Alexandru Vakulovski // România – vaca de muls

Distribuie!by   loading...   În timpul foametei organizate din Basarabia din ‘46-‚47, în majoritatea cazurilor au supraviețuit cei care aveau vacă. Nu prea puteai trăi doar cu turte de papură și coji de copac. Vacile au fost salvarea noastră, ar trebui să le punem monumente, așa cum scria în jurnalul […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

 

images-cms-image-000040736

loading...

 


În timpul foametei organizate din Basarabia din ‘46-‚47, în majoritatea cazurilor au supraviețuit cei care aveau vacă. Nu prea puteai trăi doar cu turte de papură și coji de copac. Vacile au fost salvarea noastră, ar trebui să le punem monumente, așa cum scria în jurnalul său Paul Goma după ce a citit În gura foametei, volumul tatălui meu cu mărturiile supraviețuitorilor:

“Ce mi-a sărit în ochi la citirea volumului întreg?


Rolul jucat de vacă în salvarea de la moarte a atâtor vieți omenești pe timpul foametei. Cine a avut o vacă și a păstrat-o, a ținut-o în casă, ca să nu i se fure, să nu i se mănânce, a răbdat de foamea sălbatică, fără să o sacrifice – acela (și ai lui) au supraviețuit.

Simbolul Moldovei a fost Bourul. Al Basarabiei: Calul.


Dacă aș fi rege…, aș decreta Vaca animalul emblematic, cel care ne-a salvat de la moarte pe noi, Basarabenii în timpul Foametei planificată de la Kremlin, între 1946 și 1948.

I-aș înălța vacii, statui. În fiecare localitate în care a bântuit Foametea. În locul Lupoaicei care îi crescuse, alăptîndu-i pe Romulus și pe Remus – o blândă văcuță: costelivă, și ea abia ținîndu-se pe picioare, dar care, cu puținul lapte a salvat de la moarte mii, poate sute de mii de copii, azi adulți.

În locul Tancului Sovietic care ne-a terorizat cu “faima-i de salvator al narodului maldavinesc de fașizmul românesc”, o pașnică și nutritoare văcuță, de la care, chinciți, atârnîndu-se cu amândouă mâinile descărnate de ugerul fleșcăit, se adapă de la sucul-vieții doi copii scheletici, în zdrențe, cu capul mare – o fată și un băiat, gata-gata să treacă în lumea cealaltă.

Dar nu vor trece. Grație Vacii, muma lor”.

Vaca de acum a Basarabiei este România. Pe de o parte, politicienii moldoveni continuă să fure cu nesimțire din ce a mai rămas de furat, pe de altă parte România continuă să trimită ajutoare. Toți și-au pierdut încrederea în Moldova. Putin, ajutat de dodoniști, speră că o va culege ca pe-o zdreanță de pe jos, stoarsă și lihnită. Doar ajutoarele din România nu se mai opresc: în bani, în alimente, în haine, iar azi – în 24 de cisterne de păcură pentru Chișinău.

Noi, scriitorii, ne publicăm cărțile în România. Suntem invitați acolo la festivaluri, lecturi și lansări. Înainte de asta ne-am făcut studiile în România. Când ne sufocăm de Moldova – tot în România fugim pentru o gură de aer, ca să ne întoarcem și să rezistăm nebuniei de aici. Și nu e vorba doar de scriitori, stângiștii moldoveni au burse din/în România, se stabilesc acolo. Ieri, în microbuzul de Iași-Chișinău, erau mai mulți tineri vorbitori de rusă, în tricouri roșii, păreau a fi dodoniști. Nimănui nu-i trece prin cap să meargă în vacanță la Taganrog, indiferent de paloarea politică.

Am văzut în România oameni foarte săraci. Bătrâni, după o viață de muncă, acum au pensii din care nu-și permit să-și ia medicamente. Țara lor rupe de la ei și ne trimite nouă. Da, România nu e țara cu râuri de lapte și miere. Dar, cum am mai spus, e o vacă pentru Basarabia. Orice vițel trebuie înțărcat. Eu zic să începem cu politicienii noștri, care au texte foarte frumoase despre “stabilitatea și bunăstarea noastră”, despre „principii și valori”.

 

 

Sursa:

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

Laburistul Sadiq Khan devine primul primar musulman al Londrei. Victorie istorică
BEZNA MINTII / Ionuţ Sibinescu (Presedinte Comisie Senat): “un copil nevaccinat care vine în colectivitate încalcă drepturile copilului meu care este vaccinat”
Mesaj din SUA pentru Kovesi: 'După dezvăluirile lui Ghiță, trebuie să îl rețină pe Coldea de îndată'
Sa luam in considerare declaratile unui mafiot "delapidator" fugit de sase ani din tara cu un mandat international de arestare: Elan Schwartzenberg, care se decide sa faca dezvaluiri dupa sase ani?
Ziaristul Julien Tănase solicită ajutor din partea colegilor de breaslă, ca urmare a abuzurilor DNA
Retragerea SUA din acordul de la Paris
Caz șocant în lumea medicală! O femeie aflată în comă de 10 ani a dat naștere unui băiețel. A fost violata de personalul medical probabil!
După schema tipic soroşistă "de la ONG la Partid Politc" aplicată de finanțatul lui Soros, Nicuşor Dan şi Dacian Cioloș și-ar putea transforma ONG-ul în partid: "Luăm în calcul inclusiv un proiect politic nou, o mișcare politică sau un partid politic"
Ultimul răcnet în materie de ideologie neo-marxistă. Anti-Natalismul: „Omenirea trebuie să dispară ca să salvăm planeta”
Injectare de fonduri uriase in NEOBOLSEVISMUL global(ist). GEORGE SOROS a transferat 18 MILIARDE de dolari pentru Fundatiile pentru o Societate Deschisa/ Amintiri de consilier prezidential: SANDRA PRALONG a revenit in România prin SOROS
ACORD între SUA și China cu privire la atacarea COREEI DE NORD: „Situația s-a intensificat și a atins un nivel de risc care face necesară o acțiune”
Tânăra care șterge pe jos cu generația actuală! Mesajul devenit viral
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro