Argentina naţionalizează petrolul,

Distribuie!by Preşedinta Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner, a anunţat naţionalizarea companiei petroliere YPF, unde acţionar majoritar era compania spaniolă Repsol. În timpul unui dicurs ţinut marţi, Kirchner a anunţat că guvernul condus de ea va prelua 51% din acţiunile YPF deţinute de Repsol. Cele două camere ale parlamentului argentinian urmează […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Preşedinta Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner, a anunţat naţionalizarea companiei petroliere YPF, unde acţionar majoritar era compania spaniolă Repsol. În timpul unui dicurs ţinut marţi, Kirchner a anunţat că guvernul condus de ea va prelua 51% din acţiunile YPF deţinute de Repsol. Cele două camere ale parlamentului argentinian urmează să aprobe naţionalizarea.

loading...

„Suntem singura ţară americană şi printre puţinele din lume care nu controlează propriile resurse. Aceasta este o recuperare a suveranităţii resurselor naturale ale Argentinei”, a spus Kirchner, care ţinut un discurs emoţionant în faţa unui tablou înfăţişând-o pe Eva Peron. Preşedintele Juan Peron a fost cel care a iniţiat procesul de naţionalizare a industriei şi serviciilor publice din Argentina. Discursul a avut o tentă naţionalistă şi a făcut trimiteri şi la disputa reluată cu Marea Britanie, privind arhipelagul Falkland.

Reacţiile au apărut imediat. Ministrul spaniol a Industriei şi Repsol au avertizat că aceasta ar putea fi prima expropriere şi că altele vor urma, după modelul brevetat de Hugo Chavez în Venezuela. „O dată ce ai început să expropriezi, nu mai ştii unde să te opreşti”, spune Bris Segura, analist la banca de investiţii Nomura, din New York. Actiunile Repsol au cazut puternic, iar The Wall Street Journal critica dur decizia guvernului argentinian.

Cristina de Kirchner a criticat firma Repsol pentru mangementul prost aplicat la YPF, spunând că spaniolii nu au investit în Argentina şi că ţara a ajuns să importe energie în valoare de 9,4 miliarde de dolari în 2011, în condiţiile în care doar SUA şi China au rezerve de gaze de şist mai mari decât Argentina. “Curba scăderii investiţiilor Repsol arată ca o trompă de elefant”, a spus Kirchner. Preşedintele insistă că încearcă să asigure independenţa energetică a ţării prin această mişcare, însă analişti citaţi de presa americană arată că naţionalizarea este consecinţa politicii energetice care a stabilit un preţ pentru populaţie sub nivelul internaţional. Prin naţionalizare se încearcă creşterea veniturilor bugetare.

Naţionalizarea “merge cu un pas mai departe decât protecţionismul”, spune Segura. Analistul susţine că astfel Argentina ajunge în situaţia Venezuelei, unde preşedintele Hugo Chavez a expropriat nenumărate companii occidentale.
“Este naţionalism de stânga. YPF este o companie simbolică. Prin expropriere, doamna Kirchenr caută să se sustragă problemelor economice şi să câştige simpatia populaţiei”, spune Nelson Cardozo, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Buenos Aires.

Repsol deţine 57,43% din YPF. 17% din YPF sunt tranzacţionate la bursă, iar 26% aparţin familiei Eskenazi, din 2007. YPF a fost privatizată în 1993 de preşedintele Carlos Menem şi a fost cumpărată de Repsol în 1999.

 


Sursa:

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

Cum şi-a luat BAC-ul Carol al II-lea la palatul Peleş | In perioada monarhiei 90% dintre români erau analfabeți, deoarece scoala nu era gratuită, doar burghezia își permitea educație
Olteanul care s-a apucat de cultivat rodii în grădină, iar plantele exotice au început „să producă“: „Pur şi simplu am luat seminţele şi le-am pus în pământ“
ROMÂNIA FURATĂ. Combinatul Siderurgic din Călăraşi Siderca, odinioară gigant metalurgic cu port şi gară proprii, îşi trăieşte ultimele clipe
Donald Trump îi șochează pe americani: Dacă Saddam şi Gaddafi s-ar afla încă la putere, lumea ar fi un loc mai bun! (VIDEO)
EXPLOZIV Detaliile care aruncă în aer cazul Dan Condrea: MĂRTURIE din interiorul firmei / VIDEO
Au murit peste sute de mii de romani in spitale, nu zeci dar Iohannis isi ia avion !!!
Politolog rus: Din punct de vedere geopolitic, România nu mai există. Este subjugată de Statele Unite
KOVESI 3 CASE IN AMERICA? – Informatii bomba de la Bruxelles. Romania TV anunta ca Serviciul european de actiune externa al Uniunii Europene ar fi descoperit trei proprietati ale fostei sefe DNA Laura Codruta Kovesi in Statele Unite ale Americii. In ultima declaratie de avere a lui Kovesi, din iulie 2018, figureaza un singur apartament de 2 camere. UPDATE - Comisia Europeana dezminte
DOSARUL DNA-PLOIESTI A CRAPAT LA ICCJ DE DOUA ORI IN ZECE ZILE – Inalta Curte a constatat ca DNA nu a indreptat abuzul comis impotriva fostului sef al PCA Ploiesti Liviu Tudose si a retrimis cauza la parchet in vederea remedierii neregularitatilor. Prima restituire a fost dispusa la 26 septembrie 2016, cand judecatoarea suprema Maricela Cobzariu a exclus declaratia de martor data de Tudose in dosarul lui Sebastian Ghita pe motiv ca DNA a folosit-o in mod nelegal ca proba in acuzarea sa (Minuta)
România primeşte o lovitură dură şi din Ucraina
Rusia și Turcia se pregătesc de RĂZBOI: Anunțul care CUTREMURĂ mapamondul
Agenda 21 pentru o sclavie durabila
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro