Adolf Frederick, regele care a mâncat până când „a crăpat”

Distribuie!by Sunt câteva motive bune să ne amintim de domnia regelui suedez Adolf Frederick, cuprinsă între 1751 și 1771. Domnia lui a făcut parte din Epoca Libertății, în timpul căreia drepturile suedezilor au sporit și țara a cunoscut o lungă perioadă de pace. loading... În 1766, sub domnia sa, parlamentul suedez […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Sunt câteva motive bune să ne amintim de domnia regelui suedez Adolf Frederick, cuprinsă între 1751 și 1771. Domnia lui a făcut parte din Epoca Libertății, în timpul căreia drepturile suedezilor au sporit și țara a cunoscut o lungă perioadă de pace.

loading...

În 1766, sub domnia sa, parlamentul suedez a adoptat prima legislație din lume care sprijinea libertatea presei și dreptul la informare. Însă detaliu pentru care domnia lui este ținută minte în mod deosebit este felul în care s-a sfârșit: regele a mâncat până când „a crăpat”.


Adolf Frederick, rege al Suediei. Foto: Wikimedia

În Marțea Lăsatului Secului, în februarie 1771, regele a ținut sărbătoarea într-o manieră tradițională, cu multe bucate gustoase și pregătindu-se pentru intrarea în Postul Mare.

În timpul postului, unii creștini își interzic anumite mâncăruri, inclusiv carnea, ouăle și lactatele. În timp, a apărut tradiția de a se pregăti pentru post prin consumul de mâncăruri interzise în timpul postului, mâncăruri cu care se îmbuibau de Lăsatul (sau Lăsata) Secului.


 

Este clar, însă, că regele a mers prea departe. Pe 12 februarie 1771, a luat o masă care includea homari, caviar, scrumbii afumate, varză murată, carne și napi fierți.

Dată fiind enormitatea mesei, probabil că cei mai mulți oameni s-ar fi declarat satisfăcuți. Însă regele nu era un muritor de rând. Avea o poftă de mâncare drăcească și era obișnuit să mănânce peste măsură.

Semla, o specialitate nordică. Foto: Wikimedia

După ce a băut șampanie, a decis să mănânce la desert semla. Acestea sunt chifle din făină albă cu frișcă și migdale, o specialitate care a apărut în jurul anului 1540.

De atunci, au devenit o tradiție pentru regii suedezi și aristocrație de Lăsata Secului. Erau dulciurile preferate ale regelui, ceea ce explică motivul pentru care a mâncat atât de multe.

 

Cei mai mulți suedezi mănâncă patru sau cinci semla între Anul Nou și Postul Paștelui, însă regele a mâncat 14 la o singură masă. Incredibil este faptul că nu erau niște semla simple – fiecare îi era servită regelui într-un castron cu lapte fierbinte, aromat cu scorțișoară și stafide.

După dulciuri, regele nu a mai putu să mănânce. În aceeași zi, a murit din pricina unor probleme de digestie cauzate de cantitatea enormă de mâncare ingerată. În mod ironic, tocmai masa care îl pregătea pentru post l-a împiedicat să mai prindă Postul Paștelui.

Gustav al III-lea, rege al Suediei. A fost asasinat în 1792. Foto: Wikimedia

Moartea lui a avut și consecințe politice, punând capăt Epocii Libertății. După decesul regelui, la tron a urcat Gustav al III-lea, fiul său. A pus capăt Epocii Libertății, instaurând o dictatură și restricționând sever libertatea presei.

SURSE: https://incredibilia.ro/adolf-frederick-regele-care-a-mancat-pana-cand-a-crapat/

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

Misiunea secretă a lui Klaus Iohannis. Altceva vrea să împiedice, nu graţierea
A supravieţuit ca om al străzii, dar a sfârşit ucisă de o deratizare: povestea tragică a tinerei mame care a murit în blocul groazei la Timişoara
Familia tradițională și creștinismul, dușmanii de moarte ai USR
Material complet despre distrugera agriculturii si a firmelor cu produse romanesti de catre Uniunea Eurpeana , USA , FMI
Stiri fierbinti din Franta si o intrebare: e Romania terenul unor macro-experimente politice?
Noii algoritimi ai Facebook ii favorizeaza pe progresisti si ii penalizeaza pe conservatori ! Insa marea majoritate de conservatorii se muta pe siteul de socializare Vkontakte, in asa fel progresistii vor avea pagina Facebook numai pentru ei ! !!
În 2018, România a avut cel mai mic număr de copii nou-născuți din ultimii 50 de ani
Gheorghe Piperea indică vinovații pentru „gaura de 10 miliarde de lei din buget" și cere demisii din BNR și Consiliul Fiscal
INCOLONAREA SI LA PUSCARIE – Inregistrare exploziva cu Traian Basescu despre Kovesi, Coldea, Camelia Bogdan si executia lui Dan Voiculescu
Dan Negru, oripilat de filmul „românesc” ce a câștigat Marele Premiu de la Berlin: Filme ieftine cu curve si înjurături vândute fraierilor drept artă. Deputatul Daniel Gheorghe: Aceste premii se dau pe criterii pur ideologice
Rugaciune! AM FOST DAT IN JUDECATA DE ORGANIZATORUL CONCERTULUI ROCK, MI SE CER DAUNE MORALE DE PESTE 1 MILIARD DE LEI
Avocat Ana-Corina Săcrieru, despre Referendumul pentru Familie: Nu avem voie să uităm nici partidele politice care toate au întors spatele interesului cetățenesc de a avea un vot democratic organizat
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro