Băncile pentru locuinţe ale Raiffeisen şi BCR au prejudiciat statul român

Distribuie!by loading... Curtea de Conturi a sesizat DNA că Raiffeisen Banca pentru Locuințe şi BCR Banca pentru Locuințe au dat bugetului o gaură de aproape 330 milioane de lei. Litigiul, care se anunţă de durată, este pe rolul instanţelor Singurele bănci pentru locuinţe au suspendat creditarea şi se judecă cu […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

loading...

Curtea de Conturi a sesizat DNA că Raiffeisen Banca pentru Locuințe şi BCR Banca pentru Locuințe au dat bugetului o gaură de aproape 330 milioane de lei. Litigiul, care se anunţă de durată, este pe rolul instanţelor

Singurele bănci pentru locuinţe au suspendat creditarea şi se judecă cu Curtea de Conturi, după ce instituţia condusă de Nicolae Văcăroiu a sesizat DNA, în iunie 2016, că Raiffeisen Banca pentru Locuințe, BCR Banca pentru Locuințe și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice au prejudiciat bugetul de stat cu 384 milioane lei.


Raiffeisen are de restituit 59,97 milioane lei

Controlul Curţii la Raiffeisen a fost încheiat prin procesul verbal din 18 septembrie 2015, iar cel de la BCR prin procesul verbal din 26 octombrie 2015. Auditorii au descoperit că prejudiciul a apărut din cauza modului defectuos în care s-a derulat economisirea- creditarea susținută de către stat. Curtea de Conturi a constatat prejudicii de 268,78 milioane lei la BCR Banca pentru Locuințe, de 59,97 milioane lei la Raiffeisen Banca pentru Locuințe și de 55,09 milioane lei la Ministerul Dezvoltării, valoarea totală a prejudiciilor din acest caz fiind de 383,8 milioane lei.


Prime pentru minori

„S-a constatat acordarea nelegală a primei de stat pentru clienți persoane fizice – copii minori (cu vârsta sub 18 ani) care nu erau îndreptățiți să primească această primă de stat, prin acordarea de contracte de economisire-creditare cu părinții acestora în calitate de reprezentanți legali”, a stabilit Curtea de Coturi. Mai mult: „În cele mai multe cazuri, încheierea şi derularea contractelor de economisire-creditare sub această denumire a fost doar formală. Procedându- se într- o asemenea manieră, prin acordarea primei de la stat s-a stimulat doar componenta de economisire, iar componenta de creditare a dezvoltării domeniului locativ a înregistrat valori nesemnificative, departe de scopul iniţial al legii”, arată Curtea.

„Prima de stat pe cât mai multe contracte”

„Astfel, băncile au interpretat eronat calitatea de client în cadrul contractelor de economisire-creditare, neținând cont de eligibilitatea de a fi client în corelație cu «dreptul legal de a primi un credit la dobânda stabilită pentru activități în domeniul locativ» la data repartizării contractului. În fapt, în spatele acestor contracte se ascunde intenția părinților de a încasa prima de stat pe cât mai multe contracte posibile, respectiv conexarea contractelor și obținerea unui singur credit pentru spațiul locativ, dar cu păstrarea primei de stat pentru toate contractele conexate”, menţionează Curtea de Conturi.

Legea nu obligă persoanele subvenţionate să ia credit pentru locuinţă

Sistemul de economisirecreditare incriminat presupune că un client care încheie un contract cu o bancă specializată primeşte de la stat o primă de până la 250 de euro, pentru economii anuale de minimum 1.000 de euro, şi la finalul celor cinci ani din contract să beneficieze de condiţii de creditare avantajoase, dacă vrea finanţare pentru modernizarea sau cumpărarea unei locuinţe. Însă, legea nu obligă persoanele care sunt subvenționate de către stat prin prima anuală să ia un credit la finalul perioadei de economisire.

316 milioane de la stat doar în 2014

În perioada 2005 – 2014, Raiffeisen Banca pentru Locuințe a primit de la stat 157,51 milioane lei, pentru 328.805 contracte. Depunerile clienţilor însumau 912,95 milioane lei. În perioada 2008 – 2014, BCR Banca pentru Locuințe a primit 608,26 milioane lei, pentru 563.235 de contracte de economisire- creditare, suma totală a depunerilor efectuate de clienți fiind de 2,97 miliarde lei. În 2014 au fost efectuate plăți din bugetul de stat prin MDRAP pentru prima de la stat de aproximativ 316 milioane lei.

Creditarea cu economisire pentru locuinţe a fost suspendată

Deciziile Curții de Conturi au fost contestate în instanță de cele două bănci, dar şi de MDRAP. Însă, fiind executorii, acordarea creditelor cu economisire pentru locuinţe a fost suspendată. BCR a pierdut, la finalul anului trecut, la Curtea de Apel Bucureşti, procesul în care contesta acuzaţia Curţii de Conturi că a prejudiciat statul. Băncile susţin că au dat primele de stat doar celor care au economisit minimum cinci ani, conform prevederilor legale. BCR a reuşit să obţină la Curtea de Apel suspendarea aplicării deciziilor, care impun bancilor să returneze statului sumele acordate clienţilor care nu au respectat normele legale. Însă, Curtea de Conturi a făcut recurs la Înalta Curte, care va avea ultimul cuvânt în privinţa aplicării sau suspendării deciziei, până la judecarea pe fond a cauzei.CEO-ul Raiffeisen, Steven van Groningen, în Piaţa Victoriei

Președintele Comisiei de control a activității SRI, Adrian Țuțuianu, a declarat săptămâna trecută că instituțiile statului ar trebui să declanșeze o anchetă cu privire la implicarea companiilor multinaționale în manifestația din fața Guvernului. Reacţia lui Ţuţuianu a venit după ce CEO-ul băncii Raiffeisen, Steven van Groningen, a fost fotografiat printre protestatarii din Piaţa Victoriei. Acesta a motivat că a mers la protest „ca persoană fizică. Cei din familia mea sunt români. Am doi copii născuți români. Soția mea este româncă. S-au dus în piață. Evident că m-am dus cu ei. Ca tată, mă interesează viitorul lor”. Cât priveşte controalele, Steven van Groningen a precizat: „Dacă vrea să vină cineva în control, este binevenit”.

BCR Banca pentru Locuinte ne-a trimis la redacție următorul punct de vedere:

„BCR Banca pentru Locuinte va apara interesele clientilor sai de efectele negative ale unei decizii a Curtii de Conturi a Romaniei, pe care o consideram neconforma cu legea sistemului de economisire creditare actuala.  Drept urmare, am contestat in justitie decizia emisa de Curtea de Conturi a Romaniei, considerand-o neconforma atat cu principiile europene, cat si cu legislatia aplicabila sistemului de economisire creditare.

BCR Banca pentru Locuinte a luat decizia pentru moment, pana la finalizarea litigiilor impotriva Curtii de Conturi, de a plati, din resurse financiare ale bancii fondurile echivalente primei de stat cuvenite clientilor.

Ne cerem scuze clientilor pentru neplacerile create si  reiteram faptul ca situatia creata este independenta de vointa noastra.  Ii asiguram pe clientii nostri ca BCR – Banca pentru Locuinte a depus si va depune toate eforturile pentru respectarea intocmai a obligatiilor contractuale, in conditiile legislative existente”.

 

Sursa: m.evz.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

Guvernul Dăncilă voia să lanseze anul ăsta o nouă sesiune de bani pentru tineri prin START-UP NATION, guvernul Orban anulează si mută la anul, #sa vedem !
Urmează un dezastru nuclear? Avertismentul şocant al Coreei de Nord, după declaraţiile lui Trump
ȘEDINȚĂ CU MAI MULȚI AMERICANI pentru pregătirea asaltului din 20 ianuarie împotriva Parlamentului
ASTĂZI, lui Iliescu i s-a schimbat încadrarea și a devenit INCULPAT în Dosarul Mineriadei. Pasul următor? PUȘCĂRIA!
Disney introduce un cuplu de lesbiene cu copii într-unul dintre cele mai urmărite desene animate din România
Taxa auto revine. Premierul Ludovic Orban vrea reintroducerea TAXEI AUTO
Revine un mare proiect al lui Nicolae Ceaușescu! Nimeni nu se aștepta la asta
Mass-media din România torturează populaţia acestei ţări cu scopul de a sădi în subconştientul colectiv fantasma „visului european”, dar mai ales a ”visului american”
Un politician norvegian dezvăluie pretextele folosite de Barnavernet pentru a lua copiii de lângă părinți: Mama nu a tăiat pâinea destul de bine, bunicii sunt lăsați să îmbrățiseze copiii! Jan Simonsen acuză ambasada Norvegiei din România de minciună. Şcoala „Barnevernet” de la Sinaia; Pericol! Sistemul „Barnevernet” pe cale de se implementa şi in Romania!? (VIDEO)
Tăriceanu: Firmele româneşti plătesc de trei ori mai mult impozit pe profit decât cele străine
Roger Stone, consilierul lui Donald Trump despre români: ''Serviciile secrete au scăpat de sub control/ Despre Soroș: Vrea totalitarism global, vrea să dea jos Guvernul și să vă aducă un sistem mult mai rău decât pe vremea lui Ceaușescu'', dar in interesul lui Soros si pentru Noua Ordine Mondiala Seculara
PRISACARIU | Biriș hăituiește săracii cu taxe dar are off shore în Cipru ca să evite taxele în România
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro