Acum 75 de ani a început al Doilea Război Mondial, cea mai sângeroasă conflagrație din istoria omenirii

Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

loading...
(VIDEO) Acum 75 de ani a început al Doilea Război Mondial, cea mai sângeroasă conflagrație din istoria omeniriiseptembrie 1939 Germania Nazistă a invadat Polonia, în urma unei înțelegeri pe care a avut-o cu Uniunea Sovietică doar cu o săptămână mai devreme, parafată prin semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov.


Practic aceasta a fost ziua în care a fost declanșat cel de-al Doilea Război Mondial, în condițiile în care aliații continentali ai Poloniei (Regatul Unit și Franța) au declarat război Germaniei pe 3 septembrie, gest urmat la scurtă vreme de Canada, Australia și Noua Zeelandă. Invazia a început pe 1 septembrie 1939, la numai o săptămână după semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop, și s-a încheiat pe 6 octombrie, odată cu ocuparea întregii Polonii de agresorii germani și sovietici.
Pe 17 septembrie 1939, Armata Roșie sovietică a atacat regiunile răsăritene ale Poloniei în cooperare cu Germania. Sovieticii ocupau zonele convenite în anexa secretă a Pactului Molotov-Ribbentrop, care împărțea Europa Răsăriteană între sferele de influență sovietică și nazistă. Trebuind să facă față luptei pe două fronturi, guvernul polonez a decis că apărarea în zona capului de pod românesc nu mai era posibilă și a ordonat evacuarea trupelor și tezaurului Băncii Naționale prin România neutră. Până pe 1 octombrie, trupele germane și sovietice au ocupat în totalitate teritoriul polonez, dar Guvernul de la Varșovia nu s-a predat niciodată. În plus, o mare parte din soldații armatelor terestre și aeriană poloneze au fost evacuați în România și Ungaria. Numeroși militari polonezi evacuați au emigrat pentru a se alătura nou create Armate poloneze din Franța, din Siria sub mandatul francez și din Regatul Unit.
Pe lângă o parte din Polonia, Uniunea Sovietică s-a ales în urma acestei înțelegeri și cu cele trei state baltice, Lituania, Letonia și Estonia.
Ulterior, conflagrația a căpătat conotații globale, în special începând cu 1941, când foștii aliați, Germania și Uniunea Sovietică au intrat în război
Cel puțin 60 de milioane de oameni și-au pierdut viața în cel de-al Doilea Război Mondial dintre aceștia 25 de milioane de soldați și 35 de milioane de civili.

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro