Alexandru Vakulovski // România – vaca de muls

Distribuie!by   loading...   În timpul foametei organizate din Basarabia din ‘46-‚47, în majoritatea cazurilor au supraviețuit cei care aveau vacă. Nu prea puteai trăi doar cu turte de papură și coji de copac. Vacile au fost salvarea noastră, ar trebui să le punem monumente, așa cum scria în jurnalul […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

 

images-cms-image-000040736

loading...

 


În timpul foametei organizate din Basarabia din ‘46-‚47, în majoritatea cazurilor au supraviețuit cei care aveau vacă. Nu prea puteai trăi doar cu turte de papură și coji de copac. Vacile au fost salvarea noastră, ar trebui să le punem monumente, așa cum scria în jurnalul său Paul Goma după ce a citit În gura foametei, volumul tatălui meu cu mărturiile supraviețuitorilor:

“Ce mi-a sărit în ochi la citirea volumului întreg?


Rolul jucat de vacă în salvarea de la moarte a atâtor vieți omenești pe timpul foametei. Cine a avut o vacă și a păstrat-o, a ținut-o în casă, ca să nu i se fure, să nu i se mănânce, a răbdat de foamea sălbatică, fără să o sacrifice – acela (și ai lui) au supraviețuit.

Simbolul Moldovei a fost Bourul. Al Basarabiei: Calul.


Dacă aș fi rege…, aș decreta Vaca animalul emblematic, cel care ne-a salvat de la moarte pe noi, Basarabenii în timpul Foametei planificată de la Kremlin, între 1946 și 1948.

I-aș înălța vacii, statui. În fiecare localitate în care a bântuit Foametea. În locul Lupoaicei care îi crescuse, alăptîndu-i pe Romulus și pe Remus – o blândă văcuță: costelivă, și ea abia ținîndu-se pe picioare, dar care, cu puținul lapte a salvat de la moarte mii, poate sute de mii de copii, azi adulți.

În locul Tancului Sovietic care ne-a terorizat cu “faima-i de salvator al narodului maldavinesc de fașizmul românesc”, o pașnică și nutritoare văcuță, de la care, chinciți, atârnîndu-se cu amândouă mâinile descărnate de ugerul fleșcăit, se adapă de la sucul-vieții doi copii scheletici, în zdrențe, cu capul mare – o fată și un băiat, gata-gata să treacă în lumea cealaltă.

Dar nu vor trece. Grație Vacii, muma lor”.

Vaca de acum a Basarabiei este România. Pe de o parte, politicienii moldoveni continuă să fure cu nesimțire din ce a mai rămas de furat, pe de altă parte România continuă să trimită ajutoare. Toți și-au pierdut încrederea în Moldova. Putin, ajutat de dodoniști, speră că o va culege ca pe-o zdreanță de pe jos, stoarsă și lihnită. Doar ajutoarele din România nu se mai opresc: în bani, în alimente, în haine, iar azi – în 24 de cisterne de păcură pentru Chișinău.

Noi, scriitorii, ne publicăm cărțile în România. Suntem invitați acolo la festivaluri, lecturi și lansări. Înainte de asta ne-am făcut studiile în România. Când ne sufocăm de Moldova – tot în România fugim pentru o gură de aer, ca să ne întoarcem și să rezistăm nebuniei de aici. Și nu e vorba doar de scriitori, stângiștii moldoveni au burse din/în România, se stabilesc acolo. Ieri, în microbuzul de Iași-Chișinău, erau mai mulți tineri vorbitori de rusă, în tricouri roșii, păreau a fi dodoniști. Nimănui nu-i trece prin cap să meargă în vacanță la Taganrog, indiferent de paloarea politică.

Am văzut în România oameni foarte săraci. Bătrâni, după o viață de muncă, acum au pensii din care nu-și permit să-și ia medicamente. Țara lor rupe de la ei și ne trimite nouă. Da, România nu e țara cu râuri de lapte și miere. Dar, cum am mai spus, e o vacă pentru Basarabia. Orice vițel trebuie înțărcat. Eu zic să începem cu politicienii noștri, care au texte foarte frumoase despre “stabilitatea și bunăstarea noastră”, despre „principii și valori”.

 

 

Sursa:

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

După ce a vrut să ne bage pe gât să declarăm "sărbătoare națională a României" ALIPIREA ARDEALULUI LA UNGARIA , Kelemen Hunor, face pe supăratul: Îi voi transmite președintelui îngrijorarea față de isteria antimaghiară extrem de violentă
HALUCINANT!! Economistul Constantin Cojocaru: Romania a taiat pensii si salarii si s-a imprumutat la FMI pentru ca a imprumutat SUA, cumparand titluri de trezorerie americane. In plus, Guvernul Boc a alimentat generos conturile firmelor capusa care au pus borduri Bechtel-style. Bonus: TOP-ul datornicilor la FMI. Romania, pe prima pozitie
Multinationalele pentru care #Rezisti , nu platesc impozit nici macar 1% !!
Supermarketurile străine nu vor mai fi obligate să cumpere peste 51% din mărfurile alimentare din România | adio producătorilor autohtoni
Donald Trump- discurs istric la ONU: "Viitorul nu aparține globaliștilor. Viitorul aparține patrioților. Viitorul aparține națiunilor suverane și independente, care-și protejează cetățenii și își respectă vecinii și onorează diferențele care fac fiecare țară specială și unică”
Deutsche Welle pune întrebările CHEIE: De ce se teme Laura Codruța Kövesi? De ce se ascunde împreună cu Coldea și se tem de colonelul Dragomir?
SUNT FIICA UNUI TERORIST!
Noul clip de promovare a emisiunii X Factor din Marea Britanie prezinta controlul mintii de catre IIlluminati
ARMATA de fantome din România loială lui Soroș. VIDEO
Anarhiștii clujeni manifestă împotriva religiei. Profită de proteste să lovească în credință
O femeie a scăpat de cancer la plămâni în fază terminală cu SUC DE MORCOVI
NE VOR LUA COPIII? Noul proiect de lege privind OBLIGATIVITATEA VACCINARII ajunge in Parlament. Se va tine de cuvant Dragnea ?
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro