se pare inacceptabil faptul ca se interzice magistratilor accesul la justitie, prevazut si in articolul 6 din CEDO, Conventie pe care Republica Moldova a ratificat-o din 1997″.


Sursa luju.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

Un fost vicepreședinte USR, lider al străzii la proteste, îndeamnă la autonomie în Ardeal!
Iată ce spune Dana Gârbovan, un Judecător Competent, care merită tot respectul!, despre cazul fetiței din Baia de Aramă!...
Elena Udrea 'dă cărțile pe față' după condamnare: Câți bani i s-au dat lui Florian Coldea
30 de ambasade la Bucureşti condamnă România de discriminare față de comunitatea LGBTI
Suntem numarul 1 la avorturi in lume:„România suferă din cauza multelor avorturi făcute. E un mare păcat care se repercutează asupra poporului“
Macron era prevestit deja in anii 80 prin desenele animate cu acelasi nume pline de simbolism, teleportari, ocultisme, cavaleri templieri, forte malefice si roboti
Iohannis folosește „justițea” ca armă electorală
Presa franceză după vizita șefei FMI, Christine Lagarde, în România: “Țara este de vânzare, în curând nu vor mai exista prea multe lucruri româneşti în România”
Directorul Ateneului din Focșani a dat de pământ cu Ambasada SUA și activiștii LGBT, care veniseră să promoveze ideologia gender unor elevi: „Eu nu admit în Ateneu să se discute despre homosexualitate, despre lesbianism, despre transgender”
UNDE se DUC BANII dați pe ARME de români. FINANȚAREA RĂZBOAIELOR NATO din alte zone ale lumii?
Oameni din presă care fac de peste 20 de ani meseria asta, n-au fost refuzaţi de nimeni niciodată, şi au insistat să fie pe această listă au fost refuzaţi în mod constant şi definitiv, fără niciun fel de explicaţii de la PNL/Iohannis
Consilierul prezidențial, Andrei Muraru, unul dintre inițiatorii Legii antilegionare și antiromânești nr. 217/2015, este cercetat penal pentru șantaj
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro