04.04.1944: Americanii bombardează Bucureștiul. 3.000 de morți. 07.05.1944: Englezii lovesc Gara de Nord. 75 de morți. 14.08.1944: Rușii țintesc Capitala. 600 de morți. 24.08.1944: Germanii atacă în picaj!

Distribuie!by +4click pentrugalerie loading... Pe 4 aprilie 1944, 350 de avioane americane ”B-62 Liberator” atacă Bucureștiul, provocând aproape 3.000 de morți. Pe 7 mai, intervin și englezii. Pe 14 iunie, Regele Mihai I trimite emisari, într-o casă secretă, de pe ”Moșilor”, pentru a se vedea cu reprezentanții comuniștilor, spre a-l […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

+4click pentru
galerie

loading...

Pe 4 aprilie 1944, 350 de avioane americane ”B-62 Liberator” atacă Bucureștiul, provocând aproape 3.000 de morți. Pe 7 mai, intervin și englezii. Pe 14 iunie, Regele Mihai I trimite emisari, într-o casă secretă, de pe ”Moșilor”, pentru a se vedea cu reprezentanții comuniștilor, spre a-l mazili pe Mareșalul Antonescu. Pe 14 iulie, ne atacă rușii. Pe 24 august, germanii bombardează masiv orașul. În cinci luni de zile am fost loviți de patru nații diferite


Dacă nu am discuta, aici, despre tragediile din cel de-al Doilea Război Mondial, dacă toate aceste lucruri nu s-ar fi petrecut în preajma Paștelui din 1944, dacă numărul de morți și dramele consumate atunci nu ar fi fost atât de mari, am fi putut vorbi despre un ”orar” al bombardamentelor asupra Bucureștiului. Între 4 aprilie și 26 august capitala este atacată de sute de avioane americane, englezești, rusești și germane, numărul decedaților ajungând la aproape 3.000. Deși istoriicii se chinuie să explice, pe îndelete, cum au avut loc toate aceste evenimente, e greu de înțeles cum în doar cinci luni, Bucureștiul a fost bombardat de toate națiile pământului, cum comuniștii și regaliștii au făcut front comun pentru îndepărtarea Mareșalului Ion Antonescu, cum nemții, ”trădători”, au plecat fără urme de violență civilă, cum sovieticii, ”eliberatori”, au violat și jefuit totul în cale. Cele mai negre 150 de zile din istoria orașului.

4 aprilie 1944 – Americanii


Peste 350 de avioane americane de tip ”B-52 Liberator”, decolate de pe aerodromuri din sudul Italiei, lansează un puternic raid aerian asupra Bucureștilor, dar și asupra unei zone din Ploiești. La ora locală 13.45, 177 de aparate lovesc, de la 6.500 – 7000 de metri înălțime, rețeaua feroviară a Capitalei, precum și estul orașului. Sunt grav avariate Gara de Nord, Atelierele CFR precum și Triajul, iar Uzinele ”Malaxa” suferă stricăciuni. Grivița și Regia sunt cartierele cele mia afectate: pe la ora 12 avusese loc o simulare de alarmă aeriană, așa că lumea se afla, încă, pe străzi. Primele cifre dau 1.600 de morți. Curând se va ajunge la peste 2.900. Antiaeriana românească, dar și cea germană, doboară 150 de avioane americane. Se vehiculează și numărul aviatorilor americani care au căzut prizonieri în raiduri: 2.000. Vasile Vasilache, cel care alături de N. Stroe făcea parte din celebrul cuplu umoristic interbelic ”Stroe și Vasilache” este ucis. De asemenea, botanistul Aurelian Vlădescu, decedat în timp ce încerca să-și protejeze florile iubite, hortensiile. Comunitatea protestantă donează un teren aflat lângă Podul Grant și așa apare Cimitirul ”4 aăprilie”, desființat de către autoritățile comuniste în 1985…

15 aprilie 1944 – Americanii

Are loc un nou bombardament american asupra Bucureștilor. Pentru prima dată sunt lansate și bombe incendiare. Corpul central al Universității va fi lovit, urmând a fi refăcut abia după 1970. Editura ”Cartea Românească” are de suferit (astăzi, blocul ”Romarta”). Sub amenințarea continuă a bombardamentelor aliate, clădirea Teatrului Național este evacuată. Butaforia e dusă la Vila ”Furnica”, din Sinaia. A doua zi e Paștele!

Grădina Botanică din București. Locul în care a fost uccis Aurelian Vlădescu

7 mai 1944 – Englezi + americani

Puternicele bombardamente anglo-americane au ca obiectiv zona Gării de Nord. Atelierele Manufacturii de Tutun ”Belvedere”, sunt transformate în ruine. 75 de morți. Dispare și uzina electrică a Fabricii ”Malaxa”.

9 iunie 1944 – Englezi + americani

Un  nou bombardament provoacă numeroase pagube în zona Grivița – Chitila – Bucureștii Noi. În această perioadă sunt lovite 10.221 de clădiri particulare și publice, dintre care 4.470 sunt complet distruse, 3.068 fiind grav avariate. Dispar 46 de spitale și 63 de școli, 25 de biserici sau temple.

Clădirea Ateneului Român, grav afectată

13/14 iunie 1944

Reprezentanți ai Regelui Mihai I și ai partidului comunist se întâlnesc într-o casă de pe Calea Moșilor, la numărul 103, pentru a stabili răsturnarea dictaturii antonesciene. Regele nu vine, dar îi trimite pe Constantin Sănătescu, Dumitru Dămăceanu ori Mircea Ioanițiu. De cealaltă parte răspund ”prezent” Lucrețiu Pătrășcanu și Emil Bodnăraș.

14 iulie 1944 – Rușii

Bombardamentele sovietice asupra Bucureștilor. Numărul victimelor este sporit de faptul că mulți rămân pe străzi să…urmărească avioanele ce lansează bombele!

22 iulie 1944 – Americanii

Un nou raid aerian, repetat în zilele de 28 și 31 iulie. Sunt atacate gările, căile de comunicație. O statistică a efectelor bombardamentelor anglo-americane asupra Capitalei arată că 55 la sută dintre obiectivele atinse au fost civile.

23 august 1944

Ion Antonescu este arestat la Palatul Regal, în jurul orei 17.00. La 22.00 e proclamată, la radio, declarația regală privind întoarcerea armelor împotriva foștilor aliați. Mareșalul va fi ținut într-o casă de pe Vatra Luminoasă, dus la Moscova, readus în țară, pe 9 aprilie 1946 și executat în iunie, în acelaș an.

Fațada Universității, vara lui 1944

24 august 1944 – Germanii

Ca represalii față de actul de la 23 august, aviația germană lansează primere raiduri asupra Bucureștiului. Pe 24 august, la ora 9.22, cinci escadrile a câte 30 de aparate ”Heinkel” lovesc Calea Victoriei, Calea Griviței (zona Gării de Nord), Gara de Est.

24-28 august 1944 – Germanii

Au loc bombardamente masive, declanșate de pe aeroporturile din Otopeni și Buzău. Zona centrală a orașului este puternci afectată. Sunt distruse Teatrul Național și Palatul Funcționarilor Publici din Piața Victoriei. Radioul este și el lovit, așa că se amenajează, degrabă, studiouri la liceul ”Sfântul Sava”.

26 august 1944 – Germanii

Ultimele bombardamente germane incendiază clădirea Teatrului Național, ce va fi demolat. Sunt lichidate toate punctele de rezistență hitleristă din Capitală. Nemții se retrag, în general, în ordine. Sunt făcuți prizonieri 6.785 de ostași, dintre aceștia 385fiind ofițeri.

30 august 1944 – Rușii

În București, intră unitățile sovietice de avangardă. Sunt întâmpinate de către primarul Victor Dombrovski și de către liderul comunist Constantin Titel Petrescu. Deși toate punctele hitleriste sunt lichidate, rușii jefuiesc orașul și maltratează populația.

Sursa: ”Cronologia Bucureștilor”, Gheorghe Parusi

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Gazeta de Informații!

Citiți și...

Tu știi cine a fost cel mai mare om al Turciei? Tatăl națiunii- Kemal Atatürk- citește ca să știi-puțini oameni în istorie se pot asemăna cu el, ca Ceaușescu...
Radu Gyr – simbol și reper
Evreii, șefi de servicii secrete și promotori ai poliției politice de tip Gestapo
Declarația de adeziune a secuilor la Unirea cu România! Document „uitat” de secui dar și de istoria românească
Larry Watts:. „Acţiunile de politică externă ale lui Ceauşescu au fost corecte”, acţiunile lui Pacepa pe tărâm american au avut scopul de a dezinforma Guvernul de la Washington despre situaţia reală în care se afla România. Mai mult, Watts consideră că informaţiile livrate de Pacepa americanilor se potriveau perfect dezinformărilor sovietice despre România, mai ales că acesta a recunoscut de mai multe ori că a lucrat pentru serviciul sovietic de spionaj KGB 
VOI N-AŢI FOST CU NOI ÎN CELULE, Radu Gyr, Apostolul poet al închisorilor româneşti
Istoria unei organizații din care se revendică și Iohannis - Grupul Etnic German, o afacere uriașă, mai ales după interzicere
Cum spionau americanii Baza Deveselu acum 50 de ani, când UNITATEA MILITARĂ era o componentă SISTEMULUI gândit de URSS. În 1964 Direcția de Contraspionaj a prins un agent secret al SUA
”Aginturili străine” se întoarce!
Mareșalul Antonescu: Nu ştiu ce să mai fac să îndrept ţara aceasta de tâlhari
28 iunie 1883: Ziaristul Mihai Eminescu este arestat, la 33 de ani, pentru scrierile "conspirationiste", care azi ar fi catalogate drept fake news!
MÂNA MOSCOVEI. Generalul (r) Aurel Rogojan demonstrează indubitabil implicarea Rusiei în evenimentele din 1989, din România şi Europa de Est. Generalii Iulian Vlad şi Ştefan Guşă au stricat planurile KGB şi GRU
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Gazeta de Informații

Gazeta de Informații: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@gazetadeinformatii.ro