Adolf Frederick, regele care a mâncat până când „a crăpat”

Distribuie!by Sunt câteva motive bune să ne amintim de domnia regelui suedez Adolf Frederick, cuprinsă între 1751 și 1771. Domnia lui a făcut parte din Epoca Libertății, în timpul căreia drepturile suedezilor au sporit și țara a cunoscut o lungă perioadă de pace. loading... În 1766, sub domnia sa, parlamentul suedez […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Sunt câteva motive bune să ne amintim de domnia regelui suedez Adolf Frederick, cuprinsă între 1751 și 1771. Domnia lui a făcut parte din Epoca Libertății, în timpul căreia drepturile suedezilor au sporit și țara a cunoscut o lungă perioadă de pace.

loading...

În 1766, sub domnia sa, parlamentul suedez a adoptat prima legislație din lume care sprijinea libertatea presei și dreptul la informare. Însă detaliu pentru care domnia lui este ținută minte în mod deosebit este felul în care s-a sfârșit: regele a mâncat până când „a crăpat”.


Adolf Frederick, rege al Suediei. Foto: Wikimedia

În Marțea Lăsatului Secului, în februarie 1771, regele a ținut sărbătoarea într-o manieră tradițională, cu multe bucate gustoase și pregătindu-se pentru intrarea în Postul Mare.

În timpul postului, unii creștini își interzic anumite mâncăruri, inclusiv carnea, ouăle și lactatele. În timp, a apărut tradiția de a se pregăti pentru post prin consumul de mâncăruri interzise în timpul postului, mâncăruri cu care se îmbuibau de Lăsatul (sau Lăsata) Secului.


 

Este clar, însă, că regele a mers prea departe. Pe 12 februarie 1771, a luat o masă care includea homari, caviar, scrumbii afumate, varză murată, carne și napi fierți.

Dată fiind enormitatea mesei, probabil că cei mai mulți oameni s-ar fi declarat satisfăcuți. Însă regele nu era un muritor de rând. Avea o poftă de mâncare drăcească și era obișnuit să mănânce peste măsură.

Semla, o specialitate nordică. Foto: Wikimedia

După ce a băut șampanie, a decis să mănânce la desert semla. Acestea sunt chifle din făină albă cu frișcă și migdale, o specialitate care a apărut în jurul anului 1540.

De atunci, au devenit o tradiție pentru regii suedezi și aristocrație de Lăsata Secului. Erau dulciurile preferate ale regelui, ceea ce explică motivul pentru care a mâncat atât de multe.

 

Cei mai mulți suedezi mănâncă patru sau cinci semla între Anul Nou și Postul Paștelui, însă regele a mâncat 14 la o singură masă. Incredibil este faptul că nu erau niște semla simple – fiecare îi era servită regelui într-un castron cu lapte fierbinte, aromat cu scorțișoară și stafide.

După dulciuri, regele nu a mai putu să mănânce. În aceeași zi, a murit din pricina unor probleme de digestie cauzate de cantitatea enormă de mâncare ingerată. În mod ironic, tocmai masa care îl pregătea pentru post l-a împiedicat să mai prindă Postul Paștelui.

Gustav al III-lea, rege al Suediei. A fost asasinat în 1792. Foto: Wikimedia

Moartea lui a avut și consecințe politice, punând capăt Epocii Libertății. După decesul regelui, la tron a urcat Gustav al III-lea, fiul său. A pus capăt Epocii Libertății, instaurând o dictatură și restricționând sever libertatea presei.

SURSE: https://incredibilia.ro/adolf-frederick-regele-care-a-mancat-pana-cand-a-crapat/

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

EXCLUSIV/ Umbra Securităţii în afacerile lui Nicuşor Dan
Premierul polonez 'Polonia nu va ceda niciunui șantaj din partea UE. Nu vom participa la nebunia Elitelor de la Bruxelles' privind imigraţia în UE. Iohannis a cedat demult şi a înfundat România în statutul de COLONIE a UE
NOUL COD DE ETICĂ AL AGENȚILOR SECREȚI SAU CUM NE IA SRI DE PROȘTI
Imperialismul si colonia Romania fara industrie autohtona ... 800 de lei pe lună. Salariu sau leasing de sclavi?
Operatiunea „Primavara Araba” (2011): orchestrata de SUA
Tupeul lui nu are limite: Augustin Lazăr cere daune de la MJ
Soros joaca tare.Reprezinta societatea civila din Romania. Si o conduce prin tehnocrati meritocrati
Cea mai mare inselatorie a statului prin CNP, CERTIFICATUL DE NASTERE , Cele trei moduri in care numele unei persoane este scris pe actele de identitate
Dinescu, audiat în dosarul Revoluţiei | După 27 de ani, să chemi oamenii care au participat atunci? Ce să mai afli? Dacă nu ieşea Iliescu la televizor acum depuneaţi o floare pe mormântul meu
Fondatorul partidului #rezist este un fost angajat al SRI care a ajuns să fie executat silit pentru neplata pensiei alimentare pentru fiica sa
O prima varianta a machetei hotelului Aro Palace fara demolarea bisericii reformate, directorul ONT nu a fost de acord cu aceasta varianta
DEMENTA CODULUI PENAL – Un tanar a fost condamnat la 25 ani inchisoare pentru frauda informatica. Din cauza formulei de calcul a pedepselor, s-a ajuns ca la pedeapsa principala de 1 an sa se adauge spor de 24 de ani: “Dispune ca inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea, de 1 an inchisoare, la care se adauga sporul de o treime din totalul celorlalte pedepse, in cuantum de 24 de ani. In total, va executa 25 ani 7 luni si 7 zile inchisoare”. Pentru omor se dau pedepse mai mici (Minuta)
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro