ACTIVITATEA SEISMICĂ ŞI VULCANICĂ SE ÎNTEŢESC PE PLANETA NOASTRĂ | Numai în luna Decembrie mai multe activiţati vulcanice

Distribuie!by Activitatea seismică şi vulcanică de pe Terra se înteţesc, deşi poate să pară un paradox. Semnele sunt vizibile aproape peste tot. loading... Soarele a început să-i uimească pe specialişti, deoarece a început să elimine particule necunoscute care generează o mutaţie a materiei care a fost anunţată de savanţii ruşi […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Activitatea seismică şi vulcanică de pe Terra se înteţesc, deşi poate să pară un paradox. Semnele sunt vizibile aproape peste tot.

loading...

Soarele a început să-i uimească pe specialişti, deoarece a început să elimine particule necunoscute care generează o mutaţie a materiei care a fost anunţată de savanţii ruşi iar oamenii de ştiinţă americani au caracterizat-o ca fiind „neobişnuită şi neaşteptată”. Următorul ciclu solar ar putea pur şi simplu să nu mai aibă loc.

Absenţa mai mult sau mai puţin a petelor solare ar putea să ne ducă spre o epocă comparabilă cu cea cunoscută sub numele de minimum lui Maunder, care corespunde în Europa Evului Mediu, între 1645 şi 1715, pe care o numim astăzi mica glaciaţiune.

Oamenii de ştiinţă pun în legătură din ce în ce mai mult activitatea solară cu situaţia climatică de pe Terra. Mai mult, câmpurile magnetice ale globului îi lasă cu gura căscată pe cei de la NASA.

Activitatea seismică şi vulcanică se înteţesc pe planeta noastră

Activitatea seismică globala

Inelul de Foc al Pacificului a crescut în intensitate în ultimii ani, culminând cu seismul devastator din 11 martie în Japonia. În plus, falia de la New Madrid în SUA, cu mult mai importantă decât falia de la Sant Andreas din California, dă semne destul de semnificative pentru a fi ţinută sub strictă supraveghere şi pentru o posibilă evacuare a populaţiei din această zonă.

În lume sunt recenzaţi 16 vulcani care nu au cunoscut până acum nici cea mai mică erupţie de sute de mii de ani, chiar de milioane de ani. Pentru a vă face o imagine la scara timpului a supervulcanilor, precizăm că cel mai tânăr clasat în clasa 8 a erupt pentru ultima oară în urmă cu 25.000 de ani.

Opt din aceşti vulcani adormiţi au început să se trezească din 20 martie 2011. Acum, unsprezece dintre supervulcani se află în faza activă de trezire! Din care şapte vulcani sunt clasaţi în clasa 7 şi patru în clasa 8. Şi asta nu este tot…

Oamenii de ştiinţă de la British Antarctic Survey BAS au descoperit vulcani până acum necunoscuţi în apele oceanului din jurul Insulelor Sandwich de Sud. Cu ajutorul unei tehnologii de cartografiere a fundului marin în cursul croazierelor de cercetare la bordul lui James Clark Ross RMR, savanţii au descoperit 12 vulcani sub suprafaţa mării, unii dintre ei ajungând până la trei kilometri înălţime.

Ei au găsit cratere cu diametru de 5 km de vulcani la adâncime şi 7 vulcani activi vizibili deasupra mării ca un lanţ de insule.

Peisajul subacvatic, cu apele sale încălzite de activitatea vulcanică creează un habitat pentru numeroase specii de animale sălbatice şi oferă  informaţii importante privind viaţa pe planeta noastră.

Un “super vulcan” situat în apropiere de Napoli, în sudul Italiei, riscă să se trezească în curând, ceea ce poate fi nefast atât pentru regiunea în sine, cât şi pentru întregul continent european.

Conform unui studiu realizat de o echipă de cercetători italieni si francezi şi publicat în revista Nature Communications, în prezent, presiunea gazului vulcanic din zona Campi Flegrei, din nord-estul oraşului italian Napoli, este pe cale de a atinge un punct critic, împingând magma să se ridice la suprafața pământului, scrie Sputnik France.

Vulcan

Este imposibil să de a spune exact dacă va avea loc sau nu o erupție şi când, dar este clar că este o amenințare serioasă pentru aproximativ 500 de mii de italieni care trăiesc în regiune. O posibilă erupție ar putea fi însoțită de modificări semnificative ale climei, ca să nu mai vorbim de efectele negative pentru plămâni din cauza difuziei de dioxid de sulf.

Ultima eruptie a vulcanuluiîn cauză datează din 1538, atunci când au fost aruncat aproximativ 40 de kilometri cubi de material vulcanic, cenușa din “super-vulcan” fiind descoperită chiar şi în Siberia. Conform cercetătorilor, în cazul în care o nouă erupție ar avea loc astăzi, de tipul celei din 1538, aceasta ar produce zeci de mii de victime.

Ultimele mișcări telurice importante datează din 1984, atunci când 40 de mii de persoane au fost evacuate din Rione Terra Pozzuoli. Suprafaţa pământului se ridicase atunci la 1,80 metri într-o săptămână.

Un vulcan stins a fost reactivat la Buzău în urma cutremurelor

În Rezervația Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari, județul Buzău, un vulcan stins a fost reactivat, după cutremurele înregistrate în ultimul timp în România.

 La 30 de kilometri de municipiul Buzău, în nordul comunei Berca, în aria protejată Vulcanii Noroioși, un vulcan considerat mort s-a reactivat ca urmare a cutremurelor care au avut loc în luna septembrie, relatează Agerpres.

“Rezervația este mai bogată cu un vulcan, la Pâclele Mari, unul dintre acei vulcani pe care îl credeam mort a început să arunce din nou cu putere noroi la suprafață”, a dezvăluit Dumitru Roșu, custodele Rezervației, potrivit sursei citate.

În cursul anului 2016, peste 35.000 de turiști au vizitat Rezervația Vulcanii Noroioși de la Pâclele, cu o treime mai mulți decât anul 2015, printre aceștia numărându-se și mulți străini, mai ales francezi și polonezi.

 

Alertă si în Mexic. Vulcanul Popocatepetl şi-a intensificat activitatea

Activitatea vulcanului Popocatepetl din Mexic s-a intensificat luni, deasupra sa apărând o coloană de cenuşă înaltă de trei kilometri, informează EFE, care menţionează că autorităţile au anunţat un cod galben de alertă în legătură cu erupţiile, vizibile inclusiv din capitala ţării, situată la 73 de kilometri distanţă.

”Râurile” de lavă de pe versanţii muntelui au ajuns la lungimi de 1,6 kilometri, iar mai multe localităţi din jur au luat culoarea alb-gri din cauza celei mai puternice ploi de cenuşă înregistrate din anul 1994.
Popocatepetl – al cărui nume înseamnă ”muntele care fumegă” în limba nahuatl – ocupă locul al doilea în Mexic din punctul de vedere al altitudinii, aminteşteAgerpres. El are o înălţime de 5.452 de metri, un crater cu diametrul de 900 de metri şi cu adâncime de 150 metri, potrivit datelor furnizate de Centrul Naţional pentru Prevenirea Dezastrelor (CENAPRED).

Având în vedere că în apropierea lui, pe o rază de 100 de kilometri, trăiesc 25 de milioane de mexicani, şi că activitatea sa este puternică de 22 de ani, Popocatepetl este unul dintre vulcanii cel cei mai atent monitorizaţi din întreaga lume.

Craterul lui ”Don Goyo”, cum îi spun localnicii, este urmărit fără încetare cu patru camere de luat vederi, iar imaginile erupţiilor de lavă şi ale coloanelor de cenuşă mai mari de doi kilometri se transmit în direct pe internet. Totodată, pe versanţii muntelui, există 15 staţii care măsoară mişcările telurice şi fac analiza chimică a gazelor emanate.

În Mexic există doi vulcani activi, celălalt fiind Fuego (sau Colima), care are altitudinea de 3.940 de mertri şi se găseşte în statul Jalisco (din nord-vestul ţării).

Mexic: Sute de persoane evacuate după erupția vulcanului Colima

Mexic: Sute de persoane evacuate după erupția vulcanului Colima
Mai multe sute de persoane au fost evacuate și un aeroport a fost închis sâmbătă după erupția vulcanului Colima (450 de kilometri vest de Ciudad de Mexico) care poate cunoaște cea mai puternică explozie din ultimul secol, au informat autoritățile, citate de AFP.
Aproximativ 80 de persoane au fost evacuate în cursul dimineții, dar evacuarea altor localități, situate în statele Jalisco și Colima, a fost hotărâtă la sfârșitul după-amiezii când activitatea vulcanului a crescut în intensitate. “Sunt mici comunități care nu depășesc 800 de locuitori. Toți au fost evacuați”, a declarat coordonatorul național al protecției civile, Luis Felipe Puente.
Pe de altă parte, aeroportul din Colima a fost închis “din cauza cenușii care cade în zonă”, a informat guvernatorul Mario Anguiano Moreno. Experții au constatat că activitatea este “atipică și prezintă condiții similare celei din 1913”, an în care vulcanul a avut cea mai puternică explozie. Vulcanul își poate continua activitatea, după care să scadă treptat în intensitate în următoarele săptămâni, dar la fel de bine poate cunoaște cea mai puternică explozie din ultimul secol, a anunțat Ministerul de Interne.Un nor de vapori și cenușă se ridica din vulcan la mijlocul zilei, iar cenușa vulcanică acoperea unul din versanți, în timp ce râuri de lavă se produceau pe alte flancuri. “Vulcanul a proiectat toată noaptea scurgeri piroclastice”, a scris Luis Felipe Puente pe contul său de Twitter. “Este cea mai puternică activitate din 2005”, a adăugat el la un post de radio.Potrivit autorităților, un strat de cenușă de cinci centimetri acoperea sâmbătă satul Yerbabuena, situat la poalele acestui vulcan cu o înălțime de 3.860 de metri. O mare cantitate de gaze, materiale și cenușă incandescentă s-a acumulat în interiorul vulcanului și a fost eliberată brusc sub efectul presiunii, au explicat experții.

Perimetrul de securitate în jurul craterului a fost extins la 12 kilometri, iar circulația automobilelor a fost limitată în tot sectorul. Vulcanul Colima, situat între statele Colima și Jalisco, este unul din cei mai activi din Mexic. Ultima sa erupție datează din ianuarie 2013. El a rămas inactiv din 1913, înainte de a se trezi în 1988, după care intră periodic în activitate.

 

Imagini spectaculoase de la erupţia vulcanului din Chile


Foto: drugoi.livejournal.com

Imagini uimitoare după ce vulcanul Puyehue a erupt şi o furturnă a acoperit cerul. Sunt imagini extraordinare, care arată forţa deplină a Naturii Mamă şi că un vulcan din Chile, care a „dormit” timp de cinci decenii, a erupt pentru prima oară, aruncând cenuşă la 10.000 metri în aer.

Potrivit publicaţiei Daily Mail, activitatea neobişnuită a vulcanului a forţat Guvernul să evacueze mii de rezidenţi.

Nici vântul nu a fost de partea localnicilor şi a împrăştiat cenuşa înspre Argentina, întunecând astfel cerul din staţiunea turistică San Carlos de Bariloche şi provocând închiderea aeroportului, publică Daily Mail.

Erupţia din lanţul vulcanic Puyehue-Cordon Caulle, care se află la aproximativ 900 km de capitala Santiago, i-a forţat pe oficiali să închidă cea mai tranzitată graniţă din ţară – cea cu Argentina.

Lanţul din Chile, de aproximativ 2.000 de vulcani, este cel mai mare lanţ vulcanic din lume, al doilea după Indonezia.

O maşină circulă pe o strada acoperită de cenuşă în staţiunea SanCarlos de Bariloche, care se află la 160 de kilometri de vulcanulPuyehue.

Între 50 la 60 de vulcani din Chile sunt la categoria vulcanilor care au erupt deja, iar alţii 500 sunt potenţiali activi.

Supervulcanul Campi Flegrei da semne de activitate: “Ar fi foarte periculos sa erupa”. O noua eruptie, mari sanse sa dea nastere unui nou con asemanator Vezuviului

Supervulcanul Campi Flegrei, situat sub orasul italian Napoli prezinta semne ca va deveni activ, dar si ca se apropie de un punct critic de presiune, potrivit unui studiu publicat marti de cercetatori, potrivit phys.org, citat de Mediafax.

Vulcanul Campi Flegrei situat sub orasul italian Napoli prezinta semne ca va deveni activ, dar si ca se apropie de un punct critic de presiune, potrivit unui studiu publicat marti. Cercetatorii italieni si francezi au identificat pentru prima data un prag dincolo de care cresterea nivelului de magma sub suprafata Pamantului ar putea declansa eliberarea de fluide si gaze, informeaza phys.org.

Acest lucru ar duce la patrunderea vaporilor de temperaturi ridicate in rocile din jur, a declarat autorul principal al studiului, Giovanni Chiodini, un cercetator al Institutului National de Geofizica si Vulcanologie din Bologna, Italia.

“In cazul in care sunt incalzite, rocile hidrotermale isi pot pierde in cele din urma rezistenta mecanica, provocand o accelerare catre conditii critice”, a declarat cercetatorul italian pentru AFP prin e-mail. Nu este posibil, in acest moment, sa spunem cand sau daca vulcanul va erupe din nou, a adaugat cercetatorul.

Vulcanul Etna a erupt din nou

Foto: sicilyapartments.altervista.org

Cel mai activ vulcan din Europa, Etna, a erupt a 17-a oară în acest an.

Erupţiile cu înălţimea de 100 m au putut fi văzute din apropierea oraşului Catalania, anunţă BBC. Aeroportul din acest oraş a fost închis pentru puţin timp din cauza fumului şi a cenuşii vulcanice.

Torentul de lavă încinsă a coborât pe o vale nelocuită de pe versantul craterului şi nimeni nu a avut de suferit.


Sursa Video: Youtube.com/Euronews

Vulcanul Yellowstone tocmai a devenit cea mai mare bombă cu ceas din lume

Unii dintre noi uităm că trăim cu cea mai mare bomba cu ceas în interiorul propriei noastre țari. Vulcanul Yellowstone este doar unul dintre cei 10 Supervulcani de pe Pământ, dar oamenii de stiinta cred că este primul care se va detona. Si pe buna dreptate!

Recent, un grup de cercetatori (de la Universitatea din Utah), folosind tehnologia seismică care scaneaza adâncimille vulcanilor, au facut o descoperire bomba.

Ei au descoperit un nou rezervor de roca fierbinte, partial topit 12-28 mile sub Vulcanul Yellowstone, și este de 4,4 ori mai mare decât camera de magmă superficială, care era cunoscuta de mai de mult.

Vulcanul Yellowstone a fost considerat cel mai mare vulcan de pe continent. Dar cu aceasta noua descoperire ar putea fi cel mai mare vulcan din lume.

„Noul rezervor de roca fierbinte descoperita,ar umple 1.000 de mile cubi de Grand Canyon, cam de 11,2 ori, în timp ce camera de magmă cunoscuta anterior ar umple Grand Canyonul de 2,5 ori”, ne spune cercetatorul postdoctoral Jamie Farrell

Pe deasupra, Vulcanul Yellowstone are o activitate foarte intensă in subteran. Acesta declanseaza de la 2.000 la 3.000 de cutremure mici în Yellowstone pe an … ceea ce înseamnă în jur de 7 cutremure / zi.

Unii cercetători au declarat că nu există semne reale de o eruptie iminentă. Dar, în același timp, ei subliniaza ca eruptile anterioare au venit rapid si pe neasteptate. Timmer scrie:

„O examinare a formei și a compoziției cristalelor formate în eruptiile anterioare, indică faptul că materialul topit a cunoscut o ascensiune rapida la suprafata, și nu s-au oprit în bazinele din apropierea suprafetei înainte de a fi aruncata. Acest lucru sugereaza ca o reîncărcare profunda a rezervorului cu magma, ar putea duce la erupții relativ rapide, și nu ar putea fi nici un semn clar ca magma se deplasează spre suprafața, care sa ne avertizeze inainte.

Toate acestea sugerează că monitorizarea rezervorului cand se umple cu magmă, este probabil cel mai bun mod de a înțelege ceea ce se va intampla pe viitor cu Vulcanul Yellowstone.”

Cat este de devastatoare o eruptie a unui Supervulcan

Mai întâi de toate, aș dori să spun că omenirea  a asistat doar la 4 eruptii de Supervulcani.

– Yellowstone hotspot SUA – a erupt 240 mi³.
– Whakamar Noua Zeelandă – a erupt 480 mi³.
– Lacul Toba Indonezia – a erupt 670 mi³ – eradicand cel puțin 60% din populația umană. Se crede că această ultimă catastrofă Toba, a cauzat o iarnă vulcanică globală de 6-10 ani și, eventual, un episod de răcire de-a lungul a 1000 de ani. Acest eveniment coincide cu o strangulare a populației în evoluția omenirii, când populațiile umane au scăzut brusc la numai 3,000-10,000 de supravietuitori. Acesta este sustinuta de dovezi genetice care sugerează că oamenii de astăzi sunt proveniti dintr-o populație foarte mică între1.000 si 10.000 de perechi reproducătoare.

Erupțiile Supervulcanilor sunt atât de puternice încât se formeaza adesea caldere circulare, mai degrabă decât conuri, deoarece retragerea in jos a magmei determină masa de deasupra să se prăbușească și să umple camera magmei de dedesupt.

Două dintre cele trei erupții majore ale Yellowstone sunt clasificate ca „Supereruptii”. Ultima format de caldera pe care o știm, este evaluata la 30 x 45 mile – aproape de mărimea parcului. – askaprepper.com

yellowstone caldera

 

Stare de panică în Tenerife, unde un vulcan dă semne că va erupe. Cutremurele din ultimele zile i-au pus pe fugă pe turiști

Stare de panică în Tenerife, unde un vulcan dă semne că va erupe. Cutremurele din ultimele zile i-au pus pe fugă pe turiști 482
Foto:en.wikipedia.org

Turiștii care se află acum în Tenerife trăiesc cu teama că un vulcan ar putea erupe, după cele aproape 100 de cutremure înregistrate în ultimele zile pe această insulă.

Mai mulți experți au fost trimiși să analizeze cauza unei cantități anormale de dioxid de carbon în zonă, un indicator-cheie al unei activități vulcanice pe Mount Teide, scrieMirror.

Cutremurele au avut loc până la 13 kilometri adâncime, așa că nu este exclus ca vulcanul să expodeze.

Institutul de Vulcanologie din Insulele Canare (Involcan) a emis o declarație pe această temă în care anunță că fac cercetări în zonă în legătură cu seismele înregistrate.

“În principiu, aceste cutremure au o magnitudine foarte scăzute, în concordanță cu cele care apar în cazul vulcanilor activi.

 


Surse : dezvaluiribiz.rosputnik.mdromanialibera.ro,  ziuanews.ro, hotnews.rotimpul.md, vremuritulburi.comantena3.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro

Răspunde

Adresa de email nu va fi făcută publică şi nici nu va fi folosită în interes comercial fără acordul utilizatorului ei. Ea este necesară din motive de securitate şi siguranţă

Poţi folosi următoarele etichete HTML : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Citește mai multe:
Donald Trump devine primul președinte american din istorie care va participa la un marș anti-avort. Oare Iohannis va face la fel?

Donald Trump va fi primul președinte american din istorie care va participa la „Marșul pentru Viață”, un eveniment care va...

CNN: UE și SUA au avut în vedere conflictul cu Rusia, când au început presiunile pentru exploatarea gazelor de șist în întreaga Europa

CNN: UE și SUA au avut în vedere conflictul cu Rusia, când au început presiunile pentru exploatarea gazelor de șist...

ANAF face ravagii! Niciun român nu va scapa de spaima Fiscului

ANAF a descoperit o nouă metodă prin care să depisteze acei români care au declarat venituri cu mult mai mici...

Rusia dă termen 72 de ore Moldovei să-și retragă 5 diplomați de la Moscova

Consulul Republicii Moldova în Federația Rusă a fost chemat, miercuri, la sediul Ministerului rus al Afacerilor Externe, unde i-a fost...

Închide