Argentina naţionalizează petrolul,

Distribuie!by Preşedinta Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner, a anunţat naţionalizarea companiei petroliere YPF, unde acţionar majoritar era compania spaniolă Repsol. În timpul unui dicurs ţinut marţi, Kirchner a anunţat că guvernul condus de ea va prelua 51% din acţiunile YPF deţinute de Repsol. Cele două camere ale parlamentului argentinian urmează […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Preşedinta Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner, a anunţat naţionalizarea companiei petroliere YPF, unde acţionar majoritar era compania spaniolă Repsol. În timpul unui dicurs ţinut marţi, Kirchner a anunţat că guvernul condus de ea va prelua 51% din acţiunile YPF deţinute de Repsol. Cele două camere ale parlamentului argentinian urmează să aprobe naţionalizarea.

loading...

„Suntem singura ţară americană şi printre puţinele din lume care nu controlează propriile resurse. Aceasta este o recuperare a suveranităţii resurselor naturale ale Argentinei”, a spus Kirchner, care ţinut un discurs emoţionant în faţa unui tablou înfăţişând-o pe Eva Peron. Preşedintele Juan Peron a fost cel care a iniţiat procesul de naţionalizare a industriei şi serviciilor publice din Argentina. Discursul a avut o tentă naţionalistă şi a făcut trimiteri şi la disputa reluată cu Marea Britanie, privind arhipelagul Falkland.

Reacţiile au apărut imediat. Ministrul spaniol a Industriei şi Repsol au avertizat că aceasta ar putea fi prima expropriere şi că altele vor urma, după modelul brevetat de Hugo Chavez în Venezuela. „O dată ce ai început să expropriezi, nu mai ştii unde să te opreşti”, spune Bris Segura, analist la banca de investiţii Nomura, din New York. Actiunile Repsol au cazut puternic, iar The Wall Street Journal critica dur decizia guvernului argentinian.

Cristina de Kirchner a criticat firma Repsol pentru mangementul prost aplicat la YPF, spunând că spaniolii nu au investit în Argentina şi că ţara a ajuns să importe energie în valoare de 9,4 miliarde de dolari în 2011, în condiţiile în care doar SUA şi China au rezerve de gaze de şist mai mari decât Argentina. “Curba scăderii investiţiilor Repsol arată ca o trompă de elefant”, a spus Kirchner. Preşedintele insistă că încearcă să asigure independenţa energetică a ţării prin această mişcare, însă analişti citaţi de presa americană arată că naţionalizarea este consecinţa politicii energetice care a stabilit un preţ pentru populaţie sub nivelul internaţional. Prin naţionalizare se încearcă creşterea veniturilor bugetare.

Naţionalizarea “merge cu un pas mai departe decât protecţionismul”, spune Segura. Analistul susţine că astfel Argentina ajunge în situaţia Venezuelei, unde preşedintele Hugo Chavez a expropriat nenumărate companii occidentale.
“Este naţionalism de stânga. YPF este o companie simbolică. Prin expropriere, doamna Kirchenr caută să se sustragă problemelor economice şi să câştige simpatia populaţiei”, spune Nelson Cardozo, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Buenos Aires.

Repsol deţine 57,43% din YPF. 17% din YPF sunt tranzacţionate la bursă, iar 26% aparţin familiei Eskenazi, din 2007. YPF a fost privatizată în 1993 de preşedintele Carlos Menem şi a fost cumpărată de Repsol în 1999.

 


Sursa:

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

România, furnizor de armament pentru Siria şi Yemen. Cum funcţiona CARACATIŢA. Reacţia MAE
Nicolae Popa rupe tăcerea: Cine a plătit pentru avionul care l-a adus în țară. Condamnat la 15 ani de închisoare în legătură cu prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii
Peste 70% din Romania este concesionata. Inclusiv pentru gaze de sist.
Iohannis, despre căsătoriile între persoane de același sex: Nu susțin ”fanatismul religios” și “trebuie să revenim la ceea ce se numește toleranță”
Petre Daea, plecare triumfală: aplauze la scenă deschisă din partea angajaților din Ministerul Agriculturii/VIDEO
Guvernul va adopta miercuri Ordonanta de Urgenta cu modificari importante in legislatia penala/ Vor fi gratiate o serie de pedepse si dezincriminate fapte (amnistie mascata)
Tender și Prospecțiuni SA au început 2015 după ”rețeta clasică”: intrând fără acord pe terenurile oamenilor,
România primeşte o lovitură dură şi din Ucraina
SCANDAL LA VÂRFUL SERVICIILOR SECRETE ȘI ARMATEI AMERICANE | Șeful NSA s-a dus la Trump, Obama vrea să îl dea afară
LOVITURĂ pentru Hipsteri: Doar 37,9% din locașurile de cult construite în România după 1989 aparțin Bisericii Ortodoxe
Planul e clar: străinii au cumpărat TOT pământul. De ce nu vin aici? Aşteaptă ca populaţia să fie exterminată de război. La sfârşitul măcelului, vin şi ei!
Călător în timp? Misterul unui român ce pare că vorbește la un telefon mobil în anii 80, cu 30 de ani înainte ca acest dispozitiv să fie inventat
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro