Adolf Frederick, regele care a mâncat până când „a crăpat”

Distribuie!by Sunt câteva motive bune să ne amintim de domnia regelui suedez Adolf Frederick, cuprinsă între 1751 și 1771. Domnia lui a făcut parte din Epoca Libertății, în timpul căreia drepturile suedezilor au sporit și țara a cunoscut o lungă perioadă de pace. loading... În 1766, sub domnia sa, parlamentul suedez […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Sunt câteva motive bune să ne amintim de domnia regelui suedez Adolf Frederick, cuprinsă între 1751 și 1771. Domnia lui a făcut parte din Epoca Libertății, în timpul căreia drepturile suedezilor au sporit și țara a cunoscut o lungă perioadă de pace.

loading...

În 1766, sub domnia sa, parlamentul suedez a adoptat prima legislație din lume care sprijinea libertatea presei și dreptul la informare. Însă detaliu pentru care domnia lui este ținută minte în mod deosebit este felul în care s-a sfârșit: regele a mâncat până când „a crăpat”.


Adolf Frederick, rege al Suediei. Foto: Wikimedia

În Marțea Lăsatului Secului, în februarie 1771, regele a ținut sărbătoarea într-o manieră tradițională, cu multe bucate gustoase și pregătindu-se pentru intrarea în Postul Mare.

În timpul postului, unii creștini își interzic anumite mâncăruri, inclusiv carnea, ouăle și lactatele. În timp, a apărut tradiția de a se pregăti pentru post prin consumul de mâncăruri interzise în timpul postului, mâncăruri cu care se îmbuibau de Lăsatul (sau Lăsata) Secului.


 

Este clar, însă, că regele a mers prea departe. Pe 12 februarie 1771, a luat o masă care includea homari, caviar, scrumbii afumate, varză murată, carne și napi fierți.

Dată fiind enormitatea mesei, probabil că cei mai mulți oameni s-ar fi declarat satisfăcuți. Însă regele nu era un muritor de rând. Avea o poftă de mâncare drăcească și era obișnuit să mănânce peste măsură.

Semla, o specialitate nordică. Foto: Wikimedia

După ce a băut șampanie, a decis să mănânce la desert semla. Acestea sunt chifle din făină albă cu frișcă și migdale, o specialitate care a apărut în jurul anului 1540.

De atunci, au devenit o tradiție pentru regii suedezi și aristocrație de Lăsata Secului. Erau dulciurile preferate ale regelui, ceea ce explică motivul pentru care a mâncat atât de multe.

 

Cei mai mulți suedezi mănâncă patru sau cinci semla între Anul Nou și Postul Paștelui, însă regele a mâncat 14 la o singură masă. Incredibil este faptul că nu erau niște semla simple – fiecare îi era servită regelui într-un castron cu lapte fierbinte, aromat cu scorțișoară și stafide.

După dulciuri, regele nu a mai putu să mănânce. În aceeași zi, a murit din pricina unor probleme de digestie cauzate de cantitatea enormă de mâncare ingerată. În mod ironic, tocmai masa care îl pregătea pentru post l-a împiedicat să mai prindă Postul Paștelui.

Gustav al III-lea, rege al Suediei. A fost asasinat în 1792. Foto: Wikimedia

Moartea lui a avut și consecințe politice, punând capăt Epocii Libertății. După decesul regelui, la tron a urcat Gustav al III-lea, fiul său. A pus capăt Epocii Libertății, instaurând o dictatură și restricționând sever libertatea presei.

SURSE: https://incredibilia.ro/adolf-frederick-regele-care-a-mancat-pana-cand-a-crapat/

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

Dezvăluiri șocante – Protestele #rezist ar putea fi un experiment al unei companii americane de sociologie și software
Nicu Ceausescu, vizionar: Nici in 20 de ani nu veti reusi sa zugraviti ce a construit tata, daramite sa construiți ceva nou!
BOMBA a explodat! SCENA POLITICĂ SE CUTREMURĂ: Dacian CIOLOȘ pregătea iertarea celor care furau statul sub 50.000€. DOCUMENTUL e oficial
Intreprinderile-simbol ale României - ruine în paragină
Banane injectate cu HIV pe pieţele din Europa! Asociaţia Mondială a Sănătăţii confirmă informaţia
Pr. Argatu: „La vremea de apoi, curvia va fi la drumul mare, în ziua mare fără nici un fel de ruşine”
“GABI SRI” IN DOSARUL DE PROXENETISM – Fostul ofiter SRI Gabriel Predoiu a fost identificat la plansa de o tanara obligata sa se prostitueze: “Stiu ca i se spunea Gabi SRI”. Gabriel Predoiu este fratele sefului operativ al SIE, celebrul general Silviu Predoiu. SIE recunoaste, dar pretinde ca “Gabi SRI” se afla in misiune: “Era acolo ca ofiter SRI”. Un alt identificat in dosarul de proxenetism al DIICOT este procurorul Marius Olteanu Felician de la Parchetul Curtii Militare de Apel
Generalul de brigadă Vasile Hermeneanu: „Ați vrut o țară a procurorilor lui Lazăr și Kovesi, venali, corupți și aserviți unui președinte penal, cu salarii și pensii nesimțite de care nu se pot atinge nimeni! O aveți!”
Bugetul pentru StartUp Nation, de 10 ori mai mic decât pe vremea PSD. Ilan Laufer Spune Că Bugetul StartUp Nation Va Fi De 10 Ori Mai Mic! Cere Demisia Ministrului Finanțelor
România furată | Piramida off-shore. Firme paravan prin care s-au derulat afaceri discutabile
Ministerul Sănătății si D.S.P.-urile continuă seria abuzurilor
Iată dovada! Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a discutat în Covasna despre autonomia Ținutului Secuiesc !
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro