Asia dă în clocot | China și Coreea de Nord, pe picior de război

Distribuie!by loading... Stabilitatea geopolitica a Asiei este pusa la incercare de intentiile expansioniste ale Chinei si de manifestarile violente ale Coreei de Nord, iar situatia tensionata din regiune poate escalada oricand intr-un conflict. In Marea Chinei de Sud situatia tinde sa se deterioreze rapid, dupa ce Beijingul a decis sa […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Asia-da-in-clocot--China-si-Coreea-de-Nord--pe-picior-de-razboi

loading...

Stabilitatea geopolitica a Asiei este pusa la incercare de intentiile expansioniste ale Chinei si de manifestarile violente ale Coreei de Nord, iar situatia tensionata din regiune poate escalada oricand intr-un conflict.

In Marea Chinei de Sud situatia tinde sa se deterioreze rapid, dupa ce Beijingul a decis sa instaleze doua baterii de rachete antiaeriene pe una din insulele disputate cu Taiwanul si Vietnamul, in vreme ce un consilier militar de rang inalt din China avertizeaza asupra riscului unui razboi cu Phenianul, anunta Reuters si Business Insider.

Ape tulburi


Oficialii din Taiwan si un post de televiziune american au prezentat dovezi care arata ca Beijingul a instalat doua baterii antiaeriene pe insula Woody din arhipelagul Paracel, un teritoriu disputant intre China, Taiwan si Vietnam.

O confirmare in acest sens a venit si din partea purtatorului de cuvant al Ministerului Apararii din Taiwan, generalul David Lo, in vreme ce oficialii americani s-au aratat mai rezervati vorbind despre „o aparanta dispunere” a dispozitivelor militare in zona.


„In ceea ce priveste numarul limitat si necesar al echipamentelor defensive instalate pe aceste insule populate, acesta este in perfect acord cu dreptul la autoaparare la care China este indreptatita conform legislatiei internationale si nu ar trebui pus in discutie”, a replicat ministrul de Externe chinez, Wang Yi.

Beijingul revendica cea mai mare parte a Marii Chinei de Sud, un traseu comercial maritim strabatut anual de marfuri valorand 5.000 de miliarde de dolari.

In ultimii doi ani, China a amenajat mai multe insule artificiale in regiune, unele dintre ele avand si dotari militare, fapt considerat ca un element perturbator pentru securitatea zonei de catre Statele Unite si aliatii din Asia de Sud-Est.

Unele portiuni din Marea Chinei sunt intens disputate intre tari precum China, Taiwan, Malaezia, Brunei, Vietnam si Filipine, manifestarile expansioniste ale Beijingului starnind ingrijorare in randul celorlalti lideri de stat din regiune.

Citiți articolul integral pe bussines24.ro

 Sursa: 

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro